- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руско Министарство одбране: Пет пута прекршен режим прекида ватре у Нагорно Карабаху

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаРуски мировњаци на контролном пункту у Лачинском коридору Нагорно Карабаха
Руски мировњаци на контролном пункту у Лачинском коридору Нагорно Карабаха - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Од момента постизања договора о престанку борбених дејстава у Нагорно Карабаху забележено је пет кршења режима прекида ватре у два округа, наводи се у саопштењу Министарства одбране Русије.

Прецизирано је да кршења у Нагорно Карабаху истражује руски мировни контигент у сарадњи са азербејџанском страном. Такође, одржава се непрекидна сарадња са Бакуом и Степанакертом, усмерена на спречавање крвопролића, осигурање безбедности и поштовање норми хуманитарног права цивила.

Истиче се да руски мировни контигент брине о 1.340 цивила, укључујући 607. деце, који тренутно немају могућност да се врате домовима.
Организован је њихов смештај, исхрана и медицинска помоћ.
Претходно, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да су руски „мировњаци пружили све неопходне услуге и уложили напоре да помогну људима у Нагорно Карабаху да напусте опасна подручја. Према његовим речима, Москва полази од чињенице да ће сада почети период одрживог примирја и да ће се, сходно томе, створити услови за повратак расељених лица у своја места боравка.
Министарство одбране Азербејџана у уторак је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка. Уз посредовање руских миротвораца, власти Нагорно Карабаха су у среду 20. септембра прихватиле предлог о прекиду ватре од 11 сати, саопштиле су власти непризнате републике. Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид ватре.
Алијев: Прекид ватре могућ, али имамо услов за то - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
РУСИЈА
Мир на видику: Азербејџан предао Јерменији нацрт мировног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала