- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нуклеарна офанзива: Хоће ли Америка уништити Пољску

© AP Photo / Alexandru DobreАмеричка војска под заставом
Америчка војска под заставом - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2024
Пратите нас
Уколико дође до распоређивања америчког нуклеарног наоружања на територији Пољске то ће повећати тензије и довешће до ескалације ситуације у региону. Москва је упозорила да ће складишта са нуклеарним арсеналом постати „легитимна мета за уништење“.
Руски експерти напомињу да под изговором „обуздавања“ Русије Сједињене Државе настоје да повећају количину свог нуклеарног наоружања у Европи. У контексту такве политике, русофобна Пољска је најпогоднији полигон за спровођење овог плана.
Стручњаци истичу да би то био озбиљан изазов за националну безбедност Русије због близине Калињинградске области и украјинског сукоба, па Москва има све разлоге да такав корак доживи као реалну војну претњу.
„Сетимо се да је председник Пољске Анджеј Дуда тражио нуклеарно оружје још од Доналда Трампа, док је био председник Сједињених Држава, али Трамп није толико неодговорна особа да пребацује нуклеарно оружје у Пољску. Њему је јасно да се Дудина жеља објашњава комплексом ниже вредности, а то је и разлог за захтеве да се на пољској територији распореди нуклеарно оружје. Има га у Немачкој, у Италији, Белгији, чак и у Холандији и Турској, али не и у Пољској, а Дуда то не може да поднесе. Међутим, он не схвата да ће, ако се нуклеарно оружје појави у Пољској, постати мета руских нуклеарних пројектила. Само човек који није баш паметан може да изложи своју земљу нуклеарном нападу“, каже руски војни експерт Виктор Литовкин.
Пољске власти већ дуже време претендују на место главног америчког савезника у Европи, а пољски председник Анджеј Дуда је обелоданио да је Варшава спремна на својој територији распореди америчко нуклеарно оружје. Према његовим речима, Пољска је на то спремна ако се савезници одлуче да у оквиру програма „Нуклеар шеринг“ распореде нуклеарно оружје у тој земљи ради јачања безбедности источног крила НАТО-а.
Дуда је признао и да је „ово питање већ неко време тема пољско-америчких разговора“.

Америчке бомбе „разориле“ Варшаву

По свему судећи, америчко нуклеарно оружје је изазвало раскол у Варшави. Премијер Пољске Доналд Туск изјавио је да жели да се састане са Дудом како би сазнао шта га је подстакло на изјаву на тему могућег распоређивања нуклеарног оружја у земљи и истакао је да сви морају бити сигурни пре него донесу овакву одлуку.
Литовкин сматра да пољски премијер треба да убеди председника да такви планови неће допринети безбедности земље и неће дати кредибилитет њеном руководству.
„Туск ће, мислим, охладити главу председника Пољске. Видећемо како ће се ситуација развијати, али мислим да Американци схватају да Пољска жели да се истакне међу европским државама, да покаже да је најзначајнија за Европу размештајући нуклеарно оружје на својој територији. У сваком случају, чак и да Американци на територији Пољске распореде нуклеарно оружје они неће дозволити ниједном Пољаку да се том оружју приближи, па чак ни Дуда неће пустити да уђе у тај објекат, јер где год да се налази америчко нуклеарно оружје ту имају право само да улазе Американци и то уз специјално одобрење“, каже Литовкин.
Програм „Нуклеар шеринг” омогућава Сједињеним Државама да пребаце своје нуклеарно оружје у земље НАТО-а, а процене су да је Америка у Европи до сад разместила око 150 нуклеарних бомби, што по оцени експерата може повећати ризик од нуклеарног рата. Реч је о америчким нуклеарним бомбама типа Б61.
Москва је више пута изражавала забринутост због могућег проширења географије распоређивања нуклеарног оружја од стране Сједињених Држава.
Још један изговор за распоређивање америчког нуклеарног наоружања у Пољској је и размештање руског нуклеарног арсенала у Белорусији. Москва и Минск су крајем маја прошле године потписали документе о стварању специјалног нуклеарног складишта на територији Републике Белорусије као одговор на агресивну политику алијансе.
У контексту изузетно оштре ескалације, претњи и активности заједничких нуклеарних мисија НАТО, Русија и Белорусија су биле принуђене да предузме узвратне мере у војно-нуклеарној сфери.

Руски војни стратези имају одговор на нуклеарне претње

Руски експерти истичу да Пољска и Сједињене Државе немају реалне разлоге за распоређивање нуклеарног оружја у тој земљи, док Литовкин истиче да Пољска у сваком случају неће постати нуклеарна држава, чак и ако америчке атомске бомбе буду распоређене у тој земљи.
„Нико неће поверити Пољској нуклеарно оружје. Већ сам рекао да чак и ако америчко нуклеарно оружје буде распоређено на територији те земље Пољаци, свакако, неће имати ништа с тим. Дакле, Пољска, у сваком случају, неће имати нуклеарно оружје“, истиче Литовкин.
Ако Вашингтон одлучи да почне изградњу нуклеарног складишта у Пољској, онда ће то бити елемент озбиљне претње за Русију и Москва ће морати да предузме мере које гарантују њену националну безбедност.
Стручњаци оцењују да Пољска, у том случају, преузима непотребни велики ризик пристанком на распоређивање америчког нуклеарног арсенала. Размештање атомских бомби у Пољској ће довести до „општег снижавања прага за употребу нуклеарног оружја у Европи“, упозоравају експерти, подсећајући да америчка доктрина предвиђа могућност покретања превентивног нуклеарног удара на противника. Експерти истичу да ће се степен опасности од војног сукоба између Русије и НАТО-а повећати.
Ипак, стручњаци сумњају да ће у блиској будућности Сједињене Државе донети позитивну одлуку о нуклеарном оружју у Пољској, јер стварање нуклеарног објекта у свакој земљи, па и Пољској захтева и одређене безбедносне гаранције од стране Вашингтона, с обзиром да та држава аутоматски постаје један од приоритетних циљева руских оружаних снага. Због тога стручњаци сматрају да Американци, упркос свему, нису спремни да доносе тако крупне одлуке, које ће тако оштро и снажно ескалирати конфротацију са Москвом.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да ће се, у случају да се на територији Пољске појави америчко нуклеарно оружје, одговарајући објекти одмах придружити списку легитимних циљева за уништење ако дође до директног војног сукоба са НАТО-ом, док је Кремљ саопштио да ће Министарство одбране Русије предузети све неопходне мере да осигура безбедност Русије у случају да се америчко нуклеарно оружја распореди на територији Пољске.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
РУСИЈА
Руска војска ће предузети неопходне мере у случају распоређивања нуклеарног оружја у Пољској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала