- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Алијев: Могућ састанак у Грузији о нормализацији јерменско-азербејџанских односа

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Азербејџана Илхам Алијев
Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
Пратите нас
Председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је да је спреман да одржи билатералне и трилатералне састанке у Грузији са представницима Тбилисија и Јеревана, ако се јерменска страна са тим сложи.
„Уколико буде постојао такав договор, представници наших одговарајућих структура могу доћи у Грузију на билатерални или трилатерални састанак (о нормализацији јерменско-азербејџанских односа)“, рекао је Алијев на заједничкој конференцији за новинаре са грузијским премијером Ираклијем Гарибашвилијем у грузијској престоници.
Алијев је додао да Грузија треба да учествује као посредник у процесу нормализације односа између Азербејџана и Јерменије.
„Моја идеја је да би најисправније, било да се ради о историјским или географским аспектима, укључити Грузију у ово питање. Захваљујем господину премијеру (Гарибашвилију) за то што је спреман да нам помогне у вези са овим питањем и нуди своју улогу посредника“, рекао је Алијев.

Ескалација ситуације у Нагорно Карабаху

Нагорно Карабах, који се пре 35 година отцепио од Азербејџанске ССР и, након оружаног сукоба са Азербејџаном 1992-1994. године дуги низ година постојао као непризната република, објавио је крај свог постојања 1. јануара 2024. године.
Министарство одбране Азербејџана 19. септембра је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка. Уз посредовање руских миротвораца, власти Нагорно Карабаха су у среду 20. септембра прихватиле предлог о прекиду ватре од 11 сати, саопштиле су власти непризнате републике. Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид ватре.
Двадесет првог септембра у азербејџанском граду Јевлах, 100 километара североисточно од Степанакерта одржан је састанак представника Јермена из Карабаха са азербејџанском делегацијом, посвећен интеграцији региона у састав републике.
Министарство одбране Русије саопштило је 22. септембра да су оружане формације Карабаха у складу са постигнутим договором о престанку борбених дејстава, почеле да предају оружје и војну технику под контролом руских мировњака.
Претходно, крајем маја 2023. године, Пашињан је изјавио да његова земља признаје суверенитет Азербејџана заједно са територијом Карабаха, у укупној површини од 86,6 хиљада квадратних километара. Азербејџански лидер Илхам Алијев изјавио је да Баку и Јереван могу да потпишу мировни споразум у најскорије време, уколико Јереван не промени свој став.
Руски председник Владимир Путин је на седници Источног економског форума изјавио да је јерменско руководство, заправо, признало суверенитет Азербејџана над Нагорно Карабахом. Председник је истакао да то није била одлука Русије, већ одлука јерменских власти.
Како тренутну ситуацију у Нагорно Карабаху коментарише главна уредница Спутњика, погледајте у емисији „Мој поглед на Русију“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала