- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Велики „успех“ Запада: Руско оружје све више на цени

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографија Војна парада у Москви поводом 71. годишњице победе у Великом отаџбинском рату, на Дан победе, 9. мај 2016.
 Војна парада у Москви поводом 71. годишњице победе у Великом отаџбинском рату, на Дан победе, 9. мај 2016.  - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Русија је у потпуности испунила план, па је током прошле године извезла оружја у вредности од 14,6 милијарди долара. Упркос санкцијама и покушајима Вашингтона да застраши и казни купце руског оружја у свету и даље влада огромно интересовање за руским ПВО системима и другим наоружањем, које се показало као квалитетно и конкурентно на тржишту.
Покушај Запада да изолује Русију и да је потисне са светског тржишта оружја не омета рад руских војних компанија са страним купцима. Авијација и ПВО системи чине највећи део испорука, а такође постоји потражња за наоружањем за копнену војску и морнарицу. Штавише, Јуриј Швиткин, заменик председника Одбора за одбрану Државне думе Русије, сматра да би портфељ поруџбина, који за ову годину износи од 16 милијарди долара, могао да се повећа до краја године.
„Свет се мења, земље све више брину о националним интересима и одбрамбеним потенцијалима. То је првенствено последица агресивне и провокативне политике земаља НАТО-а, посебно САД, које покушавају да наметну униполарни свет свим државама, светској заједници. Због тога су земље забринуте за сопствену безбедност. До сада је портфељ поруџбина остао практично на истом нивоу, али мислим да ће до краја године бити и већи.
Русија је у протеклих десет година задржала ниво испорука оружја у вредности од 14-15 милијарди долара. Главни купци руског наоружања су Индија, Кина, Алжир и Египат, а руска специјална војна операција у Украјини је показала квалитет и што је најважније ефикасност руског оружја и војне технике.
„Купци, наравно, гледају како се ова или она врста наоружања показала током специјалне војне операције, што доводи до повећања поруџбина. Показујемо квалитет наоружања у пракси. Алжир, Индија, Бразил, Пакистан и бројне друге државе данас показују интересовање за наше оружје“, каже Швиткин.
Главни део руског извоза чини авијација (авиони и хеликоптери) – око 40 одсто, а такође средства ПВО – око 30 одсто.
© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаСкоро сви типови руског наоружања и војне технике које се нуде за извоз више пута су коришћени у стварним борбеним дејствима у Украјини и Сирији
Специјална војна операција у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Скоро сви типови руског наоружања и војне технике које се нуде за извоз више пута су коришћени у стварним борбеним дејствима у Украјини и Сирији

Ново руско оружје плаши Запад

Скоро сви типови руског наоружања које се нуде за извоз више пута су коришћени у стварним борбеним дејствима, пре свега у Украјини и Сирији, а према речима руског председника и врховног командата Оружаних снага РФ Владимира Путина, Русија може да понуди партнерима „најсавременије типове оружја“.
Како је навео руски лидер, многи примерци руског наоружања су деценијама испред иностраних пандана, а знатно их превазилазе и по својим тактичко-техничким карактеристикама. Посебно интересовање влада за високопрецизним оружјем, роботском техником и борбеним системима.
Запад није навикао да се његова апсолутна супериорност доводи у питање, али Русија је у томе успела, оцењује руски експерт Игор Коваљов, коментаришући писања британских медија да је Путин на форуму „Армија 2022“, који се тренутно одржава у Московској области, изрекао „застрашујуће упозорење“ Западу, рекавши да ће обезбедити оружје својим савезницима.
Према наводима британског „Дејли експреса“, Запад већ дуго покушава да спречи земље попут Ирана или Северне Кореје да добију савремено и моћно оружје, али је Путин јасно ставио до знања да је Москва спремна да помогне тим државама и понудио је савезницима да набаве најсавременије врсте наоружања „од малокалибарског наоружања до оклопних возила, артиљерије, борбених авиона и беспилотних летелица“.
Коваљов, међутим, подсећа да је Запад тај који је довео до садашњег заоштравања ситуације, те да су западне земље те које испоручују оружје које се користи против руске војке у Украјини.
"Запад није навикао да се његова апсолутна супериорност доводи у питање. Треба подсетити да је Русија понудила Западу да се договори и пружи безбедносне гаранције. Међутим, сви предлози Русије су одбијени, након чега је ситуација ескалирала до крајњих граница, што је на крају довело до почетка специјалне војне операције у Украјини“, каже Коваљов.
Русија је крајем прошле године затражила од САД и НАТО-а да пружи Москви безбедносне гаранције. Међу захтевима Москве био је и тај да САД и Алијанса одустану од даљег ширења Северноатлантског савеза на Исток, као и придруживања Украјине и формирања војних база у постсовјетским земљама. Поред тога, помињано је и нераспоређивање ударног наоружања у близини руских граница и повлачење снага НАТО у источној Европи на положаје из 1997. године. Међутим, одбијање Запада да одговори на руске безбедносне захтеве је и довело до тренутног сукоба у Украјини.
„Није тајна да САД и земље ЕУ не само да снабдевају Украјину оружјем, већ и обучавају украјинску војску - у Украјини су присутни западни инструктори, има доста западних плаћеника и логично је да, нашавши се у конфронтацији са колективним Западом, Русија тражи савезнике“, објашњава Коваљов.
© Фото : Ministry of Defence of the Russian FederationРусија данас заузима водећу позицију у свету у развоју савременог наоружања и једина је земља која има хиперсонично оружје
Слика руског стратешког ракетног система са хиперсоничком јединицом за планирање - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Русија данас заузима водећу позицију у свету у развоју савременог наоружања и једина је земља која има хиперсонично оружје

Русија светски лидер у производњи перспективног оружја

Путин је такође рекао да Русија високо цени своје савезнике и истомишљенике на разним континентима. То су, како је навео, државе које се не сагињу пред такозваним хегемоном, већ бирају суверени, самостални пут развоја, желе колективно да решавају питања глобалне и регионалне безбедности на основу међународног права, узајамне одговорности и међусобног поштовања интереса, чиме доприносе заштити вишеполарног света.
Путин је рекао и да Русија искрено цени чврсте везе с државама Латинске Америке, Азије и Африке и спремна је да понуди савезницима и партнерима најсавременије типове наоружања.
С друге стране, Коваљов каже да Русија не подлеже притиску Запада јер има политичку вољу за то коју поткрепљује војна моћ.
„Није тајна да је Русија направила озбиљан технолошки искорак у развоју најновијег наоружања, у шта Запад није дуго веровао. Ми смо апсолутни лидери у неким типовима оружја, који немају пандане у свету. Снабдевање руске војске новим наоружањем додатно ће повећати војну моћ Русије, а то, наравно, плаши САД и њихове савезнике“, закључио је експерт.
Русија данас заузима водећу позицију у свету у развоју савременог наоружања и једина је земља која има хиперсонично оружје, а била је принуђена да га развије знајући да амерички противракетни систем неће бити усмерен против Северне Кореје и Ирана, већ против Русије, а потом и Кине. Другим речима, Русији је било потребно оружје које гарантовано може да савлада ту противракетну одбрану и осигура одбрамбену способност земље и заштиту националних интереса.
Москва је последњих година много урадила и поводом квалитетне модернизације Оружаних снага које су постале мобилније и стекле ново борбено искуство, а такође огромне резултате постигла је руска одбрамбена индустрија. Не само да одржава приближан паритет са САД у погледу носача и броја бојевих глава и не само да модернизује традиционално расположиви потенцијал наоружања, већ и уводи нове системе. По том показатељу данас је број један у свету.
С друге стране, Америка такође ради на развијању хиперсоничног оружја, али истовремено и Москва увелико ствара системе за одбрану од таквог, перспективног оружја.
Део украјинске ракете Точка У у предграђу Мелитопоља - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
РУСИЈА
У Москви отворена изложба оружја заплењеног у специјалној операцији у Украјини /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала