- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Порука митрополита Јоаникија: Ако неће мир, узеће проклетство

© Фото : Спутњику уступила Епархија будимљанско-никшићкаМитрополит у Ђурђевим Ступовима
Митрополит у Ђурђевим Ступовима - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије данас је поруку противника његовог устоличења на Цетињу назвао подмуклом и тужном и додао да је црква учинила све за мир, а да ће онај ко неће мир, узети проклетство Светог Петра.
„А где бих се ја то друго устоличио? Хоћу ли њих да питам где ћу се устоличити, њих који ме трују мржњом свакодневно. Али, лако је мени све то. Знам како је прошао мој претходник. Он је мученик био за тридесет година своје архијерејске службе у Црној Гори, живи мученик и паћеник. Али је био Божји човек, па је то носио. Имао је увек осмех величанствени. Као да те сунце грeје са његовога лица. А знамо колико је патио. Ја знам, сведок сам“, истакао је Јоаникије који је како се наводи на сајту МЦП данас служио литургују у манастиру Морача, поводом Успења Пресвете Богородице, славе тог манастира.
Устоличење Јоаникија планирано је за 5. септембар у Цетињском манастиру.
Јоаникије је поручио да „неће нигде друго да тражи свој трон мимо онога који је Господ и Свети Петар Цетињски утврдио“.
„То је онај трон који припада овој Митрополији и Српској православној цркви. То је светосавски трон“, рекао је Јоаникије.
Додао је да такође није хтeо да одлаже устоличење.
„Јер, нико нема то право да тражи од нас. Али смо, да бисмо допринели колико год можемо да не буде сукоба, свађе и граје и, не дај Боже, чега још горега, учинили све да се ова свечаност обави по закону хришћанскоме а да буде скромна. И позивамо све на мир, на скромност и на братску љубав. И надам се да разумете, јер нисмо хтели ни другу ствар да допустимо: да се овај искључиво црквени догађај и чин подређује било којој политици, нити да се за њега везује и лепи политика, нити да му се даје другачији значај од онога што он има“, казао је Јоаникије
Митрополит је рекао да „није тачно да је забрањено народу да учествује у свечаности“.
„Само смо замолили народ да дођу представници свих црквених општина у Црној Гори, цело свештенство и да се, наравно, тога дана врше службе Божје, јер је то догађај за целу Цркву, по свим градовима у Црној Гори, да се прослави тај догађај. Долази нам Његова Светост Патријарх српски, новоизабрани, господин Порфирије кога ћемо свечано дочекати у Подгорици, наравно и на Цетињу. Долазе нам и гости из других помесних цркава и то је нама велика част“, казао је Јоаникије.
Поручио је да би то, „да је среће, била част и за Цетиње“.
„Долазе им благослови Јерусалимске патријаршије, Руске православне цркве и светога Кијева, Бугарске и осталих православних цркава. Видели су људи и хоће да дођу. Потврдили су и бискупи Римокатоличке цркве са Приморја, јер сам и ја био на устоличењу бискупа которског. И људи хоће да нам се на такав начин одуже и подрже нас. И хвала им за то. Позвали смо и представнике других верских заједница у Црној Гори, и доћи ће. И треба лепо да их дочекамо. И да буде мирно и лепо на Цетињу“, поручио је митрополит црногорско-приморски
Он је казао и да су учинили све што је било могуће за мир.
„Ако неће мир, онда ће узети проклетство. А ко неће да узме мир Божји, онда ће узети проклетство Светога Петра. И ја их упозоравам да не срљају на проклетство. И опет понављам, ја се њих одрећи не могу, то су моја браћа. То је мој род и мој народ. А они нека чине што им драго, и како их њихова памет и савест уче“, поручио је Јоаникије.
Он се како се наводи на сајту МЦП „осврнуо на своје предстојеће устоличење“.
„Била је велика хајка да се то право, не само мени него Цркви и православном народу у Црној Гори ускрати од некаквих дружина које се појављују као печурке после кише. Али знамо и те печурке: нису дуготрајне. И то ће нестати. Односно, људи ће схватити и разум ће преовладати, и братска љубав. Тако ће заблистати ново лице Црне Горе“, поручио је Јоаникије.
Рекао је да је „све то доживљавао с болом, јер смо то и до сада гледали“.
„То су братски раздори у Црној Гори. И колико су год они били гласнији, ми смо све више ћутали да ничим не допринесемо тој граји и тој свађи. И нисмо се свађали ни са ким, нити ћемо се свађати. Али, наравно, не можемо одустати од онога што је дато нашој светој Цркви од Светога Саве па до дана данашњега“, поручио је Јоаникије.
Казао је и да „никада није коначно упражњен трон митрополита црногорско-приморских од Светога Саве до дана данашњега“.
„Ја сам 56. изабрани митрополит црногорско-приморски. Наравно, рачунамо све од Епископије зетске коју је основао Свети Сава па до дана данашњега, а 41. који се устоличава на Цетињу. И ако је и један континуитет и једно право јасно у Црној Гори то је јасно. Коме то право припада? Припада, не мени него мојој Цркви која ме је послала“, казао је Јоаникије.
Храм васкрсења Христовог у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
РЕГИОН
На дочеку патријарха у Подгорици "Београдски синдикат" и Даница Црногорчевић
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
РЕГИОН
Устоличење митрополита Јоаникија уз директан ТВ пренос
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
РЕГИОН
Павловић: Митрополија повукла разуман потез, они други дижу тензије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала