- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Кретање оружја преко Украјине ─ претња за цео свет

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Неконтролисано кретање оружја кроз Украјину треба сматрати потенцијалном претњом за цео свет, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко.
„Пожар регионалних сукоба, укључујући и уз примену најновијих система наоружања, може се у сваком тренутку проширити на друге земље. Није тајна да оружје које се испоручује Кијеву одлази на црна тржишта. Ако се западни политичари не брину због тога, ми неконтролисано кретање наоружања и војне технике сматрамо потенцијалном безбедносном претњом не само за наш регион, већ и за све земље света. Посебно сада, када се распламсава ново жариште на Блиском истоку“, истакао је Лукашенко, говорећи на Савету за колективну безбедност Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ).
Он је додао да све чланице Савета за колективну безбедност ОДКБ истичу да ситуацију у свету карактерише висок степен сукоба, што захтева даљу консолидацију напора и јачање ОДКБ као неодвојивог елемента осигурања безбедности у евроазијском региону.

Нуклеарно оружје ─ гарант безбедности

Председник Белорусије истакао је да нуклеарно оружје гарантује безбедност у региону и даје право гласа у међународној сцени.
„Такозване одбрамбене маневре (земаља НАТО-а) посматрамо већ дуже време. Од тренутка када је 1996. године нуклеарно оружје извезено из Белорусије. Како се све завршило – ширењем НАТО-а на исток, вежбама сценарија 2016. године нуклеарног удара на Белорусију. Обратите пажњу, на иницијативу администрације такозваног добитника Нобелове награде за мир Барака Обаме“, подсетио је Лукашенко.
Према његовим речима, „може се много говорити о незаконитим једностраним мерама принуде, војним провокацијама на граници, информационим диверзијама, милионима долара убаченим за припрему неуспешних државних преврата“.
„А да не говорим о отвореној демонстрацији спремности за укључивање снага НАТО-а у овај циљ. Зашто су у августу 2020. године поред белоруске границе кружили стратешки бомбардери Б-52? Коме су слали сигнал? Не само Белорусији. Јасно је коме. У том смислу оптужбе о размештању у нашој земљи, на нашој територији руског тактичког нуклеарног оружја једноставно су апсурдне. Ми, понављам стоти пут, ми никоме не претимо. Једноставно се учимо такозваном дипломатском бонтону од оних који су језик силе учинили глобалним трендом“, нагласио је белоруски председник.
Он је напоменуо да је данашња реалност да само присуство моћног наоружања гарантује безбедност у региону и даје право гласа у међународној сцени.
У четвртак је у Минску одржан самит ОДКБ. Састанку су присуствовали сви лидери земаља-чланица те организације, осим премијера Јерменије Никола Пашињана, који је одбио да учествује на састанку.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
РУСИЈА
Путин: Земље ОДКБ против тероризма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала