- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: НАТО се одавно спрема за потенцијални рат против Русије

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУ Пољској се распоређује батаљон НАТО-а
У Пољској се распоређује батаљон НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
Пратите нас
НАТО се одавно бави припремом за потенцијални оружани сукоб против Русије, изјавила је на брифингу портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова. Она је оценила да Алијанса уочи самита у Вашингтону интензивира своју пропагандну реторику против Москве.
Према њеним речима, планови НАТО су очигледни, у току је пумпање војних буџета, потпуна милитаризација економије земаља Алијансе.
Она је подсетила да је у стратешкој концепцији НАТО за 2022. годину Русија проглашена најзначајнијом и директном безбедносном претњом по чланице Алијансе, као и по мир и стабилност у Евроатлантском региону.
„Још једном желимо да нагласимо да Русија није имала и нема никакве агресивне планове против НАТО. Али, истовремено, сасвим је очигледно и ми то схватамо, да их Алијанса има“, истакла је она.
Према њеним речима, Вашингтону није потребна мирна Европа, а концепција контролисаног хаоса је отишла предалеко.
„Идеолози дубоке државе у Сједињеним Америчким Државама буквално захтевају још крви. Желе да крвљу натопе европски континент. Они гурају Европљане са свог западног дела ка ивици, литици, ка нечему што ће им помоћи да преживе тренутни унутрашњи политички колапс у САД, економски, што је очигледно чак и по показатељу државног дуга САД, да не говорим о идеолошком“, оценила је Захарова.

Вашингтон и Лондон спремају велике диверзије против Русије

Она је подвукла да САД и Велика Британија подстичу кијевски режим на терористичке акте и планирају диверзије великих размера против Русије.

„Они подстичу Кијев да изводи нападе у дубину руске територије, а чак и то им је мало. Сада се Вашингтон и Лондон баве планирањем великих диверзија“, поручила је Захарова.

Француска све више увучена у сукоб у Украјини

Поред тога, портпарол је казала да се Француска све више увлачи у украјински сукоб, приближавајући тиме вероватноћу директног сукоба са Русијом, што може имати много непредвидивих последица.
Претходно је председник Француске Емануел Макрон потврдио у интервјуу за француске медије да је украјинској војсци дозвољено да изводи нападе на Русију француским оружјем, као и да Париз намерава да координира испоруку борбених авиона „мираж 2000-5“ Украјини и да ће већ овог лета започети са обуком украјинских пилота.
Емануел Макрон и Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2024
СВЕТ
Де Гол се преврће у гробу: Хоће ли Французи да постану зараћена страна у Украјини /видео/
Захарова се осврнула и на вест да су САД укинуле забрану на испоруке оружја украјинском батаљону „Азов“* (*организација проглашена терористичком и забрањена у Русији), рекавши да је монструозни ако амерички стручњаци верују да је батаљон престао да буде ултранационалистички.
Претходно, портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да Кремљ изузетно негативно оцењује укидање забране америчких власти на испоруку оружја украјинском батаљону Азов* (терористичка организација забрањена у РФ).
Вашингтон пост је, позивајући се на Стејт департмент, објавио да ће администрација америчког председника Џозефа Бајдена дозволити украјинском националном батаљону Азов* да користи америчко оружје.
Добровољачки батаљон „Азов“ је формиран 2014. године и од тада се борио на страни Оружаних снага Украјине. Борци „Азова“ учествовали су у биткама за Маријупољ у пролеће 2022. године. Након предаје у мају, у септембру те године, 215 „Азоваца” је размењено за 55 руских војника и украјинског политичара Виктора Медведчука. Договор је постигнут уз помоћ Турске, где је пет команданата Азова требало да остане до краја сукоба „под личним гаранцијама“ председника Реџепа Тајипа Ердогана. Међутим, у јулу 2023. године вратили су се у Украјину. Истовремено, „Азов“ је трансформисан у бригаду и укључен у Националну гарду Украјине.
Руски амбасадор у Вашингтону: Не потпирујемо протесте, то је антируска пропаганда - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2024
РУСИЈА
„Огорчени смо, морају бити кажњени“: Русија о америчком наоружавању неонациста у Кијеву
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала