Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова америчка фарса на КиМ у служби притиска на Београд

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници Росу на прелазу Јариње
Припадници Росу на прелазу Јариње - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
Саопштење америчке амбасаде на КиМ у коме кажу да Аљбин Курти нема њихов „благослов“ за исељавање запослених Срба из општинских зграда на северу Косова је обична фарса, уверен је Бранко Бранковић, бивши амбасадор и дипломата.
Бранковић је, како каже, врло скептичан по овом питању из више разлога, а главни је тај што је општепознато да се на Косову и Метохији не дешава ништа што Америка и њени савезници Велика Британија и Немачка не аминују Куртију.

Без дозволе Америке не ради се ништа

„Американцима не треба веровати у ово што говоре. Курти не ради ништа што му они не кажу и то увек понављам. Ово је само још један облик подизања нове тензије на северу Косова, односно одржавања већ постојећих тензија и додатни вид притиска на Србију,“ верује наш саговорник, који сматра да је тај притисак повезан са односом Србије и Русије. Тај спој видим тако што Курти уз благослов Америке и других западних сила притиска Србе на КиМ чиме се у ствари врши притисак на Србију, и то због односа са Русијом. Американци знају да је Београду јако стало до мира на КиМ и на овај начин се перфидно свете Србији јер не попушта у погледу Русије,“ додаје он.
Као доказ да је то у питању Бранковић истиче да је Америка знала да ће Србија одбити некакава документ са недавног састанка у Атини у коме се позива на санкције Русији, због чега је и осмишљен овај нови вид терора над Србима на КиМ.

Америка игра испод нивоа радара

„Пошто Америка и њена спољна политика раде увек испод радара када су њихове амбиције у питању, свесни су да Београд могу да испровоцирају само дешавањима на КиМ, и управо то и раде јер некако све ово је и почело уочи тог атинског састанка,“ примећује Бранковић.
Он оцењује да је то што пише у саопштењу амбасаде САД у Приштини- да су саветовале Владу Косова, укључујући градоначелнике на северу да се уздрже од предузимања било каквих радњи које могу да повећају тензије – лицемерно.
„Молим вас! Па нико није наиван! Јасно је да је на Косову почео терор над Србима управо у моменту када је Србија рекла да неће пратити агенду Запада по питању Москве. Тада је нагло и кренуло да се питање КиМ поново диже на виши ниво приоритета и да се закувава. Па управо су Американци ти који су Куртију омогућили изборе без учешћа Срба и признали њихов смешан резултат “, подсећа Бранковић.

Позадина најновије Куртијеве игре

Локалне власти у Северној Митровици, једној од четири општине са српском већином на северу Косова, затражиле су да институције Србије "ослободе" један њихов објекат у насељу Бошњачка махала.
Инспекција је образложила да им није достављена документација на основу које институције Србије користе тај објекат, те се додаје да су институције Србије претходно биле обавештене да морају да припреме и предоче документа или уговор о коришћењу овог објекта. У спорној згради су смештене Канцеларија за Косово, Дирекција Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Косовско-Митровачки управни округ и Центар за социјални рад из Вучитрна.
Амбасада САД на Косову и Метохији издала је саопштење да су власти Северне Митровице, без координације са њима донеле одлуку о исељавању српских институција из општинске зграде. Како стоју и саопштењу, та одлука није координисана ни са међународном заједницом, као и да није ни у складу са захтевима да се не предузимају акције које могу да доведу до ескалације ситуације.
Северна Косовска Митровица са српском заставом - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
СРБИЈА
Почело одбројавање: Шта ће бити кад истекну три дана приштинског ултиматума против Срба
Горан Ракић - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2023
СРБИЈА
Српска листа: Антисрпске акције Приштине уз подршку неких из међународне заједнице
Припадници специјалне јединце тзв. Косова у Приштини  - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2023
СРБИЈА
Маске су пале: Нема места за Србе у косовској полицији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала