- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Атакамс“ - грешка САД која продужава агонију Украјине

© AP Photo / John HamiltonРакета "атакамс"
Ракета атакамс - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Пратите нас
Одлуку Вашингтона да снадбе украјинске снаге ракетама „атакамс“ Владимир Путин назвао је „грешком Сједињених Држава“, истичући да то само продужава агонију Украјине.
Упркос томе што испорука америчких ракета омогућава Кијеву да погоди руске циљеве дубоко иза линије фронта, такви амерички "поклони" неће утицати на ток руске специјалне војне операције у Украјини, пошто су руска средства противвздушне одбране способна да оборе и такве пројектиле.
Путин је рекао да ова испорука "атакамса" наноси штету и ствара додатну претњу, али је нагласио да ће Русија успети томе да се одупре.
Руски војни експерти су уверени да ове ракете неће донети одлучујућу предност украјинским оружаним снагама и да ће руска војска моћи да им се ефикасно супротстави.
„Вредно је пажње како је то урађено – тајно, што би се рекло ‘испод радара’. САД скривају, покушавају да нешто ураде непримећено, јер схватају степен претње ако уследи наш одговор. Владимир Владимирович је у праву када каже да ће то мало продужити агонију украјинског режима, али то не негира саму чињеницу. Јасно је да ћемо ми обарати и ‘атакамсе’ и тиме срушити мит који влада на међународном тржишту наоружања о непобедивости америчког ‘супероружја’“, каже руски експерт Јуриј Кот.
Кијев је месецима захтевао од Вашингтона слање пројектила дугог домета, уверавајући да су ракете „атакамс“ кључне за успех украјинских снага, те да би оне могле значајно да ојачају одбрамбене способности Украјине, а током недавног састанка Владимира Зеленског и Џоа Бајдена у Америци постигнут је договор да испорука тих ракета буде урађена без званичне најаве. Верује се да су на тај начин два савезника хтела да приреде „изненађење“ за Русију.
Према плановима Америке, о томе је требало да се сазна након прве употребе ових ракета, које су по тврдњама Владимира Рогова председника јавног покрета „Заједно са Русијом”, већ употребљене у ракетирању Бердјанска у Запорошкој области.
Другим речима, кажу експерти, Оружане снаге Украјине одмах по добијању ракета „атакамс“ почеле су да гађају цивилне циљеве, а не војне. То сугерише да кијевски режим користи тактику терора, коју Вашингтон подржава и подстиче.
© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаОдлуку Вашингтона да снадбе украјинске снаге ракетама „атакамс“ Владимир Путин назвао је „грешком Сједињених Држава“, истичући да то само продужава агонију Украјине.
Президент РФ Владимир Путин во время встречи в Пекине с премьер-министром Таиланда Сеттхой Тхависином - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Одлуку Вашингтона да снадбе украјинске снаге ракетама „атакамс“ Владимир Путин назвао је „грешком Сједињених Држава“, истичући да то само продужава агонију Украјине.

Руси ће лако скидати „атакамсе“

Војни стручњаци такође наводе да су Зеленски и Бајден разговарали о малој партији од 20-30 пројектила, док начелник Главне обавештајне управе (ГУР) украјинског Министарства одбране Кирил Буданов признаје да ни 100 америчких ракета „атакамс“, домета 300 километара, не би могло да промени ситуацију у зони борбених дејстава. Према његовим речима, Кијеву су потребне стотине.
Тактичке ракете „атакамс“ могу бити домета и до 300 километара, али ракете које су испоручене украјинским снагама имају нешто мањи домет и опремљене су касетном бојевом главом.
Ракете дате Кијеву су домета 165 километара, а испоручене су у тој верзији, јер се америчка администрација прибојава да би то могло да доведе до ескалације тензија у односима са Русијом.
Кот истиче да су западне земље Украјини већ испоручиле доста наоружања, али је упркос томе „нашироко рекламирана“ контраофанзива украјинских снага потпуно пропала. Самим тим, додаје он, испорука неколико десетина додатних америчких пројектила ни на који начин неће променити ситуацију.
Војни експерти прецизирају да „атакамс“ није хиперсонична ракета и лако је могу пресрести руски противваздушни системи, попут Бук-а, Тор-а, С-300, а да се не говори о системима С- 400, који су за озбиљније намене.

Украјинци добили стару верзују ракета

Немачки новинар Јулијан Роепке чак тврди да су САД испоручиле Украјини ракете без ГПС-а, пошто се руски системи за електронско ратовање успешно носе са наоружањем заснованим на овом систему. Како је навео, Сједињене Државе су Украјини дале оригиналну стару верзију ракете са класичним инерцијским навођењем.
Упркос томе, руски експерт Андреј Кошкин напомиње да су високопрецизне ракете „атакамс“ прилично „озбиљно оружје“, које ће морати да се неутралише.
„Наши системи противваздушне одбране ће то урадити, по мом мишљењу, прилично успешно... Имамо могућност да их зауставимо", додао је Кошкин.
С друге стране, Јуриј Кот констатује да Бела кућа не жели да призна своје грешке и пораз, док цену такве политике плаћа Украјина. Према његовим речима, САД су спремне да потопе цео свет у крви да би сачувале своју одлазећу хегемонију.
Испаљивање ракете АТАЦМС током вежбе јужнокорејске и војске САД - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2023
РУСИЈА
Лак залогај за Русију: Ако Бајден каже „Да“ — чак ће и С-400 моћи да „одмара“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала