- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зеленски ће морати да подигне белу заставу

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Пратите нас
Владимир Зеленски фактички саботира сваку мировну иницијативу, укључујући и последњу коју је изнео римокатолички поглавар Фрања, позивајући кијевски режим, као страну која губи у сукобу, да покаже смелост, подигне белу заставу и прихвати преговоре са Русијом. Ипак, Кијев ће, пре или касније, морати да подигне белу заставу.
Руски експерти оцењују да ни Запад, баш као и Кијев, није спреман да саслуша предлоге о дипломатском решавању сукоба, чак ни када долазе из Ватикана, јер није спреман да престане да користи Украјину као инструмент борбe против Русије.
Политиколог Кирил Коктиш подсећа да је Зеленски „у свом маниру“ и „дрско“ одговорио на папин позив о подизању беле заставе, иако је предлог римокатоличког поглавара о преговорима, како оцењује, сасвим разуман.

„Победа је престала да буде остварива за Украјину и јасно је да се поставља следеће питање минимизирања последица. То је сасвим разумно, али је у супротности са ставовима Зеленског, који треба да настави да се бави својим бизнисом. За Зеленског рат је управо такав догађај. Ово није први случај грубости Кијева према папи, када почињу да га уче шта и како треба да ради. И то је један од жалосних знакова нашег времена", каже Коктиш.

Зеленски је, као одговор на позив папе Фрање на преговоре са Русијом, замерио поглавару римокатоличке цркве да се „бави виртуелним посредовањем“ са дистанце од 2.500 километара и одбацио је његов предлог.

Расправе о мирном решењу су без учешћа Русије узалудне

Директор Канцеларије за медије Ватикана Матео Бруни је појаснио да папа Фрања у интервјуу за швајцарски јавни сервис РСИ, није тражио од Украјине да се преда, како су пренели неки медији, већ је намеравао да позове на прекид ватре и да укаже на „храброст преговора".
Према његовим речима, папа је употребио метафору „бела застава“ коју је предложио новинар да би указао на важност прекида непријатељстава, примирје постигнуто храброшћу преговора, а говорећи уопштено о рату, папа је јасно поручио — „преговори никада нису предаја“.
Руски експерти указују на то да није случајно што је папа овај став изнео за швајцарски медиј, с обзиром на то да је Швајцарска прихватила молбу Зеленског да ове године буде домаћин мировног самита о Украјини. Међутим, тај догађај је планиран без учешћа Русије и са унапред утврђеном агендом и самим тим је унапред осуђен на пропаст.
Неуспех таквих мировних конференција је загарантован не само зато што на њима не учествује Русија, него и зато што се ту пропагира тзв. мировна формула Владимира Зеленског, која нема ништа заједничко са успостављањем стварног мира.
Та формула се састоји од десет тачака, које укључују, између осталог, прекид непријатељстава, повлачење руских трупа и повратак Украјине на границе из 1991. године. Другим речима, тражи се капитулација Русије, на шта Москва никада неће престати.
Москва је раније више пута напоменула да је ова формула „скуп ултимативних захтева одвојених од реалности“ према Русији и да није план за мирно решавање ситуације, а да су било какве расправе о мирном решењу без учешћа Русије узалудне.

Кијев ће махати белом заставом

Москва је отворена за дијалог и преговоре, али за то нису спремни ни Кијев, ни Запад. Ако западне земље заиста желе мировни самит, онда пре свега морају прекинути финансијску и војну подршку режиму Владимира Зеленског, а ако Кијев исто то жели за почетак би морао да укине указ о забрани преговора, који је потписао Зеленски у октобру 2022.
Експерти сматрају да би било добро да Украјинци што пре седну за прегварачки сто, јер како време буде одмицало биће им све теже да преговарају са Русијом.
Зеленски и његово окружење не желе да преговарачки процес буде спроведен – и не само да одбијају све мировне иницијативе, него су чак по инструкцијама Лондона зауставили мировне преговоре у Истанбулу, иако су договори већ били постигнути. Да је тада, у пролеће 2022., био потписан тај договор биле би избегнуте огромне жртве и разарања.
Кијев је прошлог лета, покрећући велику контраофанзиву, имао велика очекивања о томе у ком правцу би овај сукоб могао да иде, док Запад стално „подгрева“ кијевски режим обећањима о пружању неограничене подршке - до потпуне победе.
Међутим, судећи по одлучности Москве и решености да оствари циљеве специјалне војне операције, кијевски режим ће, пре или касније, бити принуђен да заиста подигне белу заставу – ону праву.
Кијев - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Специјална операција у Украјини
Кремљ о папиној изјави: Кијевски режим одбија позиве на преговоре о Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала