- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Какав је утицај електромагнетног зрачења: Научници не могу да се сложе

© Sputnik / Лола ЂорђевићАнтене на крову зграде
Антене на крову зграде - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Бројна научна истраживања потврдила су утицај електромагнетног зрачења на живот пчела, али нека од њих то побијају, па научници избегавају да о томе донесу дефинитиван закључак.
Група аутора у новом броју стручног часописа „Ветеринарска станица“ истиче да нису потпуно јасни учинци вредности радиофреквенцијског електромагнетног зрачења (РФ-ЕМЗ) на пчелиње заједнице, тако да оно не искључује ни могућност прилагођавања пчела током краћег или дужег излагања тим зрачењима, преноси „Јутарњи лист“.
Међутим, у чланку часописа који издаје Хрватски ветеринарски институт, наводи се знатно већи број истраживања која потврђују биолошке ефекте РФ-ЕМЗ-а на медоносне пчеле.
Неки од њих су дезоријентација, поремећаји понашања у кошници и поремећаји комуникације, смањена плодност и носивост матице, производни поремећаји и поремећаји у размножавању, оксидацијски стрес и генотоксичност.
Једно истраживање спроведено је на укупно 16 пчелињих заједница и то тако да су осам пчелињих заједница аутори изложили зрачењу, пет заједница зрачењу пуног интензитета и три с 50 посто смањеног интензитета зрачења, док осам заједница није било изложено и послужиле су као контролна група.
Резултати су показали значајно већу способност повратка у кошнице пчела радилица из контролне групе. Из те групе 63 посто пчела се враћало у кошнице, у односу на 49 посто пчела које су биле изложене ЕМЗ-у.
Друго истраживање показало је да свакодневно десетоминутно излагање пчелињих заједница током десет дана проузрокује нестанак пчела скупљачица из заједнице, односно њихов отежани и дуготрајнији повратак у кошницу што је последица дезоријентације. Такође, истраживање је показало знатно мањи број излазака и улазака радилица у кошницу, те с тим у вези и мању производњу, односно мању количину опрашивања биљака и смањену производњу меда и других пчелињих производа.
Једно од истраживања, које је излагало пчелиње заједнице мобилном телефону током разговора, забележило је повећање фреквенције слања звукова пчела 25 до 40 минута након успоставе позива с укупним трајањем чак до 12 сати након прекида разговора. Детаљнијом анализом аутор је утврдио неколико различитих фреквенција које су изложене пчеле користиле.
На крају једног експеримента, аутори су евидентирали значајно слабљење заједница и коначно потпуни нестанак одраслих пчела из кошница изложених ЕМЗ-у.
Аутори чланка, међутим, наводе и резултате истраживања која не показују никакве значајне учинке зрачења те врсте на пчеле.
Једно истраживање показало је да озрачивање пчела РФ-ЕМЗ-ом с фреквенцијом нема ефекта на агресивност и оријентацију пчела, као ни на њихову међусобну комуникацију. Уз наведене закључке аутори напомињу да се појава наглог нестанка радилица из кошнице не може повезати с учинцима радиофреквенцијског зрачења.
© Sputnik / Лев Устинов / Уђи у базу фотографијаСмањена способност опрашивања и мања производња меда последица су изложености пчела зрачењу
Терапију може да спроводи само дипломирани лекар – апитерапеут. Обраћање народним исцелитељима се категорички забрањује.  - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Смањена способност опрашивања и мања производња меда последица су изложености пчела зрачењу
Такође, у једном од истраживања аутори су показали да ефекти у зависе од физичких услова РФ-ЕМЗ, као што су јачина поља и модулација. На подручју највеће јачине поља аутори су током прва два месеца утврдили повећану агресивност, смањену јачину пчелињих заједница и смањену површину занесеног пчелињег легла.
Међутим, већина их је уочила да је код свих пчелињих заједница смањена количина полена и меда, смањен надражај за храњењем, што последично може довести до смањења ефикасности опрашивања и продуктивности заједнице.
Истраживања су спроведена због чињенице да употреба бежичне технологије представља највећи и најбрже растући извор загађења околине електромагнетним зрачењем људског порекла.
Употребом уређаја који користе бежичну технологију, попут мобилних или бежичних телефона, уређаја с подршком за вај-фај или блутут, те развојем потребне инфраструктуре, вредност радиофреквенцијског електромагнетног зрачења у фреквенцијском појасу око један гигахерц повећала се готово 1.018 пута у односу на врло ниску вредност природног зрачења.
Знатни пораст развоја и примене бежичне технологије последњих 30 година и дефинисање РФ-ЕМЗ као могућег канцерогеног фактора за људе, довели су до забринутости и узнемирености шире јавности о штетним последицама на здравље људи, животиња, па и биљака, објашњава се у истраживању.
Та стрепња је још већа због изостанка познавања штетних ефеката пре него што се одобри и примени нова технологија, што се повезује с јавним негодовањем и неодобравањем увођења 5Г технологије. Али, упркос огромном порасту електромагнетног загађења, чини се да општа популација, па чак и немали број научника, није у потпуности свестан промене вредности природног електромагнетног окружења.
„Разлог томе могло би бити слабо познавање деловања РФ-ЕМЗ-а антропогеног порекла на здравље људи и животиња те неразумевање његовог деловања на друге природне и вештачке атмосферске компоненте, као и на јоносферу. На темељу резултата бројних истраживања познато је да РФ-ЕМЗ уз термички изазива и нетермички ефекат, који се може манифестовати променама на нивоу молекула (ДНК - карцином) и на нивоу органских система (нервни и имунолошки)“, стоји у тексту.
Спавање - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Колико је штетно спавање поред телефона
Разговор телефоном - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2020
Руски неуролог открива како да се заштитите од зрачења мобилних телефона
Високе технологије - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2020
Болести, невреме, шпијунажа... Како мрежа због које су у клинчу Америка и Кина утиче на свет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала