- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

И Европа се меша у унутрашња питања Јерменије: СЕ тражи 45 стручњака за људска права у војсци

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Савет Европе расписао је тендер у оквиру кога тражи стручњаке који могу да помогну у реализацији пројекта о промовисању људских права у Оружаним снагама Јерменије, пише РТ, који је имао увид у тендер.
За овај пројекат издвојено је 600 хиљада евра, од чега ће 55 хиљада евра бити потрошено на саветодавне услуге.
Наводи се да Савет Европе верује да ће након резултата програма припадници војске и органа реда у свом раду примењивати европске стандарде.
Прецизира се да је планирано унајмљивање до 45 искусних стручњака у области људских права, социологије и психологије у војној сфери за пружање саветодавних услуга у оквиру пројекта.
У опису тендера се истиче да СЕ сматрају да ће стручњаци, у сарадњи са јерменским властима, преиспитати регулаторни оквир у циљу обезбеђења спречавања кршења људских права у оружаним снагама и ефикасног разматрања таквих случајева.
Истовремено, СЕ је покренуо још неколико иницијатива за имплементирање „европских стандарда“ у Јерменији.
Тако је у јуну расписан тендер за саветодавне услуге за пројекат подршке судској реформи у земљи.
СЕ је нагласио да намерава да учврсти независност, одговорност и стручност судског система. Укупан буџет ове иницијативе износи 1, 4 милиона евра.
Поред тога, у мају је СЕ тражио стручњаке способне да пруже подршку у оквиру пројекта „Демократски развој, децентрализација и компетентно управљање у Јерменији“.
За ову иницијативу ЕС је био спремна да издвоји 1,1 милиона евра.

Стварање жаришта напетости

Научни сарадник Центра за истраживање безбедносних проблема Руске академије наука и уметности (РАН) Константин Блохин сматра да СЕ покушава да погура Јерменију према Западу и „заштити“ је од било каквог нагињања према Русији.

„Пашињан (јерменски председник Никол) сада отворено заузима проамерички став. Очигледно је да су САД виделе у актуелној власти Јерменије своје снаге и те снаге покушавају да заштите како на крају не би победиле проруска линија. Унајмљени стручњаци ће покушати да утичу на политику земље. Штавише, њихов коначни циљ је да потпуно потисну Русију из Јерменије и Јужног Кавказа и тамо створе жариште напетост“, оценио је Блохин за РТ.

Раније је објављено да су у посету Јерменији стигли бројни високи амерички званичници, укључујући директора америчке Агенције за међународни развој (USAID).
Након дешавања од 19. септембра у региону Нагорно Карабаха када је Азербејџан покренуо антитерористичку операцију локалног карактера, председник непризнате републике Самвел Шахрамањан потписао је указ којим Нагорно Карабах престаје да постоји од 1. јануара 2024. године.
Претходно, крајем маја 2023. године, Пашињан је изјавио да његова земља признаје суверенитет Азербејџана заједно са територијом Карабаха, у укупној површини од 86,6 хиљада квадратних километара. Азербејџански лидер Илхам Алијев изјавио је да Баку и Јереван могу да потпишу мировни споразум у најскорије време, уколико Јереван не промени свој став.
Руски председник Владимир Путин је на седници Источног економског форума изјавио да је јерменско руководство, заправо, признало суверенитет Азербејџана над Нагорно Карабахом. Председник је истакао да то није била одлука Русије, већ одлука јерменских власти. Истовремено, он је саопштио да је у контакту са Пашињаном и да нема проблема у комуникацији.
У новом издању емисије „Мој поглед на Русију“ сазнаћете како је јерменски премијер Никол Пашињан коначно препустио Нагорно Карабах Азербејџану:
Протести у Јеревану због ситуације у Нагорно Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
РУСИЈА
Лавров саветује Јеревану: Сетите се незавидне судбине оних који су се ослањали на Америку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала