Како је Чичак испао међед

© Фото : Youtube/LokijelokiИван Звонимир Чичaк
Иван Звонимир Чичaк - Sputnik Србија
Пратите нас
Поређењем етничке групе са белим медведима, Чичак је подсвесно (ето посла за психологе) признао да су Срби пред нестајањем у Хрватској. И да су заштићени управо због тога — што су пред нестајањем. И ту не помаже „специјални третман“.
Фрањо Туђман - Sputnik Србија
Да ли је Хрватска одмакла од Туђманове реторике

Ако сте помислили да су Шведска, Норвешка или, далеко било, Нови Зеланд државе у којима је остварени ниво људских и мањинских права на највишем светском нивоу — грдно сте се преварили. Судећи по изјави Ивана Звонимира Чичка, председника Хрватског хелсиншког одбора — Хрватска је држава у којој су мањине најзаштићеније на свету.

„Срби су заштићени као поларни медведи. Цела јавност скочи на ноге чим се нешто догоди. Увек ће постојати проблем, с обзиром на ратне ране, људи не могу то заборавити. Ту треба времена да се људи навикну на оно друго. Ми као нација морамо да се привикнемо на оно друго и на оне друге“, рекао је Чичак.

Шта закључити после стилске фигуре неспорног борца за људска права Срба, него да је данашња Хрватска најдемократскија земља која је постојала. Јер, кад се за неког каже да је заштићен као бели/поларни медвед, онда је том неком много добро у животу. Само што му девице не приносе кô султану од Брунеја.

А кад су припадници националне мањине која је доскоро имала статус „реметилачког фактора“ заштићени попут белих/поларних медведа, испада да је данашња Хрватска рај на земљи.

Колинда Грабар Китаровић - Sputnik Србија
Остао без панталона поред председнице Хрватске (видео)

Но, да видимо каква је Чичкова аргументација за ову тврдњу.

Елем, Чичак је упитао и зашто сви говоре о српској мањини у Хрватској, у којој живи и два одсто муслимана.

Остаје нејасно зашто Чичак помиње муслимане, да ли жели да сугерише да није баш све идеално ни са мањинским правима других нација?

Истина, Чичак је приметио да није све идеално кад је реч о поштовању људских и мањинских права у Хрватској уз напомену да „има доста младих који су први пут изашли на изборе, а који НДХ не сматрају злочиначком творевином“.

„Видите, рецимо расизам на утакмицама, нека утакмица с Локомотивом, Динамом, одједном неко почне скандирати: ’Убиј Србина!‘. То је резултат тога што су многи млади људи васпитавани у постратној трауми, то иде из уста на ухо. Питање је како то зауставити, а то је пре свега кућно васпитање“, рекао је Чичак и додао да су политичари ти који би требало да реагују током таквих скандирања.

Споменик Фрањи Туђману у Вуковару - Sputnik Србија
Хрватска – од Туђмана до Туђмана

Цинично бисмо се могли сложити и са овом констатацијом, мада није јасно ко је фашизам сузбио кућним васпитањем, али хајде… Тамо где су мањине заштићене као бели медведи, ту и тамо понеки фашистички узвик и није неки проблем. 

Говорећи генерално о правима мањина, Чичак је рекао да су Роми и даље најугроженији у Хрватској, с обзиром на социјалну ситуацију у којој живе, да се тешко адаптирају, али и да многи раде на томе.

И ово је сасвим у реду, готово опште место, где то на Балкану Роми нису најугроженији и где то светска економска криза није осиромашила становништво?

Оно што од старта није у реду је сама метафора коју је употребио Чичак. Упоредити људе са било каквим медведима је увредљиво за те људе. Ма колико намере биле часне.

Авион Ер Србије и Кроација ерлајнс - Sputnik Србија
Срби и Хрвати: Има нека тајна веза

Поређењем етничке групе са белим медведима, Чичак је подсвесно (ето посла за психологе) признао да су Срби пред нестајањем у Хрватској. И да су заштићени управо због тога — што су пред нестајањем. И ту не помаже „специјални третман“.

А пошто је већ поменуо муслимане, којих има два одсто (претпостављамо да су великом већином Бошњаци), онда би требало да зна какав би надимак оваквим изјавама стекао у Босни, матичној држави Бошњака. Међед!

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала