- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сусрет Путина и Ердогана као продужени састанак у оквиру БРИКС-а

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаРеџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин у Сочију
Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Пратите нас
По темама на састанку Путина и Ердогана, прва асоцијација је као да су разговарали у оквиру БРИКС-а, каже за Спутњик аналитичар Бранко Павловић.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган састао се данас у Сочију са руским колегом Владимиром Путином. Састанак у ширем саставу трајао је сат и по, а после су два председника одржала конференцију за новинаре.
Павловић подсећа да су основне теме разговора Путина и Ердогана биле прехрамбени споразум уз прихватање чињенице да се мора водити рачуна о позицијама Русије кроз изјаву да је била принуђена да изађе из прехрамбеног споразума, сигурност, безбедност и трговање у домаћим валутама.
„Пре свега, обезбеђивање прехрамбене безбедности онима којима је стварно то неопходно тако што ће се направити посебан споразум између Русије и Турске који то омогућава. То је тих милион тона жита о којима су говорили. Затим, енергетска безбедност укључујући и нуклеарна постројења. То је такође једна од тих тема, јер нуклеарне електране су тема и у Африци између Русије и афричких држава, тако да је мој основни утисак као да је ово неки продужени састанак у оквиру БРИКС-а“.
Иако Турска није чланица БРИКС-а, баш зато је важно што се разговарало о тим темама да би се још једна важна држава прикључила тој организацији по концептима енергетске безбедности, а јасно је одакле долази угрожавање те безбедности, прехрамбене безбедности и пословања у домаћим валутама, истиче Павловић.
Кад је реч о евентуалном прикључењу БРИКС-у, Турска је већ у некој врсти сарадње са том организацијом, додаје Павловић.
„Али ту ће основни проблем за Турску бити чланство у НАТО. Тако да нисам сигуран да ће државе НАТО бити прве на листи за проширење БРИКС-а, али то не значи да регионално неће сарађивати што је могуће више“.
Путинове поруке о сукобу Украјини осим за западне медије и нису нека вест, сматра Павловић.

„То што је Путин рекао о капацитетима украјинске војске само је констатација и то Русија говори у континуитету већ дуже време“, закључио је Павловић.

Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
РУСИЈА
Гасни хаб и прехрамбени споразум: У Сочију завршен састанак Путина и Ердогана у ширем саставу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала