- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Жена змај

© AFP 2023 / SANDER KONINGНаталија Стевановић
Наталија Стевановић - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Пратите нас
Тек у 28. години живота, Српкиња Наталија Стевановић успела је да се пробије у главни жреб неког Гренд слема, конкретно Вимблдона. Тренутно 255. тенисeрка света направила је сензацију у среду када је избацила некадашњу финалисткињу Каролину Плишкову (6:2, 6:3), за прву победу над играчицом из Топ 20 у каријери.
Само три недеље раније на туриниру у холандском Хетогенбошу, симпатична Нишлијка је пропустила три сет лопте у дуелу са најбољом тенисерком света Викторијом Азаренком, која је славила у два сета, али је показала да ће јој „слајс“ бити једно од најјачих оружја.
То искуство охрабрило је Наталију уочи Вимблдона. После коначног успеха да се кроз три рунде квалификација домогне главног жреба из чак 11. покушаја, Стевановићева је пожелела и први велики скалп против играчице коју може да победи.
„Гледали смо жреб уживо онлајн и појавило се презиме Плишкове. Мој тренер (и муж) Никола је почео да виче: 'ми, ми, ми' и искочило је моје име“, открила је Наталија, па додала:
„Постоје играчице против којих баш желите да играте јер знате да имате прави стил за њих. Али има и доста тенисерки из нижег ранга за које немате решење. План је био да користим 'слајс' ударце и натерам је да трчи и сагиње се што више, као и да користим шансе да је нападнем после кратке лоптице.“
Наталија није до сада привлачила пажњу јавности, али се све променило за само једно поподне када је успела да изненади фаворизовану Чехињу. Британски новинари су одмах пожелели да је представе и издвојили пет занимљивости о Нишлијки. Па да почнемо.
Наталија Стевановић - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
СПОРТ
Наталија је дала обећање Србији

Нигде без „слајса“

Њено умеће да пошаље идеалан „слајс“ ударац показало се као пресудно у дуелу са Плишковом, посебно у завршном поену првог сета: елегантно „одрезана“ лоптица из бекхенда и „винер“ оставили су Чехињу на кривој нози.
Наталија и своје тренинге често хештагује на друштвеним мрежама са #slice, а колико воли овај ударац сведочи и чињеница да се сваки пут смешка на помен ове речи и тапше рукама.
„Нисам као јуниорка играла тај ударац често. Први пут сам почела да га користим пре осам година са тренером. Мучила сам се да вратим лоптицу са стране у терен па је тренер предложио да пробамо нешто друго, да само да 'резнем' лоптицу на старту поена у терен.“
„Од тадам сваки пут када ми неко сервира, ја сам изводила форхенд 'слајс'. Ту смо схватили да није само потребно ударити јер постоји разлика у томе како противници реагују на њу. Зато смо радили на побољшању тог ударца", открила је Наталија.
Наталија Стевановић - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
СПОРТ
Српска хероина после величанствене победе: „Не копирам Новака“ /видео/

Обожава Надала

Стевановићева на друштвеним мрежама носи назив „Надалија“ у част 22-оструког освајача Гренд слема Рафаела Надала. Наравно, увек истиче да је земљак Новак Ђоковић максимално инспирише, посебно ових дана када обара све могуће рекорде, али као дете привукао ју је Надалов тенис.
„Надимак сам добила врло рано, са седам или осам година. У то време сви су ме звали Надалија, а када ми је зет направио први мејл у адресу је ставио и надимак. Данас ме то подсећа на срећно детињство када сам играла тенис и одлучила сам да га задржим.“

Мрзела траву и Вимблдон као клинка

Стевановићева (девојачко презиме Костић) била је јуниор број 5 током 2011. године. Али је трава била непозната подлога за тада 16-годишњу тенисерку која је одрасла на шљаци, толико да чак није ни покушала да игра на њој.
„У то време трнирала сам са татом и обоје смо одлучили да не играм Вимблдон. Остали смо на шљаци и играли професионалне турнире. Заправо сам један од тих турнира освојила баш у времe Вимблдона - моју прву ИТФ титулу. Али, мислим да то није била добра одлука, јер је осећај на трави потпуно другачији. Јединствен“, признаје Наталија.
Седам година касније први пут се опробала на трави у Индији где је 2018. освојила прву ИТФ В25 титулу. Овог месеца коначно се домогла и главног жреба Вимблдона.
„Помислила сам, када сам преживела траву у Индији, ова на Вимблдону ће сигурно бити перфектна.“
Наталија Стевановић - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
СПОРТ
Српкиња приредила сензацију на Вимблдону! /видео/

Здравствени проблеми

Посматрајући Стевановићеву како демолира некадашњу финалисткињу Вимблдона Плишкову, многи су се запитали како до 2020. године ниједном није наступила на неком важном женском турниру. Нажалост, када је имала 21. годину дијагностификована јој је циста на јетри опасна по живот.
„Имала сам велику операцију, пола стомака ми је било пресечено. Дуго сам се опорављала, скоро две године, па су ми требале још две године да опет станем на ноге. Затим ме је и ковид напао. Рекла бих да тек годину и по дана играм пуном снагом“, тврди Наталија.

Муж најзаслужнији за све

За Наталијин опоравак и успон каријере најзаслужнији је супруг и тренер Никола Стевановић. Он се одрекао професиналне ватерполо каријере како би се старао о Наталији шест месеци након операције стомака.
„Први турнири које смо играли заједно били су нам као одмори. Затим сам ја добила два од укупно три. Видео је мој ентузијазам, велику вољу и гурнуо ме ка неслућеним висинама."
Године 2020. Никола је професионални однос са Наталијом претворио у лични. На турниру у Хуа Хину где је први пут ушла у главни жреб запросио ју је, а венчали су се годину дана касније.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
СПОРТ
Новак прижељкује освету у трећем колу: „Узео ми је два Гренд слема, али га волим“
Новак Ђоковић, Роџер Федерер, Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
СПОРТ
Федерер навија за Ђоковића на Вимблдону: „Сваки нови Гренд слем који освоји је историјски“
Ласло Ђере - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
СПОРТ
Поноћна драма на Вимблдону – Ђере избацио Американца после маратона у четири сета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала