Све глобалне кризе Запада решавале су се ратовима (видео) (2)

© Sputnik / Радоје ПантовићПредседник РС Милорад Додик
Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Са председником Републике Српске, пред његов пут у Москву, прокоментарисали смо и политичку „представу“ у Њујорку. Градоначелник Сребренице, мајке Сребренице и Бил Клинтон, искористили су прилику да још једном злочин у Сребреници назову геноцидом, глас премијера Србије се просто губио у серији „пријатељских“ оптужби.

Додика смо питали да ли је био позван на ту манифестацију и шта мисли о еуфоричном обећању Ђамила Дураковића да ће гласати за супругу бившег председника.

— Може тамо да гласа како хоће, али ће овде изгубити Сребреницу…

Да ли такве „изливе љубави видите као опасност за РС?

Председник РС Милорад Додик  и главна уредница српске редакције Спутњик Љубинке Милинчић - Sputnik Србија
Противници референдума скривају шта се у Босни спрема (видео) (1)

— Америка је несумњиво важан фактор и не треба је занемарити, треба избећи било какав сукоб са Америком. То је поготову за мале заједнице каква је наша, потпуно нормално. Али имате неке темеље које не смете погазити. Имате морал, карактер, не можете дозволити да будете љигавац и полтрон и тако се понашате у политичком смислу. То је позната прича. Много пута сам био у Америци када се одједном појави неко ко и није био предвиђен да буде на састанку. Ја верујем да ни сам премијер није знао ко ће бити тамо. Па Клинтон је саучесник у злочину у Сребреници. Клинтон је од Алије Изетбеговића тражио да ако жели да се Америка укључи на његову страну, онда мора бити на неком месту побијено макар неколико хиљада људи! Онда је то Изетбеговић обезбедио и Клинтон је дао наређење да се Срби бомбардују. И сад, наравно да он брани свој злочин.

 

Нећу да ћутим о америчким злочинима

 

— Могу да разумем да се нека војна сила укључи у борбу против неке друге војске, да се прикључи некој трећој страни, то је у реду. Међутим, ви сте тукли наше цивиле, бацали сте осиромашени уранијум. Због вас су болнице у Бањалуци данас пуне деце од неколико година која болују од леукемије и тешких малигних обољења узрокованим бацањем осиромашеног уранијума. Шта сте ви то урадили? Зашто сте напали наше гене, наше животе на овим просторима? Шта хоћете, да ћутимо о томе? Ево, ја нисам спреман да ћутим. Онда узмете такве сплачине какав је Дураковић, који глумата неке приче, као он ће сада обезбедити да Клинтонова победи, па ако она победи тај глас ће управо бити одлучујући да би неко поново дошао у Сребреницу и оргијао тамо у тој лажи која постоји. Лажи су биле и Маркале и Тузланска капија и много шта друго…

Занимљиво је да се тема о Маркалама поново покреће, иако је већ доказано да Срби нису пуцали на Маркале. Ипак се формира некаква комисија…

Жртве бомбардовања пијаце Маркале у Сарајеву, 28. августа 1995. - Sputnik Србија
Срби нису могли да пуцају на Маркале

— То је све под плаштом САД. Американци су се играли тим ситуацијама у току рата. Прво је прекршен ембарго око оружја за то време, јер су дозволили и тајним каналима преко Хрватске наоружавали муслимане. Друга ствар је била да су довели муџахедине, 4.500 светих ратника ислама на простор БиХ који су се и те како обучили и касније били део оног што се догодило 11. септембра у Америци. Америка показује способност да направи себи озбиљне непријатеље. Тад им је било потребно да се Срби окарактеришу као главни кривци, монструми, чак је инсцениран и случај Маркале где је очигледно подметнута бомба, то је био први терористички акт у бившој Југославији. Муслиманска власт је подметнула експлозиве и убила људе, а медијски приказала да је то дошло са стране. Чак и судије Хашког трибунала више не прихватају да је то истина. И нико никад није хтео да направи на међународном нивоу озбиљну експертску екипу балистичких стручњака који би то утврдили. Тако је било и са Тузланском капијом, где је исто подметнут експлозив, где је убијено 70 људи, а онда речено да је то урађено пуцањем из једног топа који не може да добаци, и гранате која није могла ни под којим условима да са тог положаја долети баш ту.

 

© Sputnik / Радоје ПантовићПредседник РС Милорад Додик и главна уредница српске редакције Спутњик Љубинка Милинчић
Председник РС Милорад Додик и главна уредница српске редакције Спутњик Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Председник РС Милорад Додик и главна уредница српске редакције Спутњик Љубинка Милинчић

У Сребреници се и живи проглашавају мртвима 

 

— Али био је тамо неки Верко, балистички стручњак код Муслимана, који је правио извештај и на Маркалама, и на Тузланској капији. Замислите како је у току рата он стигао из Сарајева да утврди шта је било у Тузли. И то су сви узели као званичну причу. Никада се није утврдила истина. Овде постоји озбиљна неистина и у вези са страдањем у самој Сребреници. Увек говорим да бих волео да ниједан човек није погинуо, да никада није било рата, али сад говоримо о чињеницама. На бази тих лажи они хоће да оптуже мој народ и РС и обезбеде њен нестанак зато што су они лагали. Ја на то нећу да пристанем, ради се о томе, ја нећу да пристанем на неистине, а страдање сваког човека и Бошњака, и Хрвата, и Србина мене боли. А неистине су и Маркале, и Тузланска капија, и наравно ова њихова прича о Сребреници коју хоће да претворе у мит. А није утврђена истина…

Знате како су они употребили основу за пресуђивање? Тако што су власти за време Драгана Чавића у РС натерале да се направи комисија која је направила извештај, односно потписала извештај који су направили Педи Ешдаун и странци. Они су само потписали извештај да се ради о 8.700 (жртава). То никада није доказано. Имате случајеве да су људе ископавали у Власеници и другим местима и премештали у Сребреницу само да би показали број. То ће једног дана бити истина. Не може се то сакрити. Ја стално упорно зовем и позивам — хајде да направимо једну међународну комисију. Нека буде неутрални стручњак који ће то тачно утврдити за две, три, пет година. Утврдити тачно стање, свакога пописати. Па ми смо звали људе чија се имена налазе на надгробним споменицима у Сребреници, звали неког Хусу, имамо његов број, звали га у Шведску и он се јави на телефон. А његово име пише.

Да ли Ви мислите да ће, чак и да се та комисија формира и да се донесе одлука да није било тако како они кажу, то нешто променити у перцепцији РС?

Александар Вучић и бивши амбасадор САД у Србији камерон Мантер на предавању у институту Ист вест у Њујорку. - Sputnik Србија
Вучић: Не подржавамо референдум у Српској

— Неће. Многи су у Америци направили каријере на причи о нама. И то су управо Клинтонови људи. Ти се људи држе. Шта је њима важно ко је Додик.

Погледајте данашњу штампу. Да се човеку коса дигне на глави. Бошњаци прете РС, Хилари ће да нападне Русију атомском бомбом… Сви би да ратују против свих. Може ли се рећи да је безбедносна ситуација не само у РС, него у свету давно прешла црту подношљивости и да заиста води ка неком рату, надам се мањем?

— Све глобалне кризе Запада увек су се решавале неким ратним сукобима. Хиперинфлација, Други светски рат и све остало што је тресло западну економију. Криза која је 2008. године манифестована у Америци као хипотекарна и раширила се на читав свет, само је камуфлирана и она није престала. Озбиљни су проблеми. У задње време чујемо да су озбиљне банке Западне Европе пред колапсом, чак није могуће ни санирати толике дубиозе. Шта мислите, шта ће се десити кад нека озбиљна немачка банка дође у ситуацију да падне.

 

Запад нема решење за своје економије

 

Имали смо пример 2008. године када је држава упумпала огромне количине пара…

Председник РС Милорад Додик и предесдник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Додик изнервирао западне медије

— Јесте, али питање је да ли сад држава може или хоће. Или ће то опет. Али опет је то крпљење, није решење. Запад нема решење за своје економије. Европа је упала у структуралну кризу зато што је напросто дошла у дисбаланс онога шта су циљеви и шта је могуће да се уради… И то се генерише и камуфлира причом о мигрантима. Како је могуће да једну велику Европу од 550 милиона становника угрози милион и по миграната. Перцепцијски, то је немогуће прихватити. Али је направљена прича да су они главни проблем Европе. Не, наравно да нису. Проблем Европе је то што њена економија не може да расте, проблем Европе је то што је задњих годину дана сваких месец дана штампала 60 милијарди евра без покрића до износа од 1.100 милијарди, како би спасла свој економски систем. Ако штампате новац без покрића, ви утичете на слабљење економије и ваше вредности. Запад је научио на лагодан, леп и богат живот, а ви га осиромашујете и онда је питање колико су људи спремни да то прихвате.

Из тих фрустрација настају ратни лешинари који се крећу и раде на исти начин. Где год се појави нека прича или сугестија са неке стране они крећу у медијску припрему. Или ја верујем да су само спекулације. Знате, у БиХ се појави неки Халиловић који је био командант ратне Армије РБиХ. И он сад нешто прети ратом. Ми знамо да је то став свих у Сарајеву. Није то Халиловић.

Морам опет да поменем Русију. Ви не можете тамо, претпостављам, да причате са Путином, а да не поменете и та питања безбедности. Ми смо овде у Србији имали разне приче — шаљу нам Руси оволико или онолико оружја, малтене атомску бомбу ће нам послати… Да ли сте Ви имали такве разговоре са Русима, да Вас они војно помогну, на било који начин — давањем оружја, или кредита за оружје, да ојачате ту одбрану… Јер смо сви ми свесни да је РС у сталној опасности?

— Па Републици Српској је одузето право на војску…

Да, она има само полицију…

Генерал и бивши начелник ратног штаба Армије БиХ Сефер Халиловић - Sputnik Србија
Сефер Халиловић: Нестаће Република Српска

— Зна се тачно шта полиција може да има, и ми у оквиру онога што је званично и разговарамо о неким могућностима, али то је све званично. Мора јавност да зна да су, рецимо, под аранжманом који је важио и уговорима као што је рецимо Анекс два Дејтонског споразума, који је решавао питање војске на простору региона, ограничене полицијске снаге. Ми смо до пре неколико година били под условима, које је неко од наших раније потписао, по којима полиција РС може да има једну пушку на десет полицајаца. Само једну пушку! Замислите, молим вас. То је био пропис, они су мене притискали годинама да пристанем да се направи тај аранжман, ја сам наравно одбио… Ми сад имамо могућност, као све полиције, да сваки полицајац има пушку, да има могућност, што је сасвим логично и нормално. Ако је то легално на Западу, зашто би било овде нелегално? У том смислу хоћемо да опремимо и осавременимо полицију, јер се наша полиција показала способном да се бори против тероризма. Из тог неког цинизма, из неподношљивости Запада према нама, они кад седе са мном увек говоре да смо најбоља полицијска агенција на простору Босне и Херцеговине. Али у сваком случају, никад вам то јавно неће рећи. Рецимо, наши момци који раде у одељењу за сајбер-криминал, показали су се као једни од најспособнијих. Сада их јуре ови са Запада, дају им било каве услове само да пређу код њих, да раде за њихове агенције и остало.

А Ви не дате?

— Па момци имају патриотска осећања… Не ради се о томе, то је увек лична одлука, али момци су одлучили да остану овде и да раде. Дакле, друго је Србија. Србија има право да се војно наоружава, и то је сасвим логично — Србија има право на војску. Знате, је л‘ неко мисли, тај Халиловић, који ту нешто напада сада нас, да би Срби остали у војсци БиХ и напали Републику Српску? Како он то мисли? То је лудо, то не можете више да објасните. Али он то као доказује, показује. А код нас у РС не постоји ниједан ратни план! Ми немамо ниједну намеру да се макнемо, или да некога дирнемо у том погледу. Имамо намеру да се бранимо, и бранићемо се. Имамо потенцијал за то.

А прија ли Вам кад каже Вучић да неће нестати Република Српска?

Борба за Српску не води се оружјем него гласом

— Наравно да неће нестати, и мени је драго, ја сам захвалан Вучићу што то јасно говори. И то је веома јасно и прецизно, то нисмо могли да чујемо до сада у Србији. Ево сада чујемо, и то је веома важно што он каже. И ја сам веома поносан, и народ Републике Српске је захвалан за такву врсту приче. И то је, извините молим вас, сасвим логично понашање. Ево, поред тога, да се вратим на ову причу, како неко мисли, тај Халиловић, или Бакир Изетбеговић, да ће касарна у Бањалуци напасти Републику Српску, тамо где је батаљон у којем Срби чине 99 одсто људства? Је л‘ то нормално? Није нормално. Према томе, они то разбијају Босну и Херцеговину. Они су ти који желе рат у БиХ. Ми желимо стабилност и мир.

 

Нови пројекти са Русијом

 

Добро. Да завршимо једним кратким питањем. Имате ли јасне нове пројекте, економске, у Русији? Ви тамо идете на економске разговоре. Да ли можемо нешто да најавимо, или да похвалимо пред Ваш одлазак?

— Па ми смо у сталним контактима, наравно. Русија је сада суочена и са својим проблемима економског развоја, и то ће бити интересантно да видимо, јер и ми смо имали санкције. Ми то отприлике знамо. Нас би интересовале неке производње које би биле могуће, на бази наших сировина, као што је прехрамбена индустрија за руско тржиште. И у том погледу смо раније разговарали са господином Подорченком у Санкт Петербургу, а крајем године ћемо се наћи на њиховом великом привредном форуму, где ћемо покушати да дођемо до неких који су заинтересовани за прераду воћа и поврћа, и наравно за прераду меса. Раније смо разговарали о једној фабрици која би могла да производи пуреће месо, и у том погледу све су зауставиле, наравно, ове санкције. То је било све пре тога. Ја разумем да Русија, наравно има ту врсту приче, али сам спреман да то рехабилитујем поново, уколико постоји могућност.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала