- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватско министарство огласило се поводом уклањања спомен-плоче у Морињу код Котора

© Фото : Уступљено СпутњикуМештани Мориња противе се постављању спомен плоче на локацији на којој је некад био логор
Мештани Мориња противе се постављању спомен плоче на локацији на којој је некад био логор - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
Пратите нас
Хрватско министарство спољних и европских послова саопштило је данас да најава уклањања спомен-плоче на месту некадашњег логора Морињ у Црној Гори не сме да обесхрабри Хрвате у тој земљи.
Хрватско министарство је поручило да поздравља иницијативу и постављање те спомен-плоче као велики корак у правцу јачања добросуседских односа, градње мостова пријатељства и суочавања с прошлошћу.
„Недавни догађаји политизовања спомен-плоче и најављивања њеног уклањања, на месту некадашњег логора Морињ у Црној Гори, која је откривена у организацији Министарства спољних послова Црне Горе и Министарства одбране Црне Горе 10. октобра 2022, не сме обесхрабрити Хрвате у Црној Гори“, навело је Министарство, додајући да су двојица до јуче министара Црне Горе Ранко Кривокапић и Рашко Коњевић изнели аргументе за испуњење свих законских услова за постављање плоче, правно и вредносно, пренела је Хина.
У саопштењу се додаје да је председник Хрватске грађанске иницијативе Адријан Вуксановић одлучио да поднесе оставку на дужност министра и престане да буде члан техничке Владе Црне Горе, истичући да су част и пијетет према жртвама ратне агресије важнији од свих привилегија.
Црногорски парламент сменио је министре одбране и спољних послова, Рашка Коњевића и Ранка Кривокапића, иницијаторе постављања спомен плоче у логору Морињ, на седници која се завршила рано јутрос.
Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић рекао је да су то учинили без консултација са владом и супротно закону о спомен обележјима.
Спомен-плочу су прошле седмице открили црногорски министри спољних послова и одбране, а свечаности су присуствовали и потпредседник хрватске владе Томо Медвед и хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман.
Црногорски медији пренели су да је Управа за инспекцијске послове Црне Горе наложила Општини Котор да у року од три дана уклони спомен-плочу хрватским заробљеницима у бившем логору у Морињу, јер је постављена без потребне документације, пренео је Танјуг.
Спомен-плоча у Морињу - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
РЕГИОН
Одлука о уклањању спорне плоче из Мориња очекивана – а ко ће платити трошкове
Мештани Мориња противе се постављању спомен плоче на локацији на којој је некад био логор - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
РЕГИОН
Инспекција наложила уклањање спомен-плоче „жртвама великосрпске агресије“ у Морињу код Котора
Спомен-плоча у Морињу - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
РЕГИОН
Осрамоћено име Црне Горе: У Морињу негодују због спорне спомен-плоче и поручују – биће уклоњена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала