- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка отвара и други фронт против Русије

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаРФ
РФ
 - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
Запад је потрошио милијарде долара у покушају да многе државе извуче из руске орбите и да њиховим укључивањем у НАТО уђе у „меки трбух“ Русије. Вашингтон сада отвара други фронт против Русије, истовремено стварајући хаос у Грузији, Молдавији и на Балкану.
Колективни Запад, на челу са Вашингтоном, делује по већ опробаном рецепту - врши притисак на ове земље да прекину везе са Москвом и уведу јој санкције, а код оних који се оглуше организује обојене револуције и државне ударе.
Посебно су на удару државе које са Русијом имају јаке историјске, културне и религиозне везе. Пре свега, то су постсовјетске земље и земље, попут Србије, које су Русији по духу блиске, истиче руски политиколог Сергеј Судаков.
Према његовим речима, Вашингтону је јасно да губи битку за Украјину, а да руска специјална војна операција у Украјини, којом Русија брани своје интересе, интересе својих грађана и интересе оних грађана који деле вредности Русије означава промену светског поретка. Формираће се нова архитектура међународних односа.
„Рекло би се да је Балкан веома далеко од Русије, али нико не може да замисли колико смо близу. Уосталом, ми смо свесни да од Молдавије до Балкана није далеко. Молдавију називају ‘вратима Балкана’... Данас САД покушавају да створе огромну коалицију против Русије и успели су да окупе нешто више од милијарду људи, али светска популација броји осам милијарди, а данас њих око шест милијарди не дели позицију америчке хегемоније. Грузија, Придњестровље, раније Казахстан и Белорусија, уз, наравно, и притиске на нашу пријатељску, братску Србију - све су то карике истог ланца. САД се неће зауставити, они желе да ослабе Русију отварајући нове фронтове. У том циљу посвађаће различите народе и народе у једној земљи – Грузине са Грузинима, Србе са Србима, Молдавце са Молдавцима. То је њихова тактика и они су навикли то да раде. Они су давно развили матрицу обојених револуција и како усадити мржњу у срца људи. После свега, знамо зашто се организују обојене револуције и мислим да су политичари стекли довољно искуства да знају како да се супротставе САД“, каже Судаков.
© Фото : Kancelarija za KiMСАД користе КиМ као инструмент притиска на Србију, каже руски експерт Сергеј Судаков
Графит у Косовској Митровици  - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
САД користе КиМ као инструмент притиска на Србију, каже руски експерт Сергеј Судаков

Срби не продају своје срце

А како бирају земље у којима ће изазвати немире? Проевропска председница Молдавије Маја Санду има румунско држављанство и потпуно је потчињена Вашингтону. Грузија је дуго била захваћена русофобијом, док Америка користи Косово као инструмент притиска на Србију, наставља експерт.
„За њих је веома важно да Србија никада нема своје право гласа, да је одсечена и да не може да добије директну помоћ од Русије, било војну или енергетску... Амерички аналитичари одавно говоре да Србија има екслузивну заштиту Русије. Та екслузивност Србије, пре свега, говори о угрожености Србије. Није случајно председник Вучић сасвим искрено и отворено говорио о томе да му предлажу страховито неповољне услове“, истиче експерт.
Говорећи о даљем развоју ситуације, Судаков напомиње да у коначном исходу САД никада нису однеле победу. Американци дођу, униште градове, убију милионе људи. Тако је било у Либији, Ираку, Авганистану и свим другим земљама.
„Све земље у којима су САД биле, уништене су ратовима и сиромаштвом“, каже експерт.

Русија ће победити у Украјини

Чини се да не постоји тачка на земаљској кугли, где Американци нису умешали своје прсте, каже за Спутњик Владимир Џабаров, заменик шефа Комитета за међународне послове Савета Федерације Русије.
„Где год је могуће, шта год да се деси у било којој земљи, Американци сматрају да су дужни да интервенишу и науче те земље како да живе исправно. Имају шаблон по коме поступају. Грузија је добар пример. Уосталом, тешко је оптужити Грузију да је наш савезник, она нам није пријатељска држава већ дуги низ деценија, немамо чак ни дипломатске односе. Тамошња влада и владајућа странка „Грузијски сан“ воде чисто националну политику, покушавајући да се допадну и западној Европи и Американцима. Међутим, Американци су незадовољни јер се та влада није придружила антируским санкцијама и држи се по том питању прилично уздржано“, каже Џабаров.
Зато је измишљено да је тај нацрт закона о страним агентима урађен по узору на кремаљски, иако је он амерички, додаје Џабаров и истиче да је чак и председница Грузије Саломе Зурабишвили из САД дала подршку демонстрантима, прозападним опозиционарима у Тбилисију, и обећала да ће ставити вето на Закон. Протести су, међутим, настављени доказујући да је Закон био само повод, а прави циљ - рушење власти која је, поштујући своје интересе, одбила да уведе санкције Русији.
Важно је истаћи да је Грузија, захвљујући управо таквој политици имала огромне економске користи током последњих годину дана.
Џабаров истиче да је политика Запада одавно позната:
„Хоће да отворе други, трећи, четврти фронт да би ослабили нашу земљу, али неће успети... Да ли ће се Грузија придружити санкцијама или неће нама је свеједно. Сматрам да је наш главни задатак наношење пораза земљама НАТО-а и они ће бити поражени ако наставе непромишљено да помажу Украјинцима и да те људе користе као топовско месо. Мислим да је ово стратешка грешка Европе“, каже Џабаров.
Он додаје да је главни задатак Русије у овом тренутку победа у специјалној војној операцији у Украјини, а „онда ће цео свет схватити да не могу Американци да диктирају своје услове и да Русија увек може да одбрани своју националну политику".
Војник почасне Националне гарде Киргизије - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
РУСИЈА
Америка напада „меки трбух Русије“ — жариште где се додирују моћне силе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала