- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Москва неће дозволити да жариште и расадник нацизма остану у близини руских граница

© AP Photo / Pavel GolovkinЛидери земаља групе Г7
Лидери земаља групе Г7 - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
Пратите нас
Безбедносне гаранције које земље Г7 обећавају Украјини заправо су још једна потврда да Запад, заједно са ризицима ширења НАТО-а, ствара претње по безбедност Русије, али Москва неће дозволити да жариште и расадник нацизма остану у близини руских граница.
Тако је декларацију Групе седам о Украјини, усвојену на маргинама самита НАТО-а у Вилњусу, прокоментарисао руски политичар Леонид Слуцки, истичући истовремено да денацификација и демилитаризација Украјине остају главни циљеви руске специјалне операције у Украјини, а све испоруке западног оружја Кијеву постаће легитимне мете Оружаних снага РФ.
Група 7 развијених индустријских земаља – САД, Канада, Јапан, Француска, Велика Британија, Италија и Немачка –одлучила је да до даљњег преузме трошкове наоружавања Украјине. Таква одлука, заокружена у 11 тачака, названа је „дугорочном безбедносном гаранцијом“, а предвиђа више муниције, више савременог наоружања, више обуке за украјинске војнике...
Међутим, руски експерт Иван Коновалов закључује да су земље Г7 том декларацијом само „изразиле спремност да пруже помоћ у случају опасности“, али да су сва та обећања „празна“.
„Намеће се питање – а, шта се сада дешава?! Сада се воде борбена дејства. Ако тако силно желе да се боре за Украјину зашто то и не ураде?! Чега се плаше?! Другим речима, ако они сада, када је ситуација ескалирала, а кијевски режим на ивици катастрофе и краха, нису спремни да интервенишу, већ су спремни само да дају новац и оружје, у каквој другој ситуацији они то намеравају да ураде?! У каквој?! У никаквој!“, каже Коновалов.
Кључна ствар су и очекивања Кијева који рачуна да ће од земаља Г7 добити и нуклеарно оружје.
Истичући да ће Украјина са сваком чланицом Г7 имати билетерални споразум о безбедности, Алексеј Данилов, секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине изјавио је да је за кијевске власти важно да им земље Г7 које имају нуклеарно оружје пружи такву врсту помоћи у случају претње.
Коновалов подсећа да такве изјаве долазе од човека са „криминалном прошлошћу“.
„Бивши криминалац Данилов, који има кривични досије, осуђеник и бивши бандит у какве гаранције он верује? Он верује само у моћ оружја и јачину песнице и то је све. Знамо га добро. Дакле, све што он говори је демагогија“, истиче Коновалов.
На питање какав даљи развој ситуације очекује после самита НАТО-а у Вилњусу и нове декларације Г7, Коновалов одлучно и кратко одговара:
„Украјина ће изгубити, ми ћемо победити!“.
© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијевске власти рачунају да ће им земље Г7 које имају нуклеарно оружје пружи и такву врсту помоћи у случају претње
Знак на улазу у Кијев - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
Кијевске власти рачунају да ће им земље Г7 које имају нуклеарно оружје пружи и такву врсту помоћи у случају претње

Шта је Г7 обећала Украјини

Светлана Журова, заменица председника Комитета Државне думе за међународне послове, каже да се многе тачке декларације већ дуго примењују.
Како је рекла, Кијеву земље Г7 обећавају помоћ у развоју војне индустрије, у обуци војске, у обуздавању Русије, у сајбер безбедности итд, а многе од тих тачака примењују од 2014. године, што је Русију и подстакло да покрене специјалну војну операцију у Украјини, јер је Москва схватила да се уз помоћ тих акција НАТО приближава руским границама.
НАТО је у Вилњусу, подсетила је она, најавио да ће примити Украјину у своје редове тек по завршетку сукоба са Русијом.
„Крај сукоба може бити само под нашим условима. Сходно томе, Крим ће остати руска територија, четири нова региона ће такође остати руска територија. Зеленском је јасно да неће бити уласка у НАТО док се све ово не деси тј. док не пристане на мировне преговоре са губитком територија...“, сматра Журова.
У документу земље Г7 обећавају да ће подржавати Украјину колико год буде потребно и да ће повећати испоруке оружја Кијеву, убрзати размену обавештајних података и повећати војну обуку. Безбедносне гаранције укључују и набавку савремене војне опреме за копнене, ваздушне и поморске снаге Украјине, а државе Г7 прихватају се обавезе да ће Украјини пружити хитну војну помоћ у случају поновног сукоба са Русијом у будућности. Обавезе Г7 укључују обезбеђивање одрживих снага за заштиту Украјине и обуздавање могуће „руске агресије“ у будућности.
Земље Г7 су обећале да ће снабдевати Кијев модерним наоружањем, укључујући авионе и артиљерију дугог домета, коју сматрају једним од приоритета у испорукама.
Руска имовина у земљама Г7 остаће замрзнута све док Русија не "надокнади штету Украјини", а као одговор Кијев мора да изврши реформу правосуђа и уведе цивилну контролу Оружаних снага.
Руски експерти истичу да је замрзавање руске имовине противзаконито, подсећајући да се ситуација са руском имовином већ негативно одражава на западне земље и њихову економску стабилност. То наноси озбиљну штету репутацији америчког долара и читавом финансијском систему који се на њему заснивао.

Обећања Г7 утеха за Кијев

Руски експерт Богдан Безпаљко обећања Групе седам види као својеврсну замену за право чланство у НАТО-у које Кијев тражи.
„Војно-политичком блоку НАТО-а, као и његовом руководству у САД уопште није потребна Украјина као званична чланица НАТО-а, јер то може довести до директног сукоба са Русијом, а осим тога то захтева и испуњавање одређених обавеза према Украјини. Међутим, у свом случају, могу увек користити неке од програма које је НАТО одувек користио за оне земље које нису могле или нису хтеле да буду укључене у алијансу - Источно партнерство, Акциони план за чланство и тако даље. То може трајати годинама и деценијама, али то није званично чланство. То су испоруке оружја, превођење на НАТО стандарде, испоруке војне опреме, гаранције безбедности у оквиру некаквих споразума између НАТО-а и ових земаља. Ово је нешто слично, вероватно планирају да им дају неку додатну помоћ осим ове које сада и САД и европске земље пружају Украјини, пре свега војну, али и финансијску помоћ која је са тим веома повезана...“, каже Безпаљко.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је погрешном и опасном намеру Г7 да дају гаранције безбедности Украјини, јер се на тај начин задире у безбедност Руске Федерације.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
РУСИЈА
Лавров: Русија тражи за себе гаранције безбедности на западним границама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала