- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шоумен Зеленски игра представу док губи на десетине хиљада војника

© AP Photo / Leo CorreaВладимир Зеленски
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
Пратите нас
Терористичким нападима на Москву кијевски режим покушава да закамуфлира неуспешну контраофанзиву и дестабилизује ситуацију у Русији, и посеје неповерење према властима. С обзиром да су резултати контраофанзиве изостали „Зеленски као шоумен игра представу, док губи на десетине хиљада својих војника“, каже руски војни експерт Јуриј Кнутов.
Ефекат застрашивања руског становништва покушава да постигне и шеф кабинета председника Украјине Михаил Подољак изјавама да то показује да се руска престоница убрзано навикава на рат који ће се "преселити" на руску територију и претњама да ће напада дроновима бити још више.
„Суштински, Украјина трпи неуспехе на фронту и, генерално, контраофанзива је неуспешна – тапка у месту, украјинске трупе не напредују и зато у пропагандне сврхе, обраћајући се становништву Украјине и земљама НАТО-а, Кијев изјављује да напредују на свим фронтовима и да су чак пребацили рат на територију Русије, да већ нападају Москву, Таганрог и друге градове. Такође, артиљеријским ударима на Доњецк стварају илузију да је контраофанзива успешна. То се све дешава због чињенице да је на првом и последњем Савету Украјина-НАТО Зеленски захтевао од НАТО-а да се не прекида Споразум о житу, а да конвоји, од пет до седам бродова, иду у пратњи ратних бродова НАТО-а. Конвоји са оружјем би ишли у Одесу, а жито би превозили у повратку. Наравно, НАТО је одговорио да је то ‘пут у трећи светски рат’ и они су то одбили, а од Зеленског су захтевали резултате у контраофанзиви“, објашњава Кнутов.
Украјина је претрпела огромне, катастрофалне губитке и сада покушава да их надокнади делујући искључиво терористичким методама.
„Истовремено, покушавају да тероришу цивилно становништво у Русији како би створили атмосферу нестабилности, психозе и неизвесности, како би се таква ситуација потом пренела и на фронт. На тај начин покушавају да извојевају неку врсту победе у овој ситуацији нестабилности, али за сада нису успели ништа од тога да постигну“, нагласио је Кнутов.
© Sputnik / Кирилл Зыков / Уђи у базу фотографијаТерористичким нападима на Москву кијевски режим покушава да закамуфлира неуспешну контраофанзиву и дестабилизује ситуацију у Русији, и посеје неповерење према властима
Оштећење на згради у Москва ситију на коју је пао дрон - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
Терористичким нападима на Москву кијевски режим покушава да закамуфлира неуспешну контраофанзиву и дестабилизује ситуацију у Русији, и посеје неповерење према властима

Кијев се служи терористичким методама

На нападе дроновима на цивилне објекте у Москви, цивилне бродове у Црном мору и друге руске градове међународна заједница углавном ћути. Осуде и реакције готово да нема, пошто су западни ментори директно умешани у украјинске нападе и заправо су спонзори тероризма.
„Најстрашније је што се ти напади изводе управо на цивилне објекте, а Запад на то затвара очи из једног једноставног разлога – он је, фактички, спонзор свих тих напада. Не може сам себе да критикује и да себе оптужује за поступке које Украјина чини. Дакле, по мом мишљењу, долази до прећуткивања и скривања истине, скривања правог стања ствари на фронту и у зони специјалне војне операције. За кијевски режим и за Запад су искривљавање стварности и двоструки стандарди карактеристични“, истиче Кнутов.
Кијевски режим све то ради уз помоћ новца, техничке подршке, муниције, сателитских података техничких информација са Запада, као и одговарајуће радиоелектронске инфраструктуре, коју Кијев нема.
„Без дигиталних карти терена такве операције се не могу извршити. Дигиталне карте по систему ГПС-а могу дати само Американци и, у крајњем случају, Британци. Дакле, без учешћа САД и Велике Британије такви напади се не могу изводити“, оцењује Кнутов.
Портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова оцењује да су украјински неонацисти лансирањем беспилотних летелица на цивилне пословне зграде „Москва ситија“ деловали по сценарију њихових претходника, међународних терориста, али са другим размерама штете, који су се догодили у Њујорку 11. септембра 2001. године.
Захарова је такође оценила да су САД својом реакцијом на нападе дроновима на Москву, заправо, званично оправдале терористичке методе Украјине и потврдиле да се цивилни објекти могу уништавати, угрожавајући притом животе недужних грађана.

Како ће Русија одговорити на нападе

Леонид Слуцки, шеф комитета Државне Думе за међународне послове, оценио је да је покушај напада на цивилне циљеве на руској територији терористички акт, који показује патолошки бес кијевске хунте, чија је контраофанзива запела. Слуцки је сигуран да ће одговор руског Министарства одбране одмах уследити и предложио је да мета буду центри за доношење одлука.
На питање како би Русија могла да одговори на те нападе и како би могла да ојача одбрану градова Кнутов каже:
„Пре свега, потребно је извршити појачано извиђање локације где се склапају дронови и места њиховог базирања, као и школа за обуку оператера. Наше Ваздушно-космичке снаге, као и Ракетне снаге из састава Копнене војске треба да изврше нападе на сва та места. Поред тога, неопходно је појачати системе електронског ратовања, противваздушне и противракетне одбране, како престонице, тако и других руских градова како би се ефикасно уништавале те беспилотне летелице“, истиче Кнутов.
Кнутов објашњава да је много јефтиније и лакше унапредити дронове него станицу за електронско ратовање и системе противваздушне и противракетне одбране.
„Tо је прилично сложена, тешка борба. Када стварамо системе за електронско ратовање који онеспособљавају те непријатељске дронове онда они те беспилотне летелице унапређују постављањем система за ометање одбране. Због тога, стално морамо да стварамо нове системе. И то је трка, која већ дуго траје. Међутим, то је уобичајена ситуација за ратно време“, каже Кнутов.
Руски експерти закључују да кијевски режим применом терористичких метода продубљује украјинску кризу и удаљава перспективу за мирно решавање ситуације.
Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
РУСИЈА
Захарова: Зеленски компромитује Вашингтон
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала