- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Како је Душан направио Холандији фудбалску звезду: „Тадић ме је променио и као играча и као човека“

© Tanjug / Јадранка ИлићДушан Тадић
Душан Тадић - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Душан Тадић, капитен репрезентације Србије, годину дана у Ајаксу је играо заједно са Матијасом де Лихтом и младом Холанђанину поделио је лекције за цео живот. Четири године након што је отишао из Ајакса Де Лихт се и даље сећа свему што га је научио Тадић.
Са девет година Матијас де Лихт почео је да игра у јуниорској екипи Ајакса, а 2016. почео је да игра за први тим. Две године касније у клуб је стигао српски фудбалер Душан Тадић са којим је имао сјајан однос.
„Тадић ме је дефинитивно променио и као играча и као човека. Као играча, научио ме је шта је све неопходно да би се попео на врх. У ствари, ако бих морао да наведем најутицајније фудбалере са којима сам играо он би дефинитивно био један од њих. Имао је толико утицај на Ајаксов тим и младе играче попут мене“, рекао је Де Лихт за „Ајакс шоутајм“.
Холанђанин је испричао како је Тадић својим приступом дао пример младима.
„Било је ту свега, од исхране до његових тренинга… Радио је са младима, створио победнички менталитет у екипи… Сваког јутра је био у теретани сат времена пре тренинга и онда после тренинга још сат времена. После неког времена то почиње да утиче на младе играче. Помислиће: ‘Можда бих и ја требало овако’. То се сигурно десило многим момцима те сезоне“, објаснио је холандски фудбалер.
Српски фудбалер је на 134 утакмице дао 66 голова за Ајакс, а 2019. године био је један од најзаслужнијих за Ајаксов пласман у полуфинале Лиге шампиона.
„Посебно ако гледамо последњих 20 година он је један од највећих и најважнијих које је Ајакс имао. Ако само погледате шта је урадио за кратко време, колико је голова дао, колико асистенција уписао, колико га навијачи воле… Наравно, колико је важан био у тој сезони Лиге шампиона…”, рекао је Де Лихт.
Холанђанин је из Ајакса отишао у Јувентус, а прошле године прешао је у Бајерн.
Погледајте ново издање емисије Спутњик спорт.
Ђенаро Гатузо - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
СПОРТ
Невероватна прича фудбалског ратника: „Отац ми је запретио да ће ме пребити ако не потпишем“
Александар Митровић - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
СПОРТ
Митровић: Хтео сам да се побијем због Ђоковића
Фудбалска лопта  - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
СПОРТ
„Српски син“ расте у Канади – са 16 година је „бољи од свих“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала