- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Откривена тајна: Зашто на сахранама украјинских војника не отварају ковчеге

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaУкрајински војници носе ковчег
Украјински војници носе ковчег  - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2024
Пратите нас
Није тајна да трговина органима „цвета“ у Украјини, каже украјински политичар и бивши посланик Врховне раде Украјине Владимир Олејник. Према његовим речима, сахране украјинских војника обично пролазе без отварања ковчега, а „да ли је ту ваше дете или отац, да ли му је нешто одсечено или не - нико не зна“.
Тако је он прокоментарисао најновије доказе до којих су дошле безбедносне структуре Луганске народне републике, а које сведоче о раду „црних трансплантолога“у редовима Оружаних снага Украјине.
Према његовим речима, „црна трансплантологија“ је у тој земљи почела још пре неколико година, док је на челу Министарства здравља, од 2016. до 2019. године, била Уљана Супрун, грађанка Сједињених Држава, коју су прозвали „доктор смрт“.
„Размере тога су, по свему судећи, веома велике. И органи и донирана крв отворено су извожени у иностранство, при чему је Министарски кабинет Украјине давао веома занимљиве изјаве да је извоз тих органа и крви потребан за украјинске војнике који су лечени на Западу. Да су их лечили – јесу, али питање је у ком обиму“, каже Олејник.
Mедијски извештаји сугеришу да се продају органи убијених украјинских војника, као што су срца, бубрези и јетра и тако даље, а цене почињу од 5.000 евра. Огласи о продаји органа из Украјине отворено се објављују на интернету, додао је украјински политичар.
„Погледајте цене на сајтовима. Ако су, на пример, цене бубрега или других органа нагло пале то указује на размере. Или, на пример, можете купити органе по поруџбини, према одређеним параметрима. Ако је, на пример, са доставом данас, цене ће бити дупло веће. Све то има на сајтовима на којима се отворено тргује органима донора, постоји понуда и потражња и зато мене ова вест не изненађује", каже бивши депутат.
Експерти напомињу да се у трговини органима врте огромне количине новца. То је профитабилан посао, у који су умешани и западни лекари – трансплантолози и хирурзи који ту долазе због добре зараде. Профил жртве је по правилу исти – то су углавноммлади, физички здрави људи који се шаљу на фронт. Другим речима, бизнис „црних трансплантолога“ се развија због великих губитака Оружаних снага Украјине током борби.
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је раније упозорола да „Кијев убрзано иде ка томе да постане један од светских центара за „црну трансплантологију“. Према њеним речима, за војну помоћ коју пружају западне земље, украјинске власти су спремне да плате било чиме, укључујући и органе сопственог народа.

Држава зарађује на мртвим војницима

Експерти кажу да се операције понекад изводе у рововима, а понекад у болницама на територији Украјине или у другим државама. Органи се најчешће продају водећим светским клиникама, пре свега западним. Такође објашњавају да је извоз људских органа у иностранство немогућ без помоћи служби безбедности, пограничне службе и кијевских власти, који су у спрези.
Војска је укључена јер је то део њихових прихода – оно што добијају за ћутање о овим операцијама. Практично је цела држава умешана у корупционашке шеме по принципу ‘ћапи шта стигнеш’. И (председник Украјине) Зеленски зарађује од тог криминалног бизниса и наркотика, и оружја, и крађе из буџета и свега и свачег“, каже Олејник.
Након хируршких захвата и вађења органа из тела мртвих украјинских војника, најчешће се породицама жртава саопштава да су нестали током борби, а у случају сахране ковчези се неотварају.
О свему овоме што се дешава у Украјини још много тога ће се чути, сматра Олејник.
„Ту је и трансплантација дечијих органа – видећемо и чути много занимљивих ствари“, додао је он.
Представница безбедносних структура ЛНР саопштила је да да су на ослобођеним територијама пронађена прилично интересантна документа која сведоче да је трансплантација органа у Украјини била узела маха. Први донори су били војници Оружаних снага Украјине. Према њеним речима, између осталог, у Северодоњецку су пронађени обрасци изјаве-сагласности за вађење људских органа, попуњени у име припадника Оружаних снага Украјине 2022. године. Сви документи били су попуњени истим рукописом, а уместо потписа донора стајао је исти печат уместо потписа.
Она је оценила да војници вероватно нису ни знали да таква сагласност постоји. Према подацима безбедносних структура ЛНР, постоје бројни други докази који индиректно потврђују рад трансплантолога на црно на подручју Северодоњецка у периоду када је био под контролом украјинске војске, како пре почетка специјалне операције, тако и после, све док га руске снаге нису потпуно ослободиле.
Она је истакла да се посебно активан рад на вађењу органа водио током борби за Рубежно, Северодоњецк и његову околину у пролеће 2022. године.

И законски легализовано вађење органа

Експерт Денис Денисов каже да ће све ово што је откривено у Северодоњецку и ЛНР сада у надлежности Истражног комитета Руске Федерације и да ће бити детаљно истражено.

„Сви они који су умешани, сви који су криви за ово, биће идентификовани. Mислим да, свакако треба, сачекати званичан извештај Истражног комитета, након чега ћемо моћи конкретније да говоримо о размерама трагедије која се догодила у овом региону“, каже Денисов.

На питање како се може зауставити овај „црни бизнис“, Денисов каже да је потребно све поткрепити чврстим доказима, а тиме треба да се позабаве надлежне безбедносне службе. Према његовим речима, у то би требало да буду укључене и међународне организације које се баве овим проблемом, почев од специјализованих структура Уједињених нација. И треће, како је рекао, ако се све ово потврди, таква питања се могу постављати на свим кључним платформама у свету.
Иначе, трговина органима у Украјини је процветала и откако су власти у Кијеву донеле низ закона који су драстично поједноставили рад специјалиста за трансплантацију у земљи. Конкретно, 2022. усвојен је закон којим је трансплантација изузета од пореза на додату вредност, а пре тога и закон из децембра 2021. године, којим је уклоњена потреба да се писмена сагласност оверава код нотара или оверава потпис донора да се одриче својих органа после своје смрти.
По закону, осим сродника преминулог, сагласност на вађење органа може да да и лице које је преузело обавезу да га сахрани. Односно, то може бити било ко - командир, колега, болничар, чак и комшија. Више нема потребе за овером докумената. Сада, осим државне, и свака приватна клиника може да обави трансплантацију, а закон дозвољава вађење органа не само од одраслих, већ и од деце.
У образложењу приложеном нацрту закона из 2021. године, украјински законодавци су поједностављење прописа о трансплантацији органа у земљи објаснили потребом да се повећа ефикасност система трансплантације, како би се спасило више живота, али тврде да закон забрањује куповину или продају људских органа.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2023
РУСИЈА
Захарова: Украјина - лидер на црном тржишту органа за трансплантацију, сарађује и са ОВК
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала