- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Сфинга краља и богиња-лавица: Ново откриће у Египту /фото/

CC0 / Pixabay / Сфинга у Египту
Сфинга у Египту - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
Пратите нас
Тим египатских и немачких археолога, предвођен професором Куригом Сурузианом, који је ископао спомен-храм краља Аменхотепа III у древном граду Луксору, открио је велику колекцију огромних комада кречњака, за које се испоставило да су остаци древних статуа.
Према речима Мустафе Вазирија, генералног секретара Високог савета за антиквитете, откривене су крхотине на зидовима и стубовима украшеним церемонијалним и ритуалним сценама. Међу пронађеним фрагментима били су и делови две колосалне кречњачке статуе краља Аменхотепа III у облику сфинге дугачке око осам метара.
На фараоновој глави се налази немес — краљевски покривач за главу, који је служио као један од симбола моћи египатских фараона. Такође, фараона одликује краљевска брада и широка крагна око врата. Према Вазиријевим речима, статуе су пронађене на задњем делу капије треће зграде, након чега су оне темељно очишћене, ојачане и рестауриране.
Истраживачи су успели да идентификују у пределу грудног коша једне од статуа натпис са завршетком Аменхотеповог имена, што значи „обожаван од стране бога Амона Ра“.
Тим је пронашао и три бисте и три доња дела статуа — богињу-лавицу Секмет испред отвореног дворишта и у великој сали храма са стубовима. Ови фрагменти ће бити упарени са другим артефактима пронађеним раније на локалитету, а онда и изложени у храму на њиховим оригиналним местима.
Пронађени су и фрагменти зидне декорације од пешчара у рељефу који приказује сцене Хеб-седа, јубиларног празника Аменхотепа III и сцене приноса жртви разним боговима.
Пројекат конзервације локалитета изводи се од 1998. под покровитељством Министарства туризма и антиквитета и Немачког археолошког института у Каиру.
Владавина фараона Аменхотепа III (1388-1351 п.н.е.) представљала је врхунац грађевинске активности у Луксору. Његов храмски комплекс, назван „Храм милиона година“, саграђен је од нубијског пешчара. Нажалост, величанствени комплекс је, како подсећа „Национална географија“, порушен као резултат снажног земљотреса који је захватио земљу у време старог Египта.
Египатска мумија - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Први пут после 3.000 година: Откривено шта се крије у мумији великог фараона
Бронзани римски додекаедар из 1. века - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
СРБИЈА
Мистериозни римски предмет пронађен и у Србији /фото/
Египатска мумија - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
СВЕТ
Велико откриће у Египту: Пронађене три мумије са златним језицима, гробница била запечаћена /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала