- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Запад спреман за испоруку Ф-16: Како Кијев планира да обмане руске снаге?

© AP Photo / Chiang Ying-yingФ-16
Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2024
Пратите нас
Тврдње Кијева да су амерички ловци Ф-16 спремни за испоруку, али да Украјина тренутно није у стању да их преузме руски војни експерти узимају са резервом, јер не искључују могућност да Кијев „игра на карту изненађења“, како би заварали руске снаге у зони специјалне војне операције.
Друга ствар је што таквим тврдњама кијевски режим покушава да поручи Западу да „нису урадили све за Кијев“ и желе да искамче више помоћи. У сваком случају, ти авиони ће бити уништени, можда чак и пре него што узлете.
Коментаришући изјаву саветника команде Ратног ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јурија Игната, који тврди да Кијев тренутно не може да прихвати ловце Ф-16, руски војни експерт Дмитриј Дрозденко каже:
„Мислим да он (Јуриј Игнат – прим. аут.) лаже и не црвени са циљем да њихово појављивање буде фактор изненађења. Још пре годину дана амерички Конгрес је издвојио новац за обуку украјинских пилота на Ф-16, а обука је спроведена и у другим земљама и о томе се извештавало. Европске земље су спремне да пребаце Ф-16. Штавише, према неким подацима, ловци су већ на територији Румуније и тамо лете“, каже Дрозденко.
Експерт је уверен да ће ти ловци ускоро бити пребачени у Украјину, на аеродром у Ивано-Франкивску област.
„Мислим да ће ти авиони бити пребачени, a Украјинци просто бацају прашину у очи како би поново задали неки ситни ударац. Верујем да сви наши то добро знају и да ће се припремити за примену тих авиона, јер су Ф-16 наоружани ракетама AIM-120 AMRAAM“, додаје Дрозденко.
Експерт напомиње да је питање коју модификацију тог пројектила ће Украјинци добити, додајући да је AIM-120 AMRAAM америчка вођена ракета класе ваздух-ваздух, максималног домета 160 километара.
„Ако је старија, с почетка века, онда је домет 120 километара. То јест, то је ракета приличног домета...“, додао је он.
Саветник команде Ратног ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јуриј Игнат навео је да су европски лидери исказали спремност да испоруче авионе Ф-16, како би територијално били лоцирани у Украјини. Према његовим речима, то није опција која одговара Кијеву, иако су јој ти ловци потребни за „рад и покривање ваздушног простора“.
Игнат је објаснио да тренутно у Украјини не постоји инфраструктура неопходна за одржавање Ф-16 и, поред тога, нема пилота обучених за управљање њима, јер то „нису само авиони, већ авијациони системи који захтевају одговарајуће услове, опремљене аеродроме и пилоте“.
© Фото : Public domain/John DerdenКијев признаје да тренутно у Украјини не постоји инфраструктура неопходна за одржавање Ф-16 и да нема пилота обучених за управљање њима
Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
Кијев признаје да тренутно у Украјини не постоји инфраструктура неопходна за одржавање Ф-16 и да нема пилота обучених за управљање њима

Какве муке муче Кијев

Руски експерт Александар Перенџијев оцењује да Украјина признањем да није спремна да распореди Ф-16 заправо наговештава Западу да још „нису урадили све за Кијев“.
„У овом случају, Јуриј Игнат поручује - немојте да нам дате само авионе, јер морамо негде да их стационирамо, морамо имати одговарајућу инфраструктуру, квалификован кадар за одржавање и ремонтовање, као и високо професионалне пилоте који могу да воде борбена дејства. Овде је, по мом мишљењу, веома интересантно то што генерал украјинског Ратног ваздухопловства наговештава Западу да није све урађено по том питању“, каже експерт.
Вашингтон је раније саопштио да ће Украјина добити Ф-16 од трећих земаља након завршене пилотске обуке. Холандија и Данска су прве пристале да Украјини обезбеде борбене авионе и очекује се да ове године буду испоручени.
Руски војни стручњаци су убеђени да после пропале летње контраофанзиве, украјинска војска неће моћи брзо да прикупи снагу за још једну офанзиву, а како објашњавају „свака офанзива без стицања надмоћи у ваздуху практично je немогућа“.
Дакле, Кијеву неће помоћи ни евентуалне испоруке ловаца Ф-16 западних земаља. Поред тога, веома је важно да пилоти имају одговарајуће време налета на овим ловцима, с обзиром да се управљање тим авионима разликује од система који су били на украјинским авионима совјетске производње.
Перенџејев напомиње да Украјина заиста има проблем са инфраструктуром, аеродромима, центрима за одржавање и сервисирање ациона, складиштењем пројектила, танкирањем горива и другим техничким и логистичким питањима.
„Како сам схватио из речи овог високог украјинског војног званичника, ништа од овога немају или у вези тога имају неке веома велике проблеме. Фактички, он се плаши, што је и изјавио, да ће пребацивање Ф-16 у Украјину, у ствари, бити нешто попут испоруке ‘ћорака’ а не борбених авиона, који практично неће моћи у потпуности да извршавају своје борбене задатке, јер немају где да их базирају, а руске ракете и дронови их одмах могу уништити ако не буду негде скривени, камуфлирани или немају неку добру заштиту“, каже експерт.

Ловци Ф-16 могу бити уништени и пре полетања

Процене су да би Украјина могла да добије нешто више од 60 америчких ловаца. Међутим, да би се постигао ефекат на који Кијев рачуна било би потребно скоро 200-300 таквих авиона.
Руски експерти кажу да ће се Оружане снаге Русије америчким авионима Ф-16 супротставити уз помоћ система ПВО великог домета С-400, као и уз помоћ ловаца пете генерације Су-57 и Су-35. Ово су тешки ловци и више класе од америчких Ф-16.
Стручњаци објашњавају да је Ф-16 лаки НАТО ловац и на крају ће ово бити „велики удар на њихову репутацију“.
Чак и западни експерти оцењују да ће Русија уништити борбене авионе Ф-16, ако Запад одлучи да их испоручи Украјини. У том контексту, пензионисани пуковник Бундесвера и војни експерт Волфганг Рихтер објашњава да је Ф-16 слабоефикасан против крстарећих или балистичких ракета, лансираних са простора који се разликују од оних над којима лети овај ловац, имајући у виду оне ракете које уништавају мету из дубоких позадинских територија у Русији. Њих такође, како је навео, може да лансира и Црноморска флота.
Међутим, у руској стручној јавности има мишљења и да ће амерички авиони бити базирани у некој од НАТО земаља из окружења – полетаће, рецимо, са румунских аеродрома, слетаће на кратко на украјинске аеродроме, а након извршених задатака враћаће се у своју базу, пошто распоређивање ловаца Ф-16 у Украјини носи ризике да ће ти ловци бити уништени и пре полетања.
Ако се у Украјини појаве ловци Ф-16 који могу да носе нуклеарно оружје Москва ће то сматрати као претњу са Запада у нуклеарној сфери. На тај начин, САД и њихови сателити из НАТО-а стварају ризике од директног оружаног сукоба са Русијом што носи опасност од катастрофалних последица.
Москва је јасно ставила до знања да током борбених дејстава руски војници неће анализирати да ли је сваки конкретан авион тог типа опремљен нуклеарним оружјем или не.
Ловци Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
Специјална операција у Украјини
Ако стигну у Украјину, амерички Ф-16, ће горети као и „леопарди“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала