- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Коме то прича украјински министар": Захарова о ставу Кијева о коришћењу касетне муниције

© AP Photo / Bernat ArmangueУкрајински војници
Украјински војници - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
Пратите нас
Украјина поздравља одлуку САД о предаји касетне муниције и има право на самоодбрану у складу са Повељом УН и обећава да ће се придржавати свих међународних хуманитарних конвенција које је потписала и ратификовала, написао је на друштвеним мрежама министар одбране Украјине Алексеј Резников.
Он тврди да касетна муниција помаже Кијеву да „деокупира“ територије и чува животе украјинских војника.
Министар је истакао пет принципа на основу којих Оружане снаге користе касетну муницију, о којима је, како је рекао, Украјина обавестила своје партнере, укључујући и Вашингтон.
Пет приниципа које је навео Резников:
1. Украјина ће користити касетну муницију само за „деокупацију“. Она се неће користити на званично признатим руским територијама;
2. Касетна муниција се неће користити у градским рејонима. Кијев намерава да је примењује само на местима на којима се налази руска војна техника;
3. Украјинске власти ће водити „строгу евиденцију“ у којим рејонима се користи касетна муниција;
4. Рејони у којима се користила таква муниција ће касније постати приоритетни за деминирање. Министарство одбране Украјине обећава да ће за то припремити одговарајућу правну основу;
5. Кијев ће информисати партнере о коришћењу касетне муниције и њеној ефикасности „како би обезбедио одговарајући стандард транспарентног извештавања и контроле“.
Портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је коментаришући саопштење Резникова подсетила да ће Кијев водити евиденцију о употреби касетне муниције.

„Коме он то прича? Извештај не може да даје Украјина при садашњем кијевском режиму“, написала је она на друштвеним мрежама.

Сједињене Америчке Државе ће испоручити Украјини касетну муницију, саопштио је јуче саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан. Она је забрањена међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, не укључују САД и Украјину.
Према подацима руске војске, Оружане снаге Украјине су већ користиле касетну муницију приликом гранатирања Донбаса. Према речима портпарола Министарства одбране Русије Игора Конашенкова, то говори о томе да је задатак украјинских војника убиство максималног броја цивила.
Против коришћења касетне муниције су иступиле УН, а њену испоруку Кијеву нису подржале Немачка и Аустрија.
Касетне бомбе - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
Специјална операција у Украјини
Бивши британски генерал: На Косову смо изгубили војнике због касетне муниције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала