Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Калкулације нису у маниру Србије: „Опрез – наилазимо на дужника“

© Фото : ФИБАСрбија и Пољска
Србија и Пољска - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Кошаркаши Србије демонстрирали су силу на Евробаскету у групној фази коју су окончали са максималних пет победа. Орлови које води Светислав Пешић имали су луксуз да могу да калкулишу у последњем колу са Пољацима, те би у случају пораза избегли Италију и обезбедили себи лакши меч са Украјином.
Ипак, одиграли су до краја максимално поштено, разбили су Пољаке резултатом 96:69 и заказали двобој са Италијом у недељу од 18 часова.
Све вести са Евробаскета пратите у нашем специјалу.
Саговорник Спутњика бивши кошаркаш Владимир Кузмановић сматра је Србија изабрала исправан пут, без обзира што је он далеко тежи. Јер, после „азура“ може да уследи четвртфинале са Француском, касније и полуфинале са Словенијом, али отом-потом...
Србија пет од пет и мислим да би нација била разочарана и сами играчи да су ушли у било какве калкулације, из простог разлога што негде то није у нашем маниру, и не сећам се да смо икада у било ком смислу калкулисали. Једноставно, играли смо најбоље што можемо, некада је дало резултат никада није. Нисмо правили калкулације, било би заиста непријатно да смо изгубили од једне скромне екипе Пољске. Видели су сви како је то изгледало и много драго што играмо у одличном ритму ритму, који је за ову групну фазу био и више него довољан, али сада предстоје утакмице у којима кикса нема. Чињеница је да нисмо имали довољно јаке противнике као што су поједине групе биле, што не умањује стил игре, начин игре, квалитет игре који смо показали у ових пет утакмица“.
Италија је следећа препрека, а Кузмановић као и комплетна Србија нису заборавили да су „азури“ дужници јер су оставили Орлове без Олимпијских игара, када су славили усред Београда у мечу одлуке.
„Треба бити опрезан из простог разлога што наилазимо на једног противника који нам је и дужник у правом смислу речи. Недавно се десило то да су нас елиминисали са предолимпијског турнира, нисмо видели Олимпијаду због тога. И то треба имати у глави, али не да то буде главна идеја водиља да се утакмица реши у првих десет минута. Већ једноставно, баш као на турниру у Немачкој, полако, стрпљиво и 40 минута градити своју игру и заиста верујем да смо много екипа која је много боља од Италије. Не само по квалитету играча, већ и по ономе што су и једни и други показали на Европском првенству“.
Оно што посебно радује све навијаче Србије и Кузмановића је што су Орлови коначно добили Николу Милутинова који је због вирозе пропустио прве четири утакмице. Центар ЦСКА из Москве одлично је искористио сваки минут на паркету против Пољака.
„Србија некако улази можда у ову другу фазу са највише проблема. Један од тих проблема је Немања Недовић, који нажалост неће моћи да настави. Он је против Финске пружио изузетно добру партију и видело се да се враћа у форму, али ево сачекали смо Милутинова који такође није био са екипом. И не само сачекали. Него, сам очекивао његову минутажу у овој утакмици, с обзиром на то да против Израела то није тип екипе који би њему одговарао и који би њему помогао да покаже шта зна. Ови момци из Пољске то јесу, и не само што је показао, него што се екипа стрпљиво припремала за његов долазак, тако што су у свакој могућој ситуацији када је он био под кошем добијао лопту и наравно то максимално добро искористио. Не само што радује његова добра форма, него радује и читава идеја екипе да добију још једног изузетног играча у ротацији. Са њим смо много јачи, без обзира што је Ристић, одменивши Јокића одрадио сасвим добар посао, мислим да је Милутинов права снага у рекету и да ће свим екипа то бити велики проблем“.
Кузмановића не брине то што Орлови ниједном нису атерирали на Евробаскету. Постоји оно неписано правило да је увек боље изгубити у групи, јер у нокаут фази нема простора за кикс, али наш саговорник верује да Јокић и другови могу до трона.
„Има идеја која гласи да треба изгубити утакмицу да се види како то изгледа, али просто у нашој групи не знам како је то било могуће, осим Чеха који су на крају једва завршили као четврти. Ми нисмо имали већих проблема. Можда је добро имати мало јачу групу, али наша је била таква каква је била, чињеница је да када имаш лакшу групу укршташ са јачим екипама са којима ниси имао могућност да се сусретнеш. Али, мислим да смо показали једно јединство, једну снагу, једну феноменалну хемију, да не верујем да може да дође до нечег таквог из простог разлога што ако има оних момената када смо губили неке утакмице, има и оних момената када смо до трофеја стизали и без пораза. Према томе, и једна и друга опција је у реду, али оно што смо показали ми довољно гарантује да знамо на каквом смо путу и шта треба да раде наши играчи. Према томе, ја верујем да можемо до краја. Надам се, не очекујем јер кошарка је ипак игра која није толико предвидива. Без обзира на чињеницу што нисмо имали пораз, не бих волео да смо калкулисали, не бих волео да смо имали неку нервозу у екипи. Делујемо компактно, делујемо тачно тако како један шампион треба да делује и не видим шта би то могло да нас поремети, нарочито не у утакмицама које следе. Из простог разлога што дубоко верујем да смо много квалитетнија екипа од Италије“.
Прошло је 20 година од Индијанаполиса и тада је Светислав Пешић био на клупи, па многи у Србији прижељкују да Јокић и Орлови поново успех Бодироге и другова са Мундобаскета из 2002. године.
Србија и Пољска - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Евробаскет 2022
Србија на скенеру: Московски торањ – коначно!
„Апсолутно верујем да могу, зато што када је склапан тим и када се издешавало све што се издешавало, када смо их видели фактички на првој утакмици на турниру у Немачкој, на којој смо одиграли једно једино лоше полувреме, од тог момената па до данашњег дана. Видео сам једну снагу, једну добру хемију, једну добру забаву јер играмо можда и најбољу кошарку, бар по мом укусу. Имамо озбиљан нападачки потенцијал то смо показали да у сваком полувремену врло лако дођемо до 50 поена. Не желим да поредим ову екипу са Индијанаполисом у којем смо имали јако лош пролаз кроз групу, а онда направили неке невероватне резултате, ето и тако нешто може да се деси. У овом случају смо изабрали прави пут и да је квалитет противника и помогао да будемо толико супериорни. Не треба се уљуљкивати , јер ова утакмица сигурно неће бити иста и не треба неког да чуди ако резултат буде био ближи, и ако буде био мање известан из простог разлога што се ради о екипи која може да науди свима“, истиче Кузмановић.
За крај је бивши кошаркаш „скенирао“ Италијане и недељни сусрет осмине финала који је заказан за 18 часова.
„Прилично велики индивидуалци, нема ту неке нарочите игре, нема нарочитог заједничког става како то треба да изгледа на терену. Мислим да је ту наша највећа предност. Имамо више асистенција, сложни смо, нико не јури поене, сви могу да дају кош. А у одбрани када затегнемо заиста можемо да одиграмо четири пет минута по полувремену и да потпуно затворимо кош што је довољно да у два полувремена одиграмо такав неки период, јер мислим да нас могу јако тешко да чувају.
Србија и Пољска - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Евробаскет 2022
Србија поштено до краја – пета узастопна победа и заказан дуел са Италијом!
Репрезентација Србије - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Евробаскет 2022
Трновит пут Орлова до европског злата: Прво Италија, па остале „аждаје“
Хрватска и Украјина - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Евробаскет 2022
Признање из Хрватске – планиран је покушај „бега“ од Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала