- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Центаршут за Дарка Ковачевића – само на Спутњику: Србија да научи из својих грешака са Мундијала

© Фото : Фудбалски савез СрбијеДарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС
Дарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Током Светског фудбалског првенства у Катару специјални сарадник Спутњик спорта био је Дарко Ковачевић, легендарни српски фудбалер и учесник Мундијала у Француској 1998. године, кроз рубрику „Центаршут за Дарка Ковачевића“.
Спутњик је кроз пет питања центрирао легендарном голгетеру, а онда је уследила његова реализација.
Спектакуларним финалом у режији Француске и Аргентине спуштена је завеса на Светско првенство у Катару, које је протекло без најмањег инцидента. Са Дарком Ковачевићем смо затворили и последње поглавље, кроз Месијево крунисање, неуспех Србије, вансеријско финале, које је на њега, оставило и најјачи утисак са Блиског истока.
Драгослав Степановић - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Катар 2022
Степијева контра: Продавали су краве и овце и заслужили да буду прваци света
Како сте видели финале, било је коментара да је намештено док су водили Аргентинци? Ипак, касније се све променило за мање од 100 секунди захваљујући Килијану Мбапеу?
– Не може једно финале да се намести. Сви смо углавном навијали за Аргентину због Месија. Планета је била за Аргентину због Месија, то је сигурно. Феноменално финале за нас љубитеље фудбала. Аргентина је 80 минута практично држала све под својим ногама, Французи нису имали ниједну шансу до тог 80. минута. А онда – блесак! Два ударца права, и два гола Килијана. Мбапе је показао да је врхунски играч, да му мало простора треба да из полушансе затресе мрежу. Изванредна утакмица, једно финале за пожелети. На крају је све стало у једну лутрију, једну срећу, која се осмехнула Аргентинцима кроз пенал-рулет.
Краљ је крунисан и практично за Леа Месија није могла лепше да се заврши катарска бајка. Пет милиона Аргентинаца на дочеку у Буенос Ајресу, има и мртвих, хеликоптером су евакуисали фудбалере, све то је само једна потврда колико су луди за фудбалом...
– Јесте, апсолутно је све тако. Видело се и колико су желели да догурају далеко и да освоје трофеј. Били су међу фаворитима, али сам био скептичан. Французи су показали да су заслужено у финалу. Аргентинци су како је турнир одмицао, из утакмице у утакмицу подизали форму и видела се та страховита жеља. Месију је недостајала само „Златна богиња“, да се упише у историју најбољих фудбалера на пленти, да уђе где су Марадона и Пеле. Заслужено! Велики је мајстор, показао је то, уживање је гледати га шта ради са лоптом.
© AP Photo / Moises CastilloОливије Жиру
Оливије Жиру - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Оливије Жиру
Како коментаришете одлуку селектора Француске Дидијеа Дешана да у 41. минуту извади из игре Жируа и Дембелеа? Ушли су Коло Муани и Тирам и унели преко потребну енергију.
– Селектор је тај који има највећу одговорност. Не треба причати о оме да ли треба да мења, када је очигледно да систем не функционише. Гледао сам баш и онај мотивациони говор Мбапеа током полувремена, где говори саиграчима да се финале игра на четири године... Дешан је показао храброст тим потезом и да је добар тренер, зато толико дуго и траје. Свестан је да има највећу одговорност и може некоме то да се свиђа или не, али његова је последња. Те измене показале су се као један исправна ствар. Фалила је енергија, није функционисало, а играчи који су ушли су утицали да се промени резултат. Зато и постоје измене. Не играју само првих 11 или 13 играча, већ свих 20 учествују у утакмици и апсолутно сам за то.
Хрвати су поново међу три селекције света, показали су да имају континуитет резултата на тим великим такмичењима. Какву би по(р)уку Србија требало да извуче са минулог Мундијала?
– Ми морамо само себе да гледамо, не треба на друге да се обазиремо. Требало би да извучемо поуке из наших утамица са Мундијала, да схватимо где смо погрешили и шта је могло боље да се уради. За нас је најбитније да имамо континуитет учешћа на великим такмичењима. Мислим да су играчи свесни где су грешили и да ће схватити. Не треба да гледамо Хрвате, већ сами себе. Показали смо да можемо и да имамо квалитет са Пиксијем. Селектор то може додатно да скоцка како треба. Треба да одемо на Европско првенство после 24 године и да пробамо да направимо резултат. Да изађемо из групе, можда да будемо међу осам, међу четири најбоље селекције. Верујем да смо кадри за тако нешто.
© AP Photo / Martin MeissnerЛео Меси
Лео Меси - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Лео Меси
Шта је на Вас оставило најјачи утисак са Светског првенстца у Катару? Крунисање Месија, Роналдове сузе, спектакуларно финале, бродолом Србије и Бразила...
Месијево освајање „Златне богиње“. То његово крунисање и спектакуларно финале су ми дефинитивно ствари које су обележиле Мундијал иза нас. Јер, на 2:0 за Аргентину, није 'мирисало' да нешто онако може да се догоди. Не знам да ли постоји бар један човек на планети који је на 2:0 помислио да Французи могу да се врате, када нису ни нападали. А онда, чудо и одлазак у продужетак, касније и пенали. Ма спектакл! И на крају Меси који осваја трофеј који га баца у врх и шаље у легенду - закључио је у разговору из Атине за Спутњик Дарко Ковачевић.
Синиша Михајловић - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
СПОРТ
Отворено писмо брата Синише Михајловића: Све боје и тимови били су уједињени у нашем болу
Лука Модрић прославља гол Хрватске против Шкотске - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Катар 2022
Хрватима стигла лекција из Загреба због – „За дом спремни“: Нисте моји амбасадори
Дарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2022
Катар 2022
Центаршут за Дарка Ковачевића – само на Спутњику: „Пикси је вруће главе погодио у центар“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала