- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Добрић за Спутњик: „Плакао сам шест дана после финала Мундобаскета“

© Sputnik / Лола ЂорђевићОгњен Добрић
Огњен Добрић - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2024
Пратите нас
Ексклузивно
Када погледамо 2023. годину, у свету спорта једно од већих дешавања било је Светско првенство у кошарци. Србија је стигла до сребрне медаље и направила историјски успех, а о њему је за Спутњик говорио један од протагониста пулена Светислава Пешића - Огњен Добрић.
Добрић је у протеклој години променио клуб, отишао је из Црвене звезде у Виртус из Болоње. Нема сумње да је у питању велики потез, велика промена, али...
Играти Светско првенство је нешто посебно.
А, шта тек рећи када се стигне до финала?
Да ли је Мундобаскет био најважнији догађај у Добрићевој години за нама?
„Светско првенство је број један, прво репрезентативно такмичење и одмах медаља за мене. Стварно је сан сваког малишана који игра кошарку је да освоји медаљу са репрезентацијом. И тај балкон, сви смо одрасли, моја генерација, уз те балконе тако да је то било остварење снова“, каже Добрић у интервјуу за Спутњик.
Није било звезда у тиму, али делује да је управо то окупило играче око заједничке идеје и да су пружили највише што могу.
„Стварно је био тежак период пред првенство, психички највише. Припреме су биле тешке, нисмо знали ко ће да иде, ко ће да се одазове, какав ће бити списак, пре припрема. Па онда нисмо знали ко ја ће екипа отићи на првенство, све смо у ходу решавали. И опет када смо отишли на првенство ни тамо није било све идеално“, каже Добрић.
Кренуло је одлично у лакој групи са Кином, Порториком и Јужним Суданом, али се онда закомпликовало...
„Почели смо са победама и уследио је потом пораз од Италије. То је било у незгодном моменту. Многи су, не мислим на нас у репрезентацији, одустали тада од свега, помислили да нема ништа од нас и тако даље. Па се десила ситуација са Боришом“.
У даху наставља српски репрезентативац интервју за Спутњик.

„Десило се одмах после Јужног Судана. Нисмо знали шта се дешава, рекли су да је проблем са бубрегом да не причам сада, знате већ све. Нико није спавао, тражила се крв, крвна група. Па после Италије операција. Све је то утицало на екипу. Постали смо психички јачи. Знате да такве ситуације увек зближе људе. После пораза од Италије је био прави шок који нас је зближио и допринео да остваримо резултат“.

© Sputnik / Лола ЂорђевићКошаркаш Огњен Добрић
Кошаркаш Огњен Добрић - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Кошаркаш Огњен Добрић
Не знамо у овом моменту да ли је боље што је противник била Литванија или да је то био САД, али делује да је испало све добро.
„Да, не знамо, не мора да значи, можда бисмо одиграли боље и збацили САД, то се никада не зна. Прво смо одиграли феноменално Доминикану, па Литванију, па Канаду. Стварно смо изгледали добро тимски“.
Осећај пред Литванце и Канађане? Да ли сте „знали" да побеђујете?
„Можда Канађане пре него Литванце. Зато што је четвртфинале јако тешка утакмица јако битна. После те победе смо осећали да можемо до краја. Против Канаде смо одиграли још боље него против Литваније. А у финалу против Немачке је већ утакмица за себе. Никада не можеш да будеш спреман за финале“.
Добрићу се догодио огроман пех јер се повредио у првим минутима финала, није се касније враћао у игру и то му је јако тешко пало.
Уосталом као и целој екипи.
„Десило се, десило се, шта да радим. Верујте да је мени најтеже пало. После свега што смо испричали, блискости са играчима, да не будем део финала, то јест будем минут и по, два... Најгори могући тренутак да се деси. Знали смо да имамо медаљу. Да ли смо могли више? Знали смо да фали један бек у ротацији. Не кажем да бих одиграо бољу утакмицу, то не може да се зна. Али, значио би један играч да се одморе мало Богдан и Аврам који су играли изузетно. Мислим да је недостатак једног бека био велики проблем на тој утакмици. Али, велики је успех остварен“, истиче Добрић за Спутњик.
У исто време пораз од Немачке био је и велики успех, али и одређени неуспех. Емоције су биле јаке и помешане. У једном моменту су и савладале Книнску кобру.

„Феноменалан успех. Првих шест дана нисам био срећан. Ја сам се распадао. Плакао сам, нисам могао да дођем себи. Баш ми је тешко пао тај пораз у финалу. Највећи пораз у каријери, и да сам тако реаговао. Али, у исто време, када се то све слегло, највећи успех у каријери. Дочек сам прво на аеродрому, много људи, нисмо ни знали каква је била еуфорија у Србији. Породица ми је причала да не можемо да верујемо шта смо урадили и колико нас људи воле и подржавају. Ми нисмо имали тај осећај, били смо далеко иако је било тамо доста српских навијача. И Новак после, његов излив емоција. Историјски“, каже Огњен.

© Sputnik / Лола ЂорђевићДодавање Богдановића и Добрића
Додавање Богдановића и Добрића - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Додавање Богдановића и Добрића
Са Алексом Аврамовићем је Добрић на паркету деловао као тандем теријера који гризу противнике у одбрани.
„Много су битне те ствари које се не виде у статистици. Мислим да је Аврам због тога постао један од омиљених играча, али и особа у Србији. Како је одиграо све је заслужио. Свака му част. Играо је и у нападу и у одбрани. Ја сам имао неке утакмице у нападу, рецимо против Литваније нисам дао кош. Он је увек доносио енергију. Људи су против Канаде тек видели, а он је радио све током првенства. Дуго се знамо и имамо историју, сад смо се видели и испричали, драго ми је да сам га видео“, каже Добрић.
Наравно, заслуга за историјски успех у великој мери иде селектору Светиславу Пешићу.

„Мислим да он зна да нађе жицу играчима. Направио је феноменалну атмосферу. Што се тиче квалитета, можда на папиру нисмо послали најјачу екипу. Али уз повезаност блискост хемију, недостатак није изашао на видело. Не зна се како би било да је другачије, да ли бисмо освојили или испали у четвртфиналу, то се никада не зна. Од онога што је имао направио је феноменалан успех. Можемо то да припишемо његовом искуству јер би тешко који тренер извукао из те екипе оно што је он извукао. Он је то знао, тражио је начин и нашао га је у блискости и хемији и то се показало као кључ“, додао је Добрић.

Олимпијске игре су све ближе...
„Јесу ближе, али су и далеко. Тек смо завршили први део Евролиге, завршнице сезона, домаћа првенства, рано је. Најбитније је да останемо здрави. Надам се да ћемо отићи са најквалитетнијим тимом и да ћемо показати да овај резултат са Светског није случајан. Да направимо такав резултат ако не и већи“, констатовао је кошаркаш Виртуса који је недавно, нажалост, доживео и повреду. Очекује га пауза од око месец дана.
© Sputnik / Лола ЂорђевићОгњен Добрић
Огњен Добрић - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Огњен Добрић
Добрић је после неколико година играња у Црвеној звезди отишао у Италију, истиче да екипа Луке Банкија поседује сличну хемију као Србија на Мундобаскету.
Додао је и да Црвена звезда ове сезоне поседује квалитет, али да је само потребно да достигне континуитет и да то недостаје за боље резултате.
Што се Добрића тиче, његови резултати су 2023. године били максимални, или близу максималног. А, као што каже, било би добро да се на Олимпијским играма у Паризу понови успех из Маниле.
Или... да Србија оде и корак даље.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
СПОРТ
Јунак Јокић о „најлакшем шуту“: „Знао сам да ће ући“ /видео/
Србија Литванија Мундобаскет - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
СПОРТ
Момци, знате шта вам је чинити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала