- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Кремљ о безбедносним гаранцијама Кијева: Разлози за специјалну операцију све актуелнији

© Sputnik / Алексей ЛебедевПоглед на Кремљ
Поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Разлози за специјалну операцију постају актуелнији, Кијев задржава оријентацију ка уласку у НАТО, прокоментарисао је документ о безбедносним гаранцијама који је објавила Украјина Дмитриј Песков, портпарол руског председника.
„Генерално, говоримо о одређеном документу и нико не крије да се тај документ има у виду пре уласка Украјине у НАТО, односно остаје референтна тачка за чланство у НАТО. Сходно томе, главна претња нашој земљи остаје, па чак и један од разлога због којих је било неопходно спровести специјалну војну операцију постаје све актуелнији. Де факто, вероватно, и де јуре, ситуација је управо оваква“, рекао је Песков новинарима.
Он је прецизирао да се тиме поново ставља акценат на актуeлност и неопходност специјалне војне операције у циљу осигурања безбедности и националних интереса.
„Да, тамо је такође било речи о неким безбедносним гаранцијама, иако у виду сасвим другачијег текста. Али, како је познато, украјинска страна је одустала од парафирања тог текста и тај процес је већ завршен“, истакао је Песков, одговарајући на питање може ли тај текст бити предмет преговора, јер су безбедносне гаранције разматране у Истанбулу.
Песков је додао да уколико документ буде потписан, реакција Москве биће негативна.

„У случају постојећег статуса кво и постојеће ситуације, тешко да ће неко моћи дати Украјини веће безбедносне гаранције од руководства те земље. Само власти те државе могу да предузму акције које ће сходно томе елиминисати претњу по Руску Федерацију. Они одлично знају које су то акције“, додао је Песков.

Претходно је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила да ће предлози изнети у украјинском пројекту о безбедносним гаранцијама о наставку војне и финансијске помоћи западних земаља Кијеву „опустошити“ те државе.
Раније је заменик председника Савета безбедности РФ Дмитриј Медведев изјавио да кијевски режим наставља да измишља неке „безбедносне гаранције“ за будућност, али је јасно да их Украјини не могу дати никакви суседи.
Кабинет украјинског лидера Владимира Зеленског објавио је нацрт „Кијевског споразума о безбедности“ – нацрта документа о давању међународних гаранција Кијеву. Између осталог, уз нацрту документа се наводи да земље које потпишу украјинске безбедносне гаранције биће дужне да пруже Украјини војну помоћ у случају агресије против ње.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Специјална операција у Украјини
„Ројтерс“: Путин одбацио споразум Кремља и Кијева; Песков: То нема везе са стварношћу
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Специјална операција у Украјини
Дума открила против којег главног руског адута се Запад сада бори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала