- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Тајни план“ Немачке која кључа : Искамчити помоћ Украјини после тоталног фијаска и замора Запада

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаОбука украјинских војника према НАТО стандардима
Обука украјинских војника према НАТО стандардима - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
Пратите нас
Наводни „тајни план“ Бундесвера којим се прогнозира избијање рата Русије против НАТО ког је објавио таблоид „Билд“, лансиран је да би се више помогло Украјини после очигледног неуспеха контраофанзиве, јер замор од помоћи постоји у свим земљама Запада, а Немачка већ кључа, сматра некадашњи дописник „Политике“ из Немачке Мирослав Стојановић.
У Немачкој су у току велики протести пољопривредника и машиновођа, а један од разлога њиховог незадовољства је и што се превише даје Украјини, а превише узима од својих грађана, подсећа Стојановић.
„Нова идеја лансирана је преко 'Билда' који је високотиражни лист, и заснива се на страху и тези на којој Украјина, а посебно Зеленски инсистирају – ако нас не будете помагали, рат ће доћи пред ваша врата и пред вашу кућу. Наравно, постоје у свим војскама, поготово у НАТО разни сценарији, али мислим да је овај сада извучен више из политичких разлога, да би се појачала помоћ Украјини. Иако, наравно, и у том сценарију има неких реалних ствари“.

Бундесвер: Рат Русије и НАТО у лето 2025

Позивајући се на тајни документ Бундесвера у који је имао увид, немачки таблоид „Билд“ објавио је да се НАТО спрема за велики рат са Русијом на источном крилу.
У тајном документу са ознаком „Тајне информације – само за службену употребу“, немачко Министарство одбране детаљно излаже могући „пут до сукоба“ између Русије и НАТО. Акције Русије и Запада се предвиђају из месеца у месец, а све кулминира распоређивањем стотина хиљада војника НАТО и избијањем рата у лето 2025. године.
„Билд“ је описао сценарио из „тајног документа“, али из безбедносних разлога није навео све информације о броју и кретању НАТО трупа.

Пропагандно-политички ратни сценарио

Међутим, Стојановић је уверен да је тај сценарио пуштен у јавност више из пропагандно-политичких разлога, него да би упозорио на озбиљнију ратну претњу. Сигурно је да се разни сценарији разигравају и држе у фиоци, али је питање да ли ће се икад реализовати нешто од њих, додаје саговорник Спутњика.
„У свим војскама света, поготово у НАТО, сигурно је да постоје разрађени планови ако би дошло до сукоба за ког нису спремни, конкретно са Руском Федерацијом. Због тога кажем да је више његова тежина у овом часу што је обелодањен, наводно из тајних архива, што је, иначе смешно. Објављен је више зато што је настао застој и умор од помоћи Украјини с намером да се на неки начин превазиђе“.

Застој у критичном тренутку

Стојановић подсећа да Европска комисија није могла да прогура пакет помоћи од 50 милијарди евра за Украјину ког су стопирали Мађари и да сада иде на тзв. план Б – да се ове године из ванбуџетске масе одвоји 12 милијарди евра помоћи Украјини.
Већ следећих година та квота од 50 милијарди евра помоћи Украјини требало би да иде тим „заобилазним путем“ јер онда Мађари не би имали разлога да се побуне, додаје Стојановић.
„Замор је дошао у критичном тренутку јер иду избори у Америци, предизборна кампања већ се захуктава и са те стране онај огромни пакет помоћи Украјини не стиже. Тако да би и ово на неки начин требало да буде замајац да се мало убрза оно што је већ сада запело“.

„Тајни план“ из Аналенине кухиње

Реакција Марије Захарове на „тајни план“ из „Билда“, према Стојановићу је очекивано духовита и цинична, уз оцену да је реч о садржају из кухиње Аналене Бербок „пошто је све то невешто урађено“.
Портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова навела је да „тајни план“ представља моћан прошлогодишњи хороскоп за Рибе у Раку.
„Не искључујем да је аналитички део плана Бундесверу доставило Министарство спољних послова Немачке под руководством (министра Аналене) Бербок“, написала је Захарова на Телеграм каналу.
Погледајте и:
Тенкисти са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
СВЕТ
Немачко Министарство одбране прокоментарисало објаве о наводном „плану напада“ Русије на НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала