Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина и Запад хоће да под изговором „терориста“ очисте Север од Срба

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије
Припадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
Пратите нас
Циљ Приштине и њених западних ментора је разбијање Севера Косова као најјачег упоришта српске заједнице на Косову и Метохији. Последњи инциденти у коме су Србе окарактерисали као терористе који нападају „невину“ такозвану косовску полицију, имају за циљ да обрну тезе и да на основу тога покушају да добију потпунo нов преговарачки процес.
Ово је мишљење др Александра Лукића са Института за политичке студије, који овоме додаје да Приштина и Запад желе власт над целом територијом Косова и Метохије. Другим речима, како каже, да се забораве сви до сада потписани споразуми, од Бриселског споразума, ЗСО, до Резолуције 12 44 и да Запад започне нови процес за чији би се почетак узео управо овај несрећни инцидент који се, сматра он, десио под врло сумњивим околностима.

Неће гето на Северу него чист Север

„На дипломатском плану су изгубили битку, јер смо је ми водили одлично. то је друга стране видела, схватила да ту не може да победи и зато је кренула овим путем јер има моћ, има силу. Све се дешава у синергији косовских Албанаца и Запада. Запад ту води главну реч, и ту не одлучује ни Курти ни Мурти у овом случају, већ они са којима раде. Запад жели да добије отворена врата у међународној заједници да се Срби окриве/прикажу да су терористи, и да нападају недужну косовску полицију, која узгред нема шта ни да тражи на Северу Косова. Под тим изговором ставили би ван снаге било какву причу и о Бриселском споразуму, и о ЗСО, Резолуцији 12 44… Да се све то попуно стави у страну и да се о томе не говори, већ само да се говори о српским терористима који нападају недужну косовску полицију, и да се крене из почетка. Не гето, дакле, него Север без Срба“, каже Лукић.

Чудан сплет дешавања на барикадама

Други разлог Лукић не види, и напомиње да када се овакве ствари дешавају увек се поставља питање - коме је одговарало да се овако нешто деси?
„Очигледно је да ово што се десило одговара само Западу и Приштини, нама никако. Ту се поставља питање зашто бисмо ми овако нешто уопште урадили?! Друго, зашто би тамо неких десетак Срба потпуно аматерски, неорганизовано поставило некакве барикаде, тачније два камиона на пут… Да је то било организовано то би се другачије урадило .. У том случају косовска полиција не би ни прошла поред барикада уопште, јер ту би била подршка народа, био би огроман број људи на тим барикадама. Дакле, ту је нешто мутно,“ оцена је нашег саговорника.
Искрено, каже Лукић, делује ми да је инсценирано али је питање ко је сценариста, ко режисер и ко су актери тог догађаја и са којим тачно циљем.
„Можемо само да претпоставимо да једини циљ може да буде пребацивање приче на други терен, са приче о томе да се над Србима врши терор на КиМ, на то да су Срби терористи, а не да су Албанци ти који спроводе терор над Србима на Северу Косова и репресије над Србима који тамо живе,“ истиче Лукић.

Хтели би нову међудржавну конференцију за Косово

Он подсећа да је Приштина нашла начин да за своју полицију нађе неко оправдање што упада у чисто српске средине, хапси, терорише и малтретира Србе, а да они који имају надлежност да то спрече само посматрају.
„Личи ми све на оно што се Србима десило 2004. године. Косово није независна држава, оно је протекторат Запада који они зову независном државом. И они због својих сопствених интереса хоће да заокруже ту државност на целој територији наше јужне покрајине Косово и Метохија а Север Косова им у томе много смета,“ оцењује Лукић.
Наш саговорник сматра да би Запад желео нову конференцију о Косову, која би поништила све што је до сада договорено. Како каже, ово је партија шаха у коме смо ми њих довели у пат позицију, боље рећи, реми, и њима то не одговара, а једин начин на који могу да одговоре је да сруше све фигуре и да започну нову игру.
Прети ли хаос и шири сукоби на КиМ и коме би то највише одговарало погледајте у најновијој емисији „Свет са Спутњиком“:
Полицајац тзв. косовске полиције - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
СРБИЈА
Зона тоталног безакоња: Приштина од Запада добила дозволу за – ликвидацију Срба
Возило Кфора снимљено у селу Бањска - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
СРБИЈА
Да ли Кфор има мисију да помаже Приштини
Портпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2023
СРБИЈА
Стано: Поподне нови састанак амбасадора ЕУ о ситуацији на КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала