Амерички медији: Иран намерно бирао мете како би нанео што мање штете Американцима

© REUTERS / Marius BoschАмерички војници у бази у Ираку
Амерички војници у бази у Ираку - Sputnik Србија
Пратите нас
Иранске власти су намерно бирале мете приликом ракетних напада на објекте САД у Ираку, како би страдало што мање америчких војника, пише лист „Вашингтон пост“, који се позива на представника администрације САД високог ранга.

„То је омогућило Иранцима да сачувају своју репутацију, а обе стране су добиле прилику да се повуку са ивице рата“, истакао је званичник.

Према његовим речима, америчке власти су већ седмог јануара знале списак објеката које Иран намерава да ракетира, али није било познато о којим се тачно објектима ради.

Амерички војници су добили те информације од власти Ирака неколико часова пре напада, пише лист.

Раније је телевизија Си-Ен-Ен, која се позива на дипломатски извор, саопштила да је Ирак раније обавестио америчку страну о томе које базе ће бити нападнуте, након што су добили те информације од Ирана.

Иранска војска је 8. јануара извела ракетни напад на америчке објекте у Ираку. Чувари исламске револуције (елитни одред иранске војске) назвали су ову операцију „Мученик Сулејмани“. Неки медији јављају да је том приликом нанета велика материјална штета — уништено је неколико авиона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала