- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Политичка парада губитника – покушај да писмом 56 парламентараца нешто ушићаре

© AP Photo / Emmanuel DunandПисмо Терезе Меј о брегзиту у рукама Доналада Туска
Писмо Терезе Меј о брегзиту у рукама Доналада Туска - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Пратите нас
Писмо 56 парламентараца којима се ЕУ, САД и Велика Британија позивају да заоштре политику према Србији због односа према питању Косова и Метохије је безначајна политичка парада губитника, сматра дипломата у пензији Бранко Бранковић.
По његовом мишљењу, ту су у игри биле велике паре албанских лобиста.
Писмо у коме се указује на „недостатак притиска на Србију након самовољног притварања тројице косовских полицајаца и неуспелог позивања на одговорност оних који су извршили нападе на КФОР“ послато је на три адресе - шефу ЕУ дипломатије Жозепу Борељу, америчком државном секретару Ентонију Блинкену и британском министру спољних послова Џејмсу Клеверлију. Потписали су га председници спољнополитичких одбора парламената 10 држава и 56 парламентараца из ЕУ, али и земаља које нису у њеном саставу, од Канаде, САД-а, преко Велике Британије, до Украјине.

Групица острвљених

„То је обична политичка парада једног броја острвљених паралментарца према нашој независној политици. У поређењу са свим парламентарцима и то само Европског парламента, ја не знам да ли је то и пет одсто. Према томе то не може никако да буде глас, условно речено, јавности Европе, нити може да буде глас политичара Европе“, каже за Спутњик Бранковић.

Зато он сматра да овом писму не треба придавати посебан значај.
„То је тек једна групација која има одређене политичке интересе, а не бих се изненадио да су ту, заједнички, такозвани албански лоби и Американци гурнули добре паре у то да би се тих педесетак испотписивало на нешто, што по мени звучи – губимо у Украјини, губимо на свим пољима, Африка се буди, Азија не мирује. Хајмо сада да се негде појавимо где евентуално можемо нешто да ушићаримо“, сликовит је наш саговорник.
© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаНи пет одсто европских парламентараца није ставило потпис на писмо којим траже већи притисак на Србију
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Ни пет одсто европских парламентараца није ставило потпис на писмо којим траже већи притисак на Србију

Погрешна рачуница

Рачуница им је, међутим, сматра он, погрешна, јер је сасвим јасно каква је српска политика по питању Косова и Метохије. Да је Косово Србија и да од тога нема одступања председник Србије је недвосмислено поручио ових дана приликом посете Републици Српској, напомиње наш саговорник.
Они који стоје иза председника привремених косовских институција, Аљбина Куртија, који је наравно поздравио писмо европских и америчких парламентараца, треба по мишљењу Бранковића, добро да размисле када улазе у такве непромишљене акције за које су сигурно од албанског лобија добро били плаћени.

„Докле год се не заврши сукоб у Украјини, а ни близу не иде у корист њихових политичких интереса, видећемо како ће напредовати цела ствар, а мислим да ће то бити у позитивном смислу када је у питању Косово и Метохија“, оцена је некадашњег дипломате.

Хаос у Украјини

Њега не чуди ни то што је шеф спољнополитичког одбора украјинског парламента, Олександар Мережко, један од потписника писма, иако званични Кијев није признао самопроглашено Косово.
„Ко и како је сада на власти у Украјини, од Зеленског, преко Раде, па надаље то сам Бог свети зна. Нико тамо не зна ко је каквих политичких оријентација и ко је од кога плаћен да ради то што ради. Тамо је на политичкој сцени тотални хаос“, каже он, истичући да се у Украјини врте огромне паре и да тамо свако „вуче“ спрам свог интереса.
А на питање да ли потпис Мережка има везе са гласинама да би Украјина могла да призна Косово, он каже да се ту поставља озбиљно питање шта би то признање значило за Украјину, пре свега имајући у виду њихове захтеве за поштовањем суверенитета и територијалног интегритета Украјине и повлачење Русије са територија које су заузели.
„Ако мисле да стављају клин у сопствену пету могу то да ураде, па нека уместо 110 буде 109 земаља које не признају Косово у Уједињеним нацијама“, истиче наш саговорник.
CC0 / / Британија би да се врати на велику политичку сцену
Брегзит - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Британија би да се врати на велику политичку сцену

Британије се одавно каје

На питање како треба читати то што се у причу 56 парламентараца укључила и Велика Британија, на шта су до сада ексклузивно право полагале САД и ЕУ, он сматра да је Велика Британија релативно брзо схватила какву је грешку направила што је на наговор САД напустила ЕУ.
Да ли је то покушај Лондона да се врати на велику политичку сцену тешко је рећи с обзиром на њихове тренутне снаге.
„То што је позвана Велика Британија тешко је сада рећи који су разлози, али је евидентно да се Велика Британија одавно каје. Прво што је изашла из ЕУ, а друго што неопозиво слуша политику САД-а, па уводи санкције Русији као и друге европске земље и долази у ужасну економску кризу из које тешко може скоро да се извади“, закључио је Бранковић.
Писмо 56 парламентараца је ове недеље објавила британска посланица Алиша Кернс, а Борељ је, према речима његовог портпарола Петера Стана, потврдио да га је добио.
По оцени председника Србије Александра Вучића то писмо значи напад на Србе са Косова и Метохије који се криминализују и суштински напад на Србију због тога што не одустаје од својих националних интереса и води независну политику и самостално доноси одлуке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала