- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Писторијус: Америчке ракете у Немачкој ─ одговор Русији

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистр одбране Савезне Републике Немачке Борис Писторијус
Министр одбране Савезне Републике Немачке Борис Писторијус - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2024
Пратите нас
Предстојеће распоређивање америчких ракета и хиперсоничног оружја у Немачкој је одговор на размештање руских оперативно-тактичких ракетних система „искандер“ у Калињинградској области, изјавио је немачки министар одбране Борис Писторијус у интервјуу листу „Рајнише пост“.
„То што ће Сједињене Америчке Државе од 2026. године у Немачкој спровести није ништа друго до супротстављање претњи из Русије у вези са распоређивањем ‘искандера’ у Калињинградској области. Обуздавање ће поново функционисати“, истакао је Писторијус.
Претходно, председник Савета Федерације Валентина Матвијенко у интервјуу телевизији "Русија 24" упозорила је да Немачка нема право да распоређује америчке ракете дугог домета на својој територији - то је забележено у послератној документацији.
Шеф делегације Русије на преговорима о питањима војне безбедности и контроле над наоружањем у Бечу, Константин Гаврилов прокоментарисао је за Спутњик да је одлука о размештању америчких ракета дугог домета на територији Немачке од 2026. године груба погрешна процена обе земље.
Раније је Берлин саопштио да намерава да заједно са Вашингтоном почне да распоређује нове америчке ракете на немачкој територији које имају калибар да досегну руску територију.
У заједничкој изјави Сједињених Држава и Немачке која је објављена 10. јула наводи се да ће Вашингтон 2026. године почети да распоређује на територији Немачке оружје већег домета од оног који се тренутно налази у Европи. Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов рекао је да такви планови Вашингтона повећавају вероватноћу трке у наоружању и да могу довести до неконтролисане ескалације.
Заставе САД и Русије - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
СВЕТ
Ово је озбиљна претња: Шта ће учинити Русија када Америка распореди ракете у Немачкој
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала