- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије објавило услов за повлачење нуклеарног оружја из Белорусије

© Sputnik / Maxim BlinovМинистарство иностраних послова Руске Федерације
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
Пратите нас
Хипотетичко повлачење руског тактичког нуклеарног оружја са територије Белорусије биће могуће само ако САД и НАТО одустану од деструктивног курса усмереног на подривање безбедности Русије и Белорусије, изјавио је за Спутњик директор Другог департмана земаља Заједнице Независних Држава (ЗНД) Министарства иностраних послова Русије Алексеј Полишчук.
„Желим да истакнем да је распоређивање руског тактичког нуклеарног оружја на територији Белорусије било узвратна мера на вишегодишњу дестабилизујућу политику Вашингтона, као и на корените промене, које су се догодиле у последње време у кључним областима европске безбедности“, објаснио је он.
Дипломата је истакао да ова изнуђена мера обуздавања има за циљ да осигура безбедност Савезне државе.
Он је нагласио да је зато хипотетичко повлачење нуклеарног оружја са територије Белорусије бити могуће само ако САД и НАТО промене деструктивни курс и потпуно повуку америчко нуклеарно оружје из Европе и ликвидирају одговарајућу инфраструктуру.

У току формирање центара за борбену обуку војника Русије и Белорусије

Полишчук је додао да је у току реализација плана заједничких активности за осигурање војне безбедности Савезне државе и да функционише заједничка здружена регионална војна група, док се на територији две земље редовно одржавају велике заједничке обуке.
Он је најавио да се разматра могућност формирања центара за борбену обуку у циљу заједничке припреме војника Русије и Белорусије.

„Разматра се могућност стварања оваквих центара за скоро све видове снага, а они ће функционисати на бази војних јединица и у Русији и у Белорусији“, закључио је Полишчук.

Кијев усредсређен само на ултиматум Москви

Дипломата се, такође осврнуо и на ситуацију у Украјини рекавши да Кијев одбацује све идеје о посредништву у конфликту и да су украјинске власти усредсређени само на логику ултиматума Русији, које покушавају да елегантно упакују у спектакуларан омот „формуле мира“ украјинског лидера Владимира Зеленског.
Он је поручио да Русија цени „тежњу пријатеља из држава Глобалног Југа да допринесу политичко-дипломатском излазу из украјинског сукоба“.
Према његовим речима, Русија дели „њихова уверења да главни резултат преговарачког процеса треба да буде успостављање мира у Европи, обнављање руско-украјинске сарадње, стварање новог система безбедности, формирање неконфронтационих односа Русије и НАТО“.
Полишчук је, такође оценио да ће Украјина без прехрамбеног споразума имати проблем са извозом жита.
Овај проблем, сматра он, умногоме је вештачког карактера и „настао је кривицом оних који су искористили прехрамбени споразум искључиво у комерцијалне сврхе“.

Руско нуклеарно оружје у Белорусији

Председник Русије Владимир Путин изјавио је раније да ће Русија после 7. или 8. јула почети да размешта наоружање на територији Белорусије, након завршетка припремних радова.
Претходно је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку са својим белоруским колегом Виктором Хрењином у Минску изјавио да су због активности заједничких нуклеарних мисија НАТО-а, Русија и Белорусија принуђене да предузму одговарајуће реципрочне мере, те да је организован рад на размештању нестратешког нуклеарног оружја Русије на територији Републике Белорусије.
Министар одбране Белорусије Виктор Хрењин оценио је да размештање нестратешког нуклеарног наоружања у Белорусији представља одговор на агресивну политику непријатељских земаља.
Самоходни лансер 9П78-1 Искандер М - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
РУСИЈА
Распоређивање руског нуклеарног оружја у Белорусији тече по плану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала