- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Да ли је нападом у Либану тероризам дигнут на виши ниво

© Tanjug / AP Photo/Bilal HusseinСахрана припадника Хезболаха у Бејруту
Сахрана припадника Хезболаха у Бејруту - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2024
Пратите нас
Терористички напад на припаднике Хезболаха детонацијом пејџера у Либану само је још један од начина изазивања ескалације сукоба ког Израел води против Палестинаца, покушавајући да Иран увуче у рат који би се глобализовао америчком, односно западном интервенцијом, каже за Спутњик стручњак за тероризам Џевад Галијашевић.
Хезболах је саопштио да је број погинулих у експлозији пејџера у јужном Либану порастао на 12 а Министарство здравља Либана саопштило је синоћ да је око 4.000 особа је рањено у експлозијима пејџера које припадници Хезболаха користе за комуникацију.
Додаје се да се 200 повређених особа налази у критичном стању.
Према писању „Тајмс оф Израел“, израелски обавештајци су пресрели пејџере пре него што су испоручени Хезболаху и напунили их експлозивом ПЕТН.
Неименовани званичник Хезболаха рекао је да је детонација пејџера највећи пробој безбедности који им се десио у скоро годину дана сукоба са Израелом.

Терористички напад са потписом сарадника из Ал каиде

Терористичке нападе експлозивом у средствима свакодневне намене одавно је „патентирала Ал каида“ подсећа Галијашевић указујући на везе те терористичке организације са израелском тајном службом Мосад, коју су направили Американци и Британци.
„Сви познати инструктори Ал каиде, сви људи који су већ уводили експлозиве у средства свакодневне употребе долазили су преко Мосада а Мосад, ЦИА или британска служба су их контролисали и усмеравали. Израелцима је тај начин ратовања познат. На Голанској висоравни Израелци су за потребе Ал каиде правили и болнице, кампове итд. тако да им Ал каида дође као пријатељска формација. Ако узмете у обзира уговор који је Тахрир ел Шам направио са режимом Зеленског у Кијеву, онда се поставља питање зашто је муслиманима важнија Украјина од Палестине.“
Према Галијашевићу, јасно је да ни Ал каида, ни ДАЕШ нису никакве муслиманске терористичке организације, већ терористичке организације које су правиле западне службе заједно са Мосадом и у њих регрутовали муслиманске фанатике, убице, лудаке и обучене војнике.

Виши ниво израелског тероризма

Преко неких од њих Мосад се инфилтрирао у редове Хезболаха тако да је убиство 12 људи у Либану, у ствари заједничка акција Израела и Сједињених Држава, додаје Галијашевић уз напомену да је тероризам израелски геополитички инструмент.
„Израел је одувек користио тероризам и сада је то подигао на виши ниво. Израел је изабрао тероризам као модел деловања. Имали смо раније убиства научника у Ирану, само тада нисмо имали цивилних жртава. Израелска служба је веома моћна и зато не би требало потцењивати Мосад и његово деловање међу муслиманима, па и међу припадницима Хезболаха или Хамаса. Све те структуре су настајале, формирале се и деловале под будним оком и уз контакте и присуство појединих оперативаца Мосада“.
Мосад се одувек бавио тероризмом, израелска влада је увек сматрала тероризам легитимним средством политичке борбе и зато је Израел терористичка држава, истиче Галијашевић.

„Израел се увек бавио тероризмом, Мосад је увек обучавао терористе и умешао је своје прсте у развоју глобалних терористичких организација које су правиле ЦИА и МИ6 у исламском свету, какве су Ал каида, ДАЕШ или Хајат Tахрир ел Шам. Свугде су били прсти Мосада који је због одсуства стратешке дубине бранио Израел убијајући и разарајући у другим државама и регрутујући људе способне за извођење терористичких акција.“

Без осуде и озбиљних санкција

Галијашевић сматра да ни после терористичког чина у Либану, Мосад и Израел неће доживети адекватну осуду нити ће трпети санкције на међународном плану, чак ни од исламских земаља.
Уколикоко све исламске земље не подузму заједничке мере против Израела, али и САД, Велике Британије и Француске, онда све њихове вербалне осуде немају смисла, додаје Галијашевић.
„Исламски свет мора дати прави одговор разним мерама – дипломатским, политичким, економским. Ако те не уради јасно и гласно, палестинско питање ће наставити да иде овим током да се бесомучно истребљују Палестинци“, закључио је Галијашевић.
Москва најоштрије осуђује напад без преседана на Либан и његове грађане, саосећа са породицама жртава и жели брз опоравак жртвама, саопштила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Погледајте и:
Либан Хезболах - сахрана - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2024
СВЕТ
Експлозије у Либану: Масовне детонације уређаја припадника Хезболаха, 20 мртвих, 450 рањених /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала