- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Трамп и Бајден, лицем у лице: Дебакл америчке наводне демократије

© Tanjug / AP Photo/Gerald HerbertДоналд Трамп и Џозеф Бајден
Доналд Трамп и Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
Пратите нас
После дуела Трампа и Бајдена главни утисак је да је наводна америчка демократија доживела дебакл, а та форма дебате у којој се расправља два минута па минут довела је до тога да кандидати говоре како су они најбољи а да је онај други никакав, каже за Спутњик аналитичар Бранко Павловић.
Доналд Трамп и Џозеф Бајден ни о једној теми нису изнели ниједан садржински одговор јер је форма дебате таква да не можете озбиљно да причате и онда се само износе вредносни судови и нема расправе ни о чему, додаје Павловић.

Испразна Трампова победа – дебакл либералне демократије

„У овом тренутку у Ирану, где се такође одржавају избори, биће пет дебата, свака по четири сата, зато што је то озбиљно друштво које озбиљно расправља о озбиљним проблемима. А с дебатом Бајдена и Трампа мој основни утисак је да је ово дебакл либералне демократије у целини, а у оквиру тога да је Трамп добио ову дебату, истина потпуно испразно, али је добио. Нема никакве сумње. А видим и да је већ озбиљно подигнута тензија да се захтева од Бајдена да се повуче.“
Павловић сматра да је после прве дебате Трамп много повећао шансе да постане председник САД зато што овакав Бајденов наступ његове потенцијалне бираче води у апстиненцију.

Могуће да се Бајден повуче

Зато је и могуће да ће се Бајден повући из кампање и да ће Скупштина Демократске странке изабрати другог кандидата, додаје Павловић.
„Сви они који су га оркестрирано подржавали сада оркестрирано подижу кампању са притиском да се он повуче. И сигурно ћемо то гледати наредних дана и видећемо на шта ће то да изађе. Али то је потпуно свеједно. Показало се да ни на једно питање, ни унутрашње – инфлација, дуг у Америци, ни спољно – Украјина, Кина, Блиски исток, ни један ни други кандидат немају благу представу шта је корен проблема и како га треба решавати.“
Коментаришући Трампову изјаву да би врло брзо решио украјинску кризу, Павловић каже да и један и други мање–више знају да ће се Украјина „завршити до новембра, снагом чињеница на терену“ и зато не улажу много у ту причу.
„Чак мислим да ће Трамп добити подршку крупног капитала око напада на Кину, а да ће Украјину ставити са стране. Трамп, у суштини хоће да каже: Ја кад бих дошао на власт пребацио бих финансирање тог сукоба на Европљане и довиђења. И у том смислу је он направио одступницу за Американце, али нема ту никаквог стварног разумевања било чега. Чули сте да он каже – да сам ја био председник до тога не би ни дошло. Зашто? Зато што би ме Путин респектовао па никад не би ни кренуо у том правцу. А као што знамо и током његовог мандата од 2016. до 2020. нису се ствари побољшавале у Украјини него су се погоршавале за Русе, за безбедност, за целу ту причу.“

Дуел без руковања

У том смислу Америка сасвим сигурно излази из украјинског сукоба а једина је разлика у томе што Трамп о томе прича сада, а демократе би, ако би добиле мандат, причале о томе 5. новембра, додаје Павловић.
Демократе као поражена страна у Украјини не могу да уђу у изборе са том причом, али чим прођу избори, Украјина више никога на Западу неће интересовати, закључио је Павловић.
Дебата Џозефа Бајдена и Доналда Трампа показала је дубоке поделе у америчком друштву пред новембарске председничке изборе. Оштре међусобне оптужбе обележиле су први дуел у историји у којем су учествовала два председника САД.
Трампов штаб прогласио је победу у дебати у којој су се кандидати спорили „ко је најгори председник у историји САД“. Млак наступ Бајдена донео нове невоље стратезима његове кампање па и западни медији наводе да већ и демократе разматрају његову смену.
Дебата је окончана без поздрава учесника.
Погледајте и:
Дебата Доналада Трампа и Џоа Бајдена - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
РУСИЈА
Песков: Не очекујете ваљда да је Путин навио аларм да би пратио дебату Трампа и Бајдена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала