- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Истрага експлозија на гасоводима „Северни ток“ усмерена на прикривање трагова

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаГрадилиште гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области
Градилиште гасовода Северни ток 2 у Лењинградској области - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Репутација америчког новинара Симора Херша не оставља сумњу у кредибилитет његове истраге о диверзији на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на састанку Савета безбедности ове организације.
Према његовим речима, захваљујући Хершу „сазнали смо не само да су то урадиле САД, већ и како су то урадиле“. Небензја је приметио да је „дубина информација које он поседује невероватна“.
„А његово досадашње професионално искуство и беспрекорна новинарска репутација не остављају места сумњи да амерички новинар говори истину“, нагласио је Небензја.
Он је додао да западне земље не показују жељу да сарађују са Русијом у случају експлозија на гасоводима.
„Имамо озбиљне сумње у делотворност, транспарентност и непристрасност истрага које се тренутно спроводе у низу националних јурисдикција. Не видимо никакву жељу партнера за сарадњом“, рекао је он.
Небензја је, између осталог, приметио да су Немачка, Данска и Шведска игнорисале поруке које им је у октобру 2022. послао премијер Русије Михаил Мишустин у вези са учешћем представника руских надлежних савезних органа и „Гаспрома“ у истрази.
Део магистралног гасовода Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
СВЕТ
Данска, Немачка, Шведска: Москва информисана о истрази у вези са гасоводима; Пољански: Није
Како је навео, истраге Немачке, Данске и Шведске о експлозијама имају за циљ да заштите Сједињене Америчке Државе.
„Те истраге које воде скандинавске државе и Немачка не само да нису транспарентне, већ су, као што је већ сасвим очигледно, усмерене искључиво на прикривање трагова и заклањање старијег америчког брата. Не дозвољавају нам да одемо код њега, сви наши захтеви се арогантно игноришу“, оценио је он.
„У случају дизања ‘Северног тока’ у ваздух не доводи се у питање ни мотив злочина, ни његов починилац, као ни начин на који је злочин почињен“, додао је Небензја.
Небензја је додао да су земље које стоје иза експлозија на гасоводу дужне да компензују Русији причињену штету.
Он је истакао да Русија експлозије на гасоводима квалификује као акт међународног тероризма.
Руски дипломата је указао и на важност привођења правди починилаца експлозија како би се спречило наступање ере „хаоса и незамисливе штете целом човечанству“.
„Шансе да до њега дође су изузетно велике ако се не пронађу одговорни за подривање ‘Северног тока’ и не претрпе одговарајућу казну, а земље које су стајале иза тога не компензују погођеним државама насталу штету, како је предвиђено међународним правом, а и елементарним принципима правде. Тада и само тада имамо шансу да избегнемо овај хаос“, закључио је Небензја
Руски дипломата је приметио да првобитна расправа о руском нацрту резолуције о „Северним токовима“ показује да западне земље нису заинтересоване за објективну истрагу експлозија, што, по његовим речима, „само појачава наше сумње“.
Русија је раније припремила нацрт резолуције Савета безбедности УН којом се позива генерални секретар организације да формира комисију за истрагу диверзије на „Северним токовима“.
Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији.
Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је раније објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
СВЕТ
Херш: Америку чекају колосалне последице због експлозија на гасоводима "Северни ток"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала