- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко о примени нуклеарног оружја: Ако извршите агресију на Белорусију, одговор ће бити тренутан

© Фото : Пресс-служба МО РФ / Уђи у базу фотографијаМобилни стратешки ракетни систем са интерконтиненталним балистичким ракетама "Јарс"
Мобилни стратешки ракетни систем са интерконтиненталним балистичким ракетама Јарс - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Пратите нас
Белорусија не намерава никога да напада нуклеарним оружјем, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко у разговору са представницима медија у Минску.
Он је потврдио да су нуклеарне бојеве главе стигле у Белорусију и да нису транспортоване друмским путем.
„Налазе се под поузданом заштитом“, додао је шеф државе.
Председник Белорусије додао је да ће све руско нуклеарно оружје које је планирано да буде пребачено у Белорусију стићи у земљу до краја године.
„Места за размештање нуклеарног наоружања била су потпуно спремна пре месец дана. Већи део (оружја) је премештен и налази се у Белорусији. До краја године сигурно, али мислим да ћемо и много раније у потпуности пребацити бојеве главе намењене за то“, објаснио је Лукашенко.
Према његовим речима, то оружје предвиђено је искључиво у одбрамбене сврхе.

„Не дирајте нас и заборавите на нуклеарно оружје. Али ако извршите агресију на Белорусију, одговор ће бити тренутан. Циљеви су одређени“, рекао је председник.

Лукашенко је додао да ће се Белорусија саветовати са Русијом по питању примене нуклеарног оружја.
„Чак и да Русија одлучи да то уради, сигуран сам да би се посаветовала са својим најближим суседом. Зато не брините што се тиче примене: не намеравамо да нападамо ни САД, ни Немачку, ни Велику Британију. Уопште, не намеравамо никога да нападамо помоћу нуклеарног оружја“, истакао је Лукашенко.
Лукашенко је приметио да нуклеарно оружје неће бити употребљено у специјалној војној операцији, то је могуће само при агресији НАТО-а.
„Чини ми се да рат у Украјини и специјална војна операција нису и неће бити узрок за нуклеарни напад са било које стране. Али ако дође до агресије НАТО-а на Белорусију или Русију, што значи инвазију на нашу територију, онда су нам руке одрешене“, упозорио је белоруски лидер.

О Запорошкој нуклеарној електрани

Лукашенко је додао да Русија нема потребе да диже у ваздух Запорошку нуклеарну електрану.
Одговарајући на питање једног од западних новинара да ли је он разговарао са председником Русије Владимиром Путином о Запорошкој нуклеарки, Лукашенко је рекао да није.
„Нисам разговарао са председником Путином о ситуацији у Запорошкој НЕ. Ситуација је једноставна: ако ви, Американци и Украјина, не желите да се тамо деси оно о чему причате, то се неће десити. Русија не нема потребе да диже Запорошку НЕ у ваздух. Она се налази у рукама Руса. Зашто је дизати у ваздух?“, истакао је Лукашенко.
„Тиме се неће завршити рат у Украјини. То ће целој Европи и Евроазијском континенту нанети огромну штету“, додао је он.

Руско нуклеарно оружје у Белорусији

Председник Русије Владимир Путин на састанку с белоруским колегом Александром Лукашенком изјавио је претходно да ће Русија после 7. или 8. јула почети да размешта наоружање на територији Белорусије, након завршетка припремних радова.
Претходно је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку са својим белоруским колегом Виктором Хрењином у Минску изјавио да су због активности заједничких нуклеарних мисија НАТО-а, Русија и Белорусија принуђене да предузму одговарајуће реципрочне мере, те да је организован рад на размештању нестратешког нуклеарног оружја Русије на територији Републике Белорусије.
Министар одбране Белорусије Виктор Хрењин оценио је да размештање нестратешког нуклеарног наоружања у Белорусији представља одговор на агресивну политику непријатељских земаља.
председник Белорусије Александар Лукашенко  - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
РУСИЈА
Лукашенко: Нуклеарно оружје мора да буде у Белорусији, на сигурном
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала