- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић неће Лекића за мандатара у Црној Гори, Мандић верује у договор

© Sputnik / Лола ЂорђевићДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Нећу потписати предлог да Миодраг Лекић буде премијер, јер је то замка, рекао је председник Владе Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић, који је и лидер покрета УРА.
„Не бих волео да Лекићу (који је лидер Демоса) друге партије саставе владу“, рекао је Абазовић на конференцији за новинаре пред сутрашњи службени пут у САД, пренели су црногорски медији.
Абазовић је то казао после најаве Андрије Мандића, једног од лидера ДФ, који је после састанка нове-старе већине у Црној Гори рекао да је име Миодрага Лекића највише помињано за могућег мандатара. Абазовић је истакао да не сумња у добре намере Мандића и да је лично изненађен како се он понео у овим преговорима.
„Они су рекли да имају свог кандидата, ако се то не прихвата идемо даље“, казао је Дритан Абазовић, наводе медији у Подгорици.
Абазовић је рекао и да је било речи о женском кандидату за премијера „тако што су људи ван Црне Горе то предложили Демократској Црној Гори, а да је требало да је подржи ДПС“.
Лидер УРА је додао и да „они који су срушили његову Владу подржавају ДПС“.
Председник Праве Црне Горе Марко Милачић не може бити директор Управе полиције, додао је Абазовић.
Истакао је да „контролни пакет“ који УРА тражи заједно са СНП „подразумева сектор безбедности и Министарство вањских послова“ и поручио да се не боји избора.
Говорећи о преговорима странака и коалиција које су победиле на изборима 2020. године о новој већини, Абазовић је казао да му је „важно да све раскринка пред лицем јавности“.
„Договор не жели онај ко не жели да се изјасни, а то није урадила Демократска Црна Гора. Рекао сам потпишите ако желите Лекића са ДФ-ом. Они то нису хтели јер су некоме обећали да ДФ неће бити део владе“, нагласио је Абазовић.

Мандић: Верујем у договор

Један од лидера ДФ Андрија Мандић рекао је вечерас како очекује да ће се парламентарна већина договорити око формирања нове црногорске владе.
„Када погледате читаву ситуацију видећете да смо ми као парламентарна већина која је победила на парламентарним изборима 2020. године прешла дуг пут. Данас смо окупљени за истим столом и могу да региструјем код учесника разговора жељу да се договоримо“, казао је Мандић за РТЦГ.
© Sputnik / Бобан НововићАндрија Мандић
Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Андрија Мандић
Недостаје нам само да један мали брег сви прескочимо заједно, тврди Мандић.
Лидер ДФ рекао је како је вечерас разговарао са Дританом Абазовићем.
„Нагласио сам му чињеницу да нам недостаје тај мали брег који морамо прескочити, и да би требало да нађемо онај најоптималнији модел како да дођемо до решења које сви желимо“, казао је Мандић.
Мандић је казао да чврсто верује у договор.
„Био сам један од оних људи који је све време делио велики оптимизам са онима који желе да дођу до договора. Ту мислим на људе који су нам дали мандат и који траже промене у Црној Гори“, поручио је Мандић.
Тачке спотицања у преговорима нема, наводи он.
„Постигли смо начелни договор око Миодрага Лекића, али смо успоставили и принцип да ништа није договорено док се све не договори“, појаснио је Мандић.
Он је додао да би најједноставније било да се примени демократски принцип да се према резултатима избора из 2020. године поделе места.
„По овом принципу половина Владе требало би да припадне ДФ-у. Али ми се одричемо тих принципа, јер је најбитније да се договоримо“, казао је Мандић.
Мандић је саопштио да су на данашњем састанку Демократе изашле са предлогом кадрова за министарска места.
„ДФ и Демократе имају подједнак број кандидата за министре, а мање кандидата за функције него што имају коалиција „Црно на бијело“ и СНП. И сада тражимо решење. Ниједна појединачна амбиција не сме да буде изнад општег интереса да се та велика победа одбрани, да се политике које смо заговарали унапреде и да не дозволимо се ДПС врати на власт“, казао је Мандић.
Рекао је и да остали лидери ДФ-а Небојша Медојевић и Милан Кнежевић чекају прилику да руководе сектором безбедности, јер „имају више искуства, могућности и имали би подршку да отклоне труле даске из система безбедности.
Миодраг Лекић - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
РЕГИОН
Лекић: Консензус око кандидата за мандатара међу члановима изборне већине почетна фаза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала