Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Нећемо одустати од КМ таблица

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICДиректор канцеларије за КиМ Петар Петковић
Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да су договором Београда и Приштине сачуване српске личне карте за Србе који живе на КиМ, као и мир и стабилност и истакао да Срби неће одустати од КМ таблица.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Успели смо да се договоримо и да добијемо гаранције ЕУ, што је за нас било најважније, а што заправо значи да смо успели да сачувамо српске личне карте за Србе који живе на КиМ, односно који имају пребивалиште на простору наше јужне покрајине“, навео је Петковић, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.
Српске личне карте, а самим тим постојање државе Србије на простору КиМ и даље важи, казао је Петковић, указујући да ће Срби користити искључиво своја документа, која издаје Република Србија.
„Били смо на прагу озбиљне кризе и сукоба, које је желео пре свега Аљбин Курти на северу КиМ, да запали поново буре барута на простору Западног Балкана“, казао је Петковић.

„Срби неће одустати од КМ таблица“

Петковић је рекао да је договор о личним картама први корак ка нормализацији односа, када је реч о поштовању споразума о слободи кретања.
„Чекају нас разговори и по питању таблица, где је ситуација доста тежа, јер Аљбин Курти одбија да прихвати КМ таблице, с обзиром на то да Срби на КиМ неће одустати од КМ таблица које издаје Република Србија“, навео је Петковић.
Он је указао на важност „дисклејмера“ у оквиру договора, који, како је нагласио, јасно показује да обостраним прихватањем личних документа не признајемо, нити ћемо икада признати независност такозваног Косова.
„Најбитније да 1. септембра нема никаквих једностраних активности од стране Приштине. На административним прелазима 1. септембра се ништа посебно неће дешавати“, казао Петковић.
Срби на КиМ поздравили су договор, не желе сукобе и не желе да живе у страху, рекао је Петковић, наводећи да нема даљег напретка у односима без почетка разговора о формирању Заједнице српских општина.
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
СРБИЈА
Борељ се опет огласио: Срећан сам због договора, али рад још није завршен /видео/
Славко Симић, лидер Српске листе Горан Ракић и Срђан Вуловић - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
СРБИЈА
Српска листа поздравила договор о личним картама
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
СРБИЈА
Стејт департмент се огласио о договору Београда и Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала