- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев запретио „ћорцима“: Кримски мост неуништив – нападач би доживео удар од кога нема опоравка

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаКримски мост
Кримски мост - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Пратите нас
Кримски мост је заштићен из ваздуха, са воде и копна, а на њему се налазе и специјални сензори за праћење и уништавање сумњивих објекта. У случају продора у простор испод моста диверзант ће бити уништен, кажу руски експерти поводом претњи Кијева да ће тај објекат бити срушен.

Узалудне претње украјинских екстремиста

Иако Кијев рачуна да би такве планове могао да реализује уз помоћ ракета добијених од САД, пре свега са вишецевним ракетним системима ХИМАРС, руски војни експерт Владислав Шуригин каже да Украјина нема средства којима би могла да уништи или оштети Кримски мост, те да кијевске власти треба да буду свесне последица таквих планова.
„Физички је немогуће уништити тако огроман објекат средствима која су на располагању Украјини. Може ли Украјина толико да оштетити Кримски мост да се он не може користити? Осим саботаже великих размера, Украјина нема друге опције у погледу наоружања. Међутим, Украјина треба да буде свесна да ако дође до таквог терористичког напада, онда ће у том случају морати да заборави на безбедност свог највишег руководства и свега што је са њим повезано“, каже Шуригин.

Кримски мост заштићен као нуклеарка

Руски војни експерти истичу да је Кримски мост, који повезује кримско полуострво са остатком земље, стратешки инфраструктурни објекат прве категорије, а да је његова заштита на нивоу заштите нуклеарних електрана. Заштићен је са више линија противракетне одбране и најсавременијим системима, укључујући радарске системе.
Из ваздуха га чувају руски борбени авиони који се налазе на борбеном дежурству на Криму. На копну су постављени противваздушни системи С-300 и С-400 „Тријумф“, „Тор-М2“, „Панцирь-С1“ и други системи способни да сруше сва постојећа средства ваздушног напада, укључујући стратешке бомбардере, балистичке и крстареће ракете, као и пројектиле испаљене са земље. Са воде га чувају ратни бродови и патролни чамци. Сам мост је заштићен и специјалним ходроакустичним уређајима за упозорење Амулет-П, па ако се неко завуче под воду систем реагује.
Осим тога, експерти тврде да је Кримски мост грађен истом технологијом која се примењује приликом изградње нуклеарне електране, што значи да његова конструкција може да издржи директан удар авиона.
На заштити моста раде и специјалне јединице Руске гарде, противдивезионе јединице и рониоци, Црноморска флота и ФСБ.
Експерти истичу да би покушај напада на Кримски мост завршио контранападом, после којег нападачи не би могли да се опораве. То би, како прецизирају, могло да резултира разорним ударом на центре за доношење одлука у Кијеву, војне инфраструктуре и логистичке канале за испоруке оружја.
© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаПретње Кијева да ће уништити Крим и стратешке објекте на полуострву потврђују да главни задаци руске специјалне војне операције денацификација и демилитаризација - треба да се спроведу у целој Украјини
Кримски мост - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
Претње Кијева да ће уништити Крим и стратешке објекте на полуострву потврђују да главни задаци руске специјалне војне операције денацификација и демилитаризација - треба да се спроведу у целој Украјини

Лондон и Кијев спремају напад

Кримски мост, изграђен после присаједињења Крима Русији - већ дуго је кост у грлу украјинском режиму који упорно кује планове како да га уништи.
Алексеј Арестович, саветник украјинског председника Владимира Зеленског рекао је да ће напад уследити „чим се појави прва техничка могућност“, док је посланик Врховне раде Алексиј Гончаренко обелоданио да су на јунском самиту НАТО-а представници Украјине са британским министром одбране Беном Воласом разматрали планове за уништење Кримског моста, док Лондон тврди да не зна за такве планове.
Такве изјаве се у Москви доживљавају као најава могућег терористичког напада и такве претње сматрају се неприхватљивим.
Политиколог Иван Мезјухо каже да се, ипак, не може искључити да су преговори Кијева и Лондона око уништења Кримског моста вођени.
„И не чуди што je те разговоре водила Велика Британија, јер је управо Вашингтон „поверио” Кијев Лондону. У ствари, Велика Британија данас испуњава вољу САД по питању Украјине, а у чињеницу да украјинска команда има жељу да изврши напад на Крим, а посебно на Кримски мост, не треба сумњати. Мислим да Лондон, полазећи од постојеће геополитичке ситуације, неће пристати да изврши напад на захтев украјинске стране. Међутим, украјински посланици ће, заједно са украјинском војском, наставити да дају такве непријатељске изјаве, рачунајући на прављење медијске галаме“, сматра Мезјухо.

Циљеви Москве морају бити спроведени до краја

Претње Кијева да ће напасти Крим и стратешке објекте на полуострву потврђују да главни задаци руске специјалне војне операције - денацификација и демилитаризација - треба да се спроведу у целој Украјини.
Кремљ је раније истицао да је безбедност Крима гарантована превентивним мерама руске војске, али, ипак, Москва узима у обзир све претње Кијева у том погледу.
Ипак, политолог Хенри Сардарјан оцењује да изјаве украјинских званичника о плановима за напад на Кримски мост „првом приликом“ нису ништа друго него оно што Кијев назива „информационо-психолошким нападом“. Он је убеђен да Оружане снаге Украјине немају и неће имати такву могућност.
„Што се тиче обећања да ће напасти Кримски мост могу само да кажем да су представници украјинских власти углавном шоумени који пре свега размишљају о томе како ће изгледати на насловницама, видео снимцима, објавама на друштвеним мрежама, па тек онда размишљају о ефикасности и ефективности. Стога, ако слушате шта говоре, онда ћете, чак и не читајући између редова, чути шта раде и зашто то раде. Један од представника украјинске администрације је рекао да је напад на Херсон или напад на руску територију заправо информационо – психолошки напад... Како сами признају, оно чему теже је уношење раздора у информациони простор и изазивање неких недоумица међу становништвом Русије. Нема другог циља, пошто су те акције, с тачке гледишта војне тактике и војне стратегије, потпуно бесмислене“, објаснио је експерт.
Кримски мост дуг 19 километара, који повезује Краснодарски крај на руском копну с Кримом, најдужи је мост у Европи и важна је саобраћајна артерија. Отворен је средином маја 2018. године и убрзо је постао покретач економије на том руском полуострву и магнет за туристе. Намењен је за аутомобилски и железнички саобраћај, а дневно по њему пређе и преко 38 хиљада аутомобила.
Истичући да је Кримски мост „добро чувана тврђава“, експерти такође напомињу да у Русији постоје три региона која су најбоље заштићена од потенцијалних напада и диверзија – Крим, Калињинград и Курили, а Крим у том погледу има „најјаче мишиће“.
Кримски мост, Русија - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
РУСИЈА
Амерички генерал позвао на напад на Кримски мост: НАТО традиција удара на цивилне објекте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала