- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Азербејџан: Створени историјски услови за мир између Бакуа и Јеревана

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDПредседник Азербејџана Илхам Алијев
Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
Пратите нас
Створени су историјски услови за потписивање мировног споразума између Бакуа и Јеревана, наводи се у обраћању председника Азербејџана Илхама Алијева учесницима 27. Седнице Савета министара Организације за економску сарадњу, која се одржава у Шуши
Према његовим речима Азербејџан је увек био присталица мира и аутор мировних иницијатива у региону.
„Полазећи од принципа решавања регионалних питања уз непосредно учешће земаља региона, Азербејџан је иницирао формат сарадње ‘3+3’. У овом момент, створени су историјски услови за нормализацију јерменско-азербејџанских односа, потписивање мировног споразума и претварања региона Јужног Кавказа у подручје мира и сарадње“ , истакао је Алијев.

Ситуација у Нагорно Карабаху

Нагорно Карабах, који се пре 35 година отцепио од Азербејџанске ССР и, након оружаног сукоба са Азербејџаном 1992-1994. године дуги низ година постојао као непризната република, објавио је крај свог постојања 1. јануара 2024. године.
Министарство одбране Азербејџана 19. септембра је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка. Уз посредовање руских миротвораца, власти Нагорно Карабаха су у среду 20. септембра прихватиле предлог о прекиду ватре од 11 сати, саопштиле су власти непризнате републике. Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид ватре.
Двадесет првог септембра у азербејџанском граду Јевлах, 100 километара североисточно од Степанакерта одржан је састанак представника Јермена из Карабаха са азербејџанском делегацијом, посвећен интеграцији региона у састав републике.
Министарство одбране Русије саопштило је 22. септембра да су оружане формације Карабаха у складу са постигнутим договором о престанку борбених дејстава, почеле да предају оружје и војну технику под контролом руских мировњака.
Претходно, крајем маја 2023. године, Пашињан је изјавио да његова земља признаје суверенитет Азербејџана заједно са територијом Карабаха, у укупној површини од 86,6 хиљада квадратних километара. Азербејџански лидер Илхам Алијев изјавио је да Баку и Јереван могу да потпишу мировни споразум у најскорије време, уколико Јереван не промени свој став.
Руски председник Владимир Путин је на седници Источног економског форума изјавио да је јерменско руководство, заправо, признало суверенитет Азербејџана над Нагорно Карабахом. Председник је истакао да то није била одлука Русије, већ одлука јерменских власти.
Како тренутну ситуацију у Нагорно Карабаху коментарише главна уредница Спутњика, погледајте у емисији „Мој поглед на Русију“:
Руске мировне снаге обезбеђују манастир Дадиванк у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
РУСИЈА
Путин: Успостављање уставног поретка Бакуа у Нагорно Карабаху било је само питање времена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала