- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Савет Федерације: Испорука касетне муниције Кијеву доказ немоћи и неуспеле контраофанзиве

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаЗграда Савета федерације Русије у Москви
Зграда Савета федерације Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
Пратите нас
Руски сенатори апелују на парламенте држава широм света да осуде одлуку САД о слању касетне муниције Украјини, истичући да у случају њене примене, Русија задржава право да реципрочно одговори, а употреба касетних бомби са украјинске стране неће утицати на ток СВО, наводи се у предлогу саопштења Савета Федерације, који ће бити размотрен у среду.

„Савет Федерације позива парламенте страних држава и међународне парламентарне организације да осуде одлуку САД да испоручи Кијеву касетну муницију, која је још један корак ка опасној ескалацији сукоба и повлачи за собом озбиљне хуманитарне последице“, наводи се у нацрту документа у чији је текст Спутњик имао увид.

Сенатори истичу да је предаја Украјини оваквог наоружања „доказ немоћи у позадини неуспеха толико хваљене украјинске контраофанзиве“.

„Још једно 'чудовишно оружје', на које Вашингтон и Кијев рачунају, ни на који начин неће утицати на ток специјалне војне операције коју спроводи Руска Федерација – њени циљеви и задаци биће у потпуности остварени“, наводи се у нацрту апела.

Сенатори такође наглашавају да испорукама касетне муниције, Вашингтон постаје саучесник минирања огромних територија и у потпуности „сноси одговорност за смрт и рањавање апсолутно недужних грађана“.
Законодавци такође примећују да Вашингтон не може да призна ништавност обећања кијевских власти да ће испоручено оружје неселективног дејства примењивати „прецизно и одговорно“.
Претходно, руски председник Владимир Путин изјавио је да Москва до сада није имала потребу да користи касетну муницију, али ако се она буде употребила против Русије, она задржава право на реципрочна дејства.
Генерални директор за операције Здруженог штаба америчке војске Даглас Симс оизјавио је у четвртак да Украјина добија касетну муницију не само од САД, већ и од других земаља.
Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан саопштио је 7. јула да ће Сједињене Америчке Државе испоручити Украјини касетну муницију. Касетна муниција забрањена је међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, изузимајући САД и Украјину.
Амерички бомбардер Б1 баца касетне бомбе - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
РУСИЈА
Захарова: Вашингтон је постао ратни злочинац
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала