- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Америка се поново „хвали“ Новаком /фото/

© AP Photo / Julie JacobsonНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић, један од највећих тенисера свих времена, главно је лице овогодишњег УС Опена на коме му је прошле године било забрањено да игра. Упркос томе што је због забране да уђе у Сједињене Америчке Државе изгубио шансу да заради укупно 8.000 бодова, Американци се сада хвале српским асом.
Прошла година била је једна од најтежих у каријери Новака Ђоковића јер му је било забрањено да игра у Аустралији и Сједињеним Америчким Државама због одлуке да се не вакцинише. Док је у Аустралији прошао тортуру и на крају депортацију, Американци су били „блажи“ па су српског аса на време обавестили да га неће пустити у земљу.
Џозеф Бајден, председник САД, чврсто се држао тога да и даље на снази буде закон који је због короне онемогућавао да невакцинисани странци уђу у земљу. Не би био проблем да је закон важио за све невакцинисе људе, али је било апсурдно што је Американац уколико није вакцинисан могао чак и позитиван на корона вирус да уђе у земљу.
Новак је све то поднео јуначки, а трајало је дуго. Почетком 2023. године када су готово свуда укинута ограничења због короне, Новак и даље из истог разлога није могао да уђе у Америку па је тако пропустио Мастерсе у Индијан Велсу и Мајамију. Међутим, само месец дана касније ограничења су укинута па је било јасно да ће српски ас моћи да игра на УС Опену.
Неколико месеци од два Мастерса на којима није могао да игра, Новак је постао главно лице на улицама Њујорка. УС Опен сада се поносно хвали тиме што ће Новак играти на том турниру, док су се прошле године поносно хвалили тиме како се држе принципа и како Ђоковић не сме да уђе у њихову земљу.
На чувеном „Тајмс скверу“ освануо је велики плакат који позива љубитеље тениса да купе карте за предстојећи УС Опен, а преко целог плаката налази се Новакова фотографија. Иако Карлос Алкарас, млади шпански тенисер, брани титулу и у Њујорк стиже после освојеног Вимблдона, Американци знају да је Новак већа звезда и ће његов долазак изазвати пажњу.
Прошле године Новак је у Америци могао да заради 6.000 бодова, али је морао да пропусти чак четири Мастерса и један Гренд слем. Ове сезоне Американци су најбољем српском тенисеру одузели могућност да заради 2.000 бодова у Индијан Велсу и Мајамију, па је тако потез са рекламним плакатом у најмању руку лицемеран.
УС Опен одржава се од 28. августа до десетог септембра. Алкарас брани титулу, док Новак тражи свој четврти трофеј на америчком бетону. Српски ас УС Опен је током каријере освојио три пута (2011, 2015, 2018), а последњи пут играо је 2021. године када га је у финалу савладао Рус Данил Медведев.
Новак Ђоковић Карлос Алкарас финале Вимблдона - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
СПОРТ
Шта се десило Алкарасу после Ролан Гароса – кључ је био „Новаков рецепт“
Ласло Ђере - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
СПОРТ
Ђере преслишао још једног Аргентинца за највредније четврфинале у сезони
Луна Вујовић и Душица Поповски - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
СПОРТ
Луна и Душица за понос Србије: „Пресрећне смо!“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала