- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Мама, тешко је, али прелепо“ – од дечака са пластичним рекетом до Новакове подршке и титуле

© Sputnik / Лола ЂорђевићХамад Међедовић
Хамад Међедовић - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2023
Пратите нас
Дечак из Новог Пазара имао је мање од шест година када је на телевизији гледао Ролан Гарос. Тада се јавила љубав према тенису, мајка је морала да купи пластични рекет, сестра да држи пешкир како би он и у дворишту подсећао на професионалног тенисера. После 15 година тај дечак је најбољи тенисер света у новој генерацији и име му је Хамад Међедовић.
Када се Хамад Међедовић појавио на завршном турниру у Џеди, чак петорица тенисера били су боље рангирани од њега, међутим млади српски тенисер показао је вршњацима да место на АТП листи није увек од пресудног значаја.
После пет победа Хамад је освојио турнир, а колико је талентован и колико од њега може да се очекује најбоље описује чињеница да је у финалу савладало Артура Филса, 36. тенисера света и првог фаворита за освајање турнира.

„Мама тешко је, али прелепо“

Када је подигао трофеј, Међедовић је одушевио цео свет тиме што је извео своју мајку Нермину на терен, а управо је мама била та која је Хамаду пре шесте године купила пластични рекет.
„Пратио је Ролан Гарос када се родила љубав према тенису. Тада је захтевао да почне да тренира. Фасцинирала га је борба за поен. Купила сам му пластичне рекете, а он је по цео дан лупао испред куће. Углавном је ударао у зид, ја сам морала да бацам лотпице, а једна од сестара је обавезно да држи пешкир“, испричала је пре неколико година Нермина Међедовић за „РТС“.
Отац Едо тада је предузео прве кораке и уписао Хамада на тенис, а када је постало јасно да је изузетно талентован ступили су у контакт са Богданом Обрадовићем који је и сам приметио прави тениски бисер због чега је савет био да се Хамад пресели у Београд.
У престоницу је са сином и супругом на неколико дана дошла и Нермина која је сведочила великом напору. Хамад је на тренинге одлазио рано, враћао се поподне, што је њу забринуло. Нермина је тада рекла Хамаду да не мора да тренира уколико му је тешко,а онда је добила одговор којим је и потврђено да се у њему још тада пробудио шампион.
„Рекао ми је 'Мама јесте тешко, али је прелепо', замислите са девет година такву одлучност. Био је фасциниран теренима, кондиционим тренинзима...“, испричала је тада Хамадова мајка.

Новак као подршка у сваком смислу

Како је време одмицало, Хамад је показивао да је најмање корак испред своје генерације, а то није прошло незапажено ни код Новака Ђоковића, најбољег тенисера свих времена, који је силно желео да помогне да се таленат момка из Новог Пазара развија.
„Имамо среће да смо завршили и код Новака, хвала Богу. Новак се стварно труди око Хамада. На све начине: финансијски, ментално и друштвено. Сећам се другог разговора са Новаком. Тада смо конкретно разговарали око корака у Хамадовој каријери. И ево, искрено ћу вам рећи, штипао сам себе током тог разговора да бих убедио себе да се све то догађа. Он ми је предлагао идеје, шта да радимо у вези са Хамадом и сећам се да сам му рекао: 'Ноле, извини, али све то кошта'. Он наставља, предлаже ми тренера, прича како ћемо, шта ћемо и додаје: 'Хамадово је само да тренира, остало ћу ја. Едо, не радим ово због пара! Имам где зарађујем новац. Једноставно, моја улога и мој задатак је да помогнем. Какав бих ја као човек био ако не бих деци која то заслужују, која воле тенис, још и постижу резултате, помогао? Знаш како ћемо? Сутра када Хамад успе, исто ћеш да узмеш некога коме ћете ви да помогнете“, препричао је отац Едо разговор са Новаком за „Спортал“.
Међутим, Новаков утицај није био само финансијски. Савети српског аса били су изузетно вредни, а млади Хамад их је упијао као сунђер. Да ће ово за њега бити велика година видело се и на успешном дебију за репрезентацију када је у квалификацијама Дејвис купа победио Виктора Дурасовића из Норвешке.

Сезона која најављује велику каријеру

Осим што је ове сезоне освојио и три челенџера, Хамад је био сјајан на турнирима 250 серије у Гштаду и Астани где је стизао до полуфинала, први пут у својој каријери.
Чекао је потом Међедовић дуго да сазна да ли ће се квалификовати на завршни мастерс за нове генерације у Џеди, а када је добио своје место међу осморицом најбољих било је јасно да има изузетно тежак задатак.
Међутим, од првог меча видело се колико је српски тенисер у Џеду стигао наоштрен. Снажни сервиси, силовити форхенди, редом су обарали противнике који су и сами били у чуду због вансеријског тенисера чуда из Новог Пазара.
Тријумфом у Џеди Хамад је зарадио 514 хиљада долара, па ће и материјално бити боље обезбеђен, а за овај велики успех који су током година градили и Обрадовић и Ђоковић са Хамадом заслужан је и Виктор Троицки.
Селектор Дејвис куп репрезентације Србије тренира Хамада и одлично препознаје распон његовог талента, а колико младом тенисеру значе савет искусног тенисера јасно се показало током турнира када је Хамад покушавао да пренесе сваку Викторову реч на терен.
Уколико одржи ниво игре и форму, а нема разлога за супротно, Хамад би наредне године могао да направи велики пробој. Завршни турнир био је значајна одскочна даска Карлосу Алкарасу, Јанику Синеру као и Стефаносу Циципасу, тенисерима који су такође освојили титулу на турниру за нове генерације.
Хамад Међедовић - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2023
СПОРТ
Хамад је оборио рекорд, а Француз открио његово „најјаче оружје“: „Немогуће је...“
Хамад Међедовић - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2023
СПОРТ
Хамад „натерао“ Новака да се огласи и поручио: „Срећан сам што идем стопама Ђоковића“
Хамад Међедовић - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2023
СПОРТ
Велика победа! Србија добила најбољег на свету и у новој генерацији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала