Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Некад се мора оштрије: Да ли је ЕУ јасно чула поруку Србије

© AFP 2023 / ALEXA STANKOVICРадник поставља заставе Србије и ЕУ на бандери у Београду
Радник поставља заставе Србије и ЕУ на бандери у Београду - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
Пратите нас
Без присуства Србије на Самиту ЕУ – Западни Балкан у Тирани нема спровођења регионалних иницијатива и споразума, ни регионалне стабилности, а очигледно је да некада морате да заоштрите ствари да бисте скренули пажњу на своје ставове, коментаришу саговорници Спутњика.
Србија ће размотрити свој долазак на Самит ЕУ –Западни Балкан који се одржава у Тирани, рекао је председник Србије Александар Вучић после састанка са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем и његових речи да је Србија потребна за тим столом.

Србија је потребна и региону, и ЕУ

Ове изјаве српског председника и европског комесара уследиле су након што је српски председник дан раније бурно реаговао на благу реакцију ЕУ због понашања Приштине и самовољног именовања Ненада Рашића на место министра уместо министара Српске листе који су у знак протеста због низа антисрпских одлука Аљбина Куртија напустили функције легално добијене на основу изборних гласова.
Ненад Рашић - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
СРБИЈА
Курти поставио Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак, Рада Трајковић саветник
Дубравка Филиповска, потпредседница Одбора за спољну политику у Скупштини Србије, могућност да Србија ипак оде на Самит у Тирану и коментар европског комесара поводом тога види као јасну чињеницу да у региону не може да се функционише без Србије.

„Без Србије нема регионалне политике, јер смо ми земља која је најважнији фактор стабилности у региону и то није само наше мишљење, већ и држава из региона“, каже Филиповска за Спутњик.

ЕУ чула председника Србије

Очигледно је, додаје наша саговорница, да је говор који је председник Србије јуче одржао и у коме је јасно рекао шта мисли о понашању ЕУ поводом понашања према Приштини, неко у ЕУ добро разумео и чуо.

„Без присуства Србије на Самиту у Тирани нема спровођења регионалних иницијатива ни споразума нити нема регионалне стабилности. Некада морате да заоштрите ствари да бисте скренули пажњу на себе јер очигледно нема другог начина“, објашњава наша саговорница.

Ипак, понашање ЕУ због ког је српски председник првобитно одлучио да се Србија не појави на Самиту у Тирани, где би требало да буде усвојена деклерација о проширењу ЕУ, новчаној помоћи као и енергетици, али и о односу према Русији и односима Београда и Приштине, сасвим сигурно ће оставити последице на однос Србије и ЕУ, посебно око косовског дијалога, верује Зоран Миливојевић бивши дипломата.

„Србија је, после свега преко чега ЕУ прелази Приштини, изгубила на неки начин поверење у ЕУ, јер се она незваничном подршком политици Приштине и благом реакцијом и ћутњом на недемократске мере које користи Аљбин Курти сврстала на њихову страну“, оцењује Миливојевић.

Последице због понашања ЕУ ће остати

Практично, истиче он, ЕУ по овом питању више није статусно неутрална и питање је да ли дијалог Београд-Приштина који Брисел води, има смисла убудуће.

„Из тог разлога су и теме о којима треба да се разговара и договара у Тирани на неки начин доведене у питање“, каже Миливојевић.

Наш саговорник додаје да ће бити тешко да Србија после свега учествује у нечему што предводи ЕУ, ако она има „непријатељски став према Србији“.
Преседник Србије Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
СРБИЈА
Вучић не иде у Тирану на Самит ЕУ због срамне реакције Брисела
„Суштина ове приче је то што ЕУ подржава косовску државност и власти, и све мере које предузимају, а које су антисрпског карактера. Због тога је Србија послала поруку да није задовољна како се ЕУ понаша и према њој, али и кад је реч о положају српског народа у региону“, истиче Миливојевић.

ЕУ изашла из статусне неутралности

Другим речима, како каже, ако је ЕУ пристрасна, и подржава независног Косова и то демонстрира на овај начин, онда односи Србије и ЕУ не могу бити на нивоу који подразумева пуну сарадњу.
„Очигледно је да се ЕУ сврстала и да начином како се понаша према Приштини у ствари подржава акције тих власти, па се поставља питање колико ће они бити објективни у дијалогу ако су пристрасни и нису статусно неутрални,“ образлаже Миливојевић.
Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи је након разговора с председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић истакао да процес проширења последњих месеци привлачи пажњу, иако постоје велике геополитичке дестабилизацију на континенту. Он је додао да је процес проширења један од три приоритета ЕУ и да је то разлог зашто се идуће недеље одржава Самит у Тирани. Потребно је да се сви ангажују и потрено нам је да и Србија и лидер Србије буде за тим столом, поручио је Вархељи.
Портпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
СРБИЈА
Преокрет у Бриселу: Куртијево именовање министра сада - разочарење за ЕУ
Оливер Вархељи и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
СРБИЈА
Вучић: Размотрићемо одлуку о одласку у Тирану /фото, видео/
Оливер Вархељи и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
СРБИЈА
Вучић: Нико не може преко Србије да заобилази санкције Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала