- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Више од половине предвиђеног нуклеарног оружја већ у Белорусији

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Више од половине руског тактичког нуклеарног оружја које је планирано да се распореди у Белорусији већ је увезено и распоређено у земљи, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко, преноси агенција „Белта“.
Белоруски лидер је додао да је тренутно тешко време и да Минск рачуна на подршку братске Русије.
„Без помоћи ће бити тешко. Ко ће нам помоћи? Само наши људи на истоку – Руси“, нагласио је Лукашенко.
Он је, такође, скренуо пажњу да су руске власти реаговале чак и на најозбиљније захтеве Белорусије: размештање тактичког нуклеарног оружја у држави.
Оружје, као и нуклеарну електрану, белоруски лидер назвао је фактором безбедности.

„Нуклеарну државу још нико никада није напао. Имамо нуклеарну електрану и то је, морам рећи, веома јак безбедносни фактор: ако експлодира, не дај Боже, прилично ће се осетити, укључујући и тамо (на Западу)“, оценио је Лукашенко.

Он је истакао да зато са тим стварима треба бити опрезан, као и да Минск види шта се у Украјини дешава са нуклеарним реакторима.

„Не мешамо се ни у чије ствари, па, молим, нека се нико не меша ни у наше. Осигураћемо безбедност земље, укључујући уз помоћ наших пријатеља, поручио је белоруски председник.

Лукашенко је претходно изјавио да се нада да ће избећи употребу нуклеарног оружја за заштиту земље.

Руско нуклеарно оружје у Белорусији

Председник Русије Владимир Путин изјавио је раније да ће Русија после 7. или 8. јула почети да размешта наоружање на територији Белорусије, након завршетка припремних радова.
Претходно је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку са својим белоруским колегом Виктором Хрењином у Минску изјавио да су због активности заједничких нуклеарних мисија НАТО-а, Русија и Белорусија принуђене да предузму одговарајуће реципрочне мере, те да је организован рад на размештању нестратешког нуклеарног оружја Русије на територији Републике Белорусије.
Министар одбране Белорусије Виктор Хрењин оценио је да размештање нестратешког нуклеарног наоружања у Белорусији представља одговор на агресивну политику непријатељских земаља.
Лукашенко је 6. јула изјавио да ће сво руско нуклеарно оружје које је планирано да буде пребачено у Белорусију стићи у земљу до краја године и да је „већи део премештен и налази се у Белорусији“.
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
РУСИЈА
МИП Русије објавило услов за повлачење нуклеарног оружја из Белорусије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала