- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

ФЕСТ: „Београдски победник“ Лордану Зафрановићу и Ден Тани

Пратите нас
Престижна награда „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности, на 51. ФЕСТ-у, биће уручена редитељу Лордану Зафрановићу и продуценту Добривоју Танасијевићу - Ден Тани.
Лордан Зафрановић, један од најзначајнијих редитеља са ових простора, недавно је обележио 60 година каријере.
Аутор је култних играних и документарних остварења међу којима се издвајају „Окупација у 26 слика“, „Пад Италије“, „Вечерња звона“, „Тестамент”, а тренутно снима нови филм „Златни рез 42 – д‌јеца Козаре“.
Добитник је више награда за стваралаштво.
Филмски продуцент Добривоје Танасијевић - Ден Тана познат је по остварењима „Кичма“ Влатка Гилића и „Посебан третман“ Горана Паскаљевића, који је приказан на Филмском фестивалу у Кану где је Милена Дравић награђена за најбољу женску улогу.
Ту је и филм „Сутон“ Горана Паскаљевића, у коме игра једини српски оскаровац Карл Малден, а Ден Тана је допринео и стварању Легата посвећеном Карлу Малдену у Југословенској кинотеци.
Награда „Београдски победник“ установљена је 2014. године на предлог Југослава Пантелића, уметничког директора ФЕСТ-а.
Прву награду „Београдски победник“ добили су глумица Милена Дравић и редитељ Александар Сокуров 2015. године, а након тога ово престижно признање припало је Велимиру Бати Живојиновићу, Викторији Абрил, Ричарду Драјфусу, Микију Манојловићу, Џону Мектирнану, Неди Арнерић, Иштвану Сабоу, Емиру Кустурици, Карену Шахназарову, Радету Шербеџији, Пуриши Ђорђевићу, Мири Бањац, Душану Макавејеву и другима.
ФЕСТ ће ове године бити одржан од 24. фебруара до 5. марта.
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
КУЛТУРА
Од мрвица правимо спој Истока и Запада: Кустурица објаснио суштину Кустендорфа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала