- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ненад Стевандић за Спутњик: Ништа неће пореметити наше славље, претње Српској су олуја у чаши воде

© Фото : РТРС/Снимак са екранаДефиле поводом Дана Републике Српске у Бањалуци
Дефиле поводом Дана Републике Српске у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2024
Пратите нас
Српска ће наставити да негује слободу, независност, политички ауторитет и уставни капацитет достигнут Дејтонским споразумом, не обазирући се на ружне поруке и не дозвољавајући да било какво блато поремети сјај звездица на њеној торти, поручује за Спутњик председник парламента Републике Српске Ненад Стевандић.
Он истиче да то неће променити ни претње хапшењем оних који славе Дан Српске.
У РС органи власти функцинишу беспрекорно и, како наводи председник Народне скупштине, сви дишу једнообразно.
“Само ми на територији Српске можемо да хапсимо. Претње хапшењем су олуја у чаши воде или потреба за додворавањем сарајевској чаршији. Девети јануар је то све већ преживео,” смирено одговара Стевандић.
Он наглашава да је Српска последњих година значајно поправила своју међународну позицију и постала значајно видљивија.
“Боравио сам и у многим европским парламентима, не само у руској Думи или неким пријатељским земљама, и видео сам свуда да много боље разумеју шта се код нас дешава. Наравно, не могу одмах све да прихвате али као што смо се у УН и Савету безбедности изборили да нико не може назвати српски народ геноцидним, тако ћемо се врло брзо изборити и у ЕУ јер и ту сада имамо озбиљне конекције”, уверен је Стевандић.

Србофобна линија се полако круни

Та острашћена линија, која је србофобна и примитивна полако се круни али што се више круни и што је више неуспешна она је, упозорава председник парламента Српске, све агресивнија и ствара све већи утисак а он је више резултат њиховог властитог беса него нечег што делује на Српску.
Датум рођења и човека и државе или ентитета се не може променити јер тог дана су српски одборници дигли руке и гласали за оснивање Српске - не може се мењати тај тренутак распореда међу звездама зато што се неком не свиђа што је то 9. јануара, примећује Стевандић:
“У шали кажем да бисмо ми Срби славили тај дан да се то десило и на католички Божић или на Бајрам или Рамазан. Сад замислите колико је лудило или опсесија кад вам неко покушава рећи да је неуставно то што сте ви тог дана дигли руке. Илузорно је да би се то могло прихватити."
© Tanjug / FOTO SRNAПредседник парламента Републике Српске Ненад Стевандић
Председник парламента Републике Српске Ненад Стевандић - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2024
Председник парламента Републике Српске Ненад Стевандић

Дан Српске сачувао правни легитимитет

С друге стране, децидан је наш саговорник, закон о 9.јануару Уставни суд БиХ је стављао ван снаге али мимо тога постоје одлуке Владе кад се нешто слави и то никад није стављено ван снаге.
“Важно је рећи да је 9.јануар сачувао правни легитимитет, било да смо га славили у време кад су долазили и куцали се шампањем руски и амерички амбасадор, Златко Лагумџија, муфтије, бискупи, па после тога кад су хтели да изазову кризу и да га укину, касније су долазили они који имају поштовање, али он је увек имао правно покриће, било у закону или у одлуци Владе РС”, прецизира наш саговорник.
Он додаје да су тако и с правне стране све примедбе више резултат острашћености или неразумевања, док је са етичког аспекта датум рођења светиња – а у колевку се ниједном народу никад није дирало.

Амерички авиони неће надлетати Српску

Стевандић коментарише и најаву да ће уочи Дана Српске три америчка ловца надлетати територију БиХ.
“То је можда мало већа чаша воде или бокал али нема поплаве која ће нас устрашити. И те епизоде с авионима су завршене: ако се неко не сећа, први Ф-16 који је оборен оборили су Срби 1994, први “мираж” оборен је 1995…”
Као доказ да је то време прошло, Стевандић наводи чињеницу да је накнадно стигло прецизирање да ће поменути амерички авиони данас надлетати Брчко и Тузлу – што значи да неће надлетати Српску – дакле, и они су се мало кориговали.
С друге стране, подсећа, судови у БиХ су пресудили да су припадници снага БиХ који негују традицију пука РС а који су прошли 9.јануар славили Дан Српске у униформи ослобођени и ти поступци су обустављени.
“То је позивница да сви дођу како желе да заједно прославимо празник. Важно је и да РС никад већи број честитки није добила – из Европе, Америке, са свих меридијана”, каже Стевандић и посебно издваја честитку председника Србије Александра Вучића.
Он на крају каже да у Српску стижу на прославу, између осталог, делегација Скупштине Србије на челу са Владимиром Орлићем, бројни министри Владе Србије, као и представници Срба из окружења укључујући Црну Гору.
“Улазимо у 33. годину постојања, постојани смо, сложни а показали смо читавом свету да кад смо заједно нема силе која може да нас угрози. Све то чинимо с осмехом и демократски и то ме највише радује”, закључује Стевандић.
Почело обележавање Дана Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2024
РЕГИОН
Додик: Дан Републике обележавамо јачи, стабилнији и институционално сређенији
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала